HomeΚΡΗΤΗΈρχονται θερμοκρασίες… «ρεκόρ» και στην Κρήτη

Έρχονται θερμοκρασίες… «ρεκόρ» και στην Κρήτη

Σπάνιο φαινόμενο ο καύσωνας το Μάϊο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στη χώρα, με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα το Σαββατοκύριακο.

Tέτοιες θερμοκρασίες θα αποτελέσουν ρεκόρ για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr και παρουσιάζει πίνακα που συνοψίζει τις υψηλότερες μέγιστες που έχουν καταγραφεί σε επιλεγμένες περιοχές.

Από τον πίνακα προκύπτει ότι η υψηλότερη θερμοκρασία τον Μάιο σημειώθηκε στο Άργος και ήταν ίση με 40.2 βαθμούς, ενώ ακολουθούν η Λάρισα με 40 και η Λαμία με 39.6.

kairos-meteo-thermokrasies-maios

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, σημειώνει, σύμφωνα με το iefimerida.gr  ότι τις επόμενες μέρες στη χώρα μας η απόκλιση από τη μέση τιμή της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου και θα είναι η μεγαλύτερη που θα καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, ότι θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της θερμοκρασίας μέσα από το πυκνό του δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και θα είναι σε θέση να ενημερώσει με ακρίβεια για τα νέα πιθανά ρεκόρ.

H θερμοκρασία τις επόμενες ώρες στην Κρήτη

Σε υψηλά επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη σύμφωνα με τα δεδομένα που κατέγραψε ο Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος

Για το μεσημέρι του Σαββάτου 16/05 και της Κυριακής 17/05, η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει σε αρκετές περιοχές (κυρίως στο εσωτερικό του νησιού) τους 37-38 βαθμούς, ενώ τοπικά μπορεί να προσεγγίσει και τους 40 βαθμούς. Οι αναμενόμενες αυτές θερμοκρασίες είναι 12 ως 14 βαθμούς υψηλότερες από τις κανονικές τιμές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, οι υψηλές θερμοκρασίες θα παραμείνουν ως και την Τρίτη 19/05.

 

image001

image002

Τι καιρό θα κάνει το Σαββατοκύριακο

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ το Σάββατο και την Κυριακή θα είναι γενικά αίθριος και θα επικρατούν αραιές νεφώσεις κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης θα παραμείνουν αυξημένες στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς και σταδιακά στη Θράκη και το Αιγαίο θα επικρατήσουν βορείων διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα. Θα φτάσει τους 35 με 37 και στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

Οι χάρτες με τις θερμοκρασίες το Σαββατοκύριακο

kairos-themokrasies-emy1

kairos-themokrasies-emy2

Καθηγητής Φείδας: Γενικά σπάνιο φαινόμενο ο καύσωνας το Μάϊο

Γενικά σπάνιο φαινόμενο, που η περιοδικότητά του καταγράφεται περίπου ανά δεκαετία, είναι το φαινόμενο καύσωνα, το οποίο θα κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο με τη θερμοκρασία να φτάνει τοπικά και τους 40 βαθμούς, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας και αντιπρύτανη Οικονομικών του ΑΠΘ, Χαράλαμπο Φείδα.

Η θερμή εισβολή έρχεται από τη Βόρεια Αφρική και θα συνοδεύεται από σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης, ενώ η εμφάνιση του φαινομένου δεν προκύπτει να συνδέεται με τη μεταβολή των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού.

«Το επόμενο πενθήμερο θα βιώσουμε μία περίοδο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, που θα κορυφωθούν το Σαββατοκύριακο. Οι μέγιστες θερμοκρασίες τις μεσημεριανές ώρες θα κυμαίνονται από 31 έως 35 βαθμούς στα βόρεια και από 35 έως 39 -κατά τόπους 40- στα πεδινά ηπειρωτικά της κεντρικής και νότιας Ελλάδας και στην Αττική, ενώ το Αιγαίο θα έχει χαμηλότερες θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει πάντα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, σημειώνοντας πως «η θερμοκρασία είναι ήδη αυξημένη για τα επίπεδα της εποχής, εφόσον έχει αγγίξει τους 33 βαθμούς».

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα τη Δευτέρα και την Τρίτη και από την Τετάρτη θα αρχίσει να πέφτει, ενώ από την Πέμπτη και μετά αναμένεται σημαντική μεταβολή με πιθανές βροχοπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά το επίκεντρο του καύσωνα, ανέφερε πως «εστιάζεται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο με επίκεντρο την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κεντρική και Νότια Ελλάδα» και «ουσιαστικά πρόκειται για μια θερμή εισβολή από την Βόρεια Αφρική, γι’ αυτό και έχουμε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες που θα συνοδεύονται από μεταφορά σκόνης», συνεπώς, «μπορεί να μην περιμένουμε τόσο έντονη ηλιοφάνεια, λόγω της σκόνης, χωρίς αυτό να σημαίνει χαμηλότερες θερμοκρασίες».

Καύσωνας: Πάμε για ρεκόρ 150 χρόνων;

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, υποστήριξε ότι αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για τον καύσωνα, θα αλλάξει ο «χάρτης» των δεδομένων που υπάρχει για τους καύσωνες στη χώρα.

«Στο Θησείο έχουμε τον αρχαιότερο σταθμό της Ελλάδας. Εχουμε δεδομένα 150 ετών, ενάμιση αιώνα», τόνισε αρχικά ο κ. Μιχαλόπουλος, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα οι υψηλότερες θερμοκρασίες για τον Μάιο καταγράφονταν το τελευταίο δεκαήμερο «και δεν είχαν περάσει ποτέ τους 37 βαθμούς Κελσίου».

Όπως εξήγησε, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί το πρώτο δεκαήμερο «ήταν οι 35,6 βαθμοί Κελσίου στις 11 Μαΐου του 2003. Όπως καταλαβαίνετε, εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις (σ.σ.: για 40-41 βαθμούς Κελσίου) πάμε για ρεκόρ των τελευταίων 150 ετών», είπε καταλήγοντας ο καθηγητής Μιχαλόπουλος.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση