HomeHL-EconomyΜέτρα για τον κορωνοϊό: Μείωση ενοικίων κατά 40% και τον Μάιο

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Μείωση ενοικίων κατά 40% και τον Μάιο

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς το Μέγαρο Μαξίμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και επιμερισμό του κόστους από τις μειώσεις ενοικίων για τους εκμισθωτές ακινήτων από την τρέχουσα χρονιά, θα ανακοινώσει εντός των ημερών και θα νομοθετήσει μέσα στον Μάιο η κυβέρνηση. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προς το Μέγαρο Μαξίμου είναι να ισχύσουν από φέτος τελικά οι ελαφρύνσεις φόρων, ώστε να φανούν άμεσα στα εκκαθαριστικά πληρωμής των φόρων εισοδήματος ή και ΕΝΦΙΑ του 2020.

Ταυτόχρονα όμως, η κυβέρνηση θα παρατείνει για τον μήνα Μάιο και τους επόμενους μήνες, την έκπτωση 40% στα ενοίκια για όσους πλήττονται πιο έντονα από την κρίση.

Η αρχή θα γίνει άμεσα εντός της εβδομάδας, με την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η οποία θα δημοσιευθεί θα επεκτείνει για ένα ακόμη μήνα, την έκπτωση ενοικίου κατά 40% για όλους όσους περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ ή στα μέτρα προστασίας και στην Ειδική αποζημίωση των 600-800 ευρώ.

Ωστόσο ο υπουργός Ανάπτυξης κύριος Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε εχθές και επέκταση της παρέμβασης στα ενοίκια, που θα συνοδεύεται πλέον όμως και από μέτρα για τον επιμερισμό του κόστους που αναλαμβάνουν οι ιδιοκτήτες.

Απαντώντας στα αγωνιώδη αιτήματα εκπροσώπων της αγοράς, σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε χθες το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, ο υπουργός Ανάπτυξης διαβεβαίωσε πως «θα υπάρχει ρύθμιση για τα ενοίκια μέχρι το τέλος του χρόνου» αλλά «αυτό θα αποφασιστεί και θα ανακοινωθεί θεσμικά από το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να υπάρχει ταυτόχρονα και το κομμάτι το φορολογικό που πρέπει να αφορά στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, για να μπορεί να είναι δίκαιο. Θα υπάρχει, δηλαδή, ένας επιμερισμός της ζημιάς μεταξύ όλων μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Το αίτημα για επέκταση της έκπτωσης ενοικίου κατά 40% στις επαγγελματικές μισθώσεις έως τέλος 2020, έθεσε χθες και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, σε έκτακτη συνάντηση του προέδρου του Ε.Σ.Α Σταύρου Καφούνη, με τον υπουργό Ανάπτυξης.

Το βασικό σενάριο για τα μέτρα ελάφρυνσης που εισηγείται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μείωση του φετινού φόρου εισοδήματος, κλιμακωτά ενδεχομένως, ανάλογα με το ύψος των απωλειών που υπέστησαν οι εκμισθωτές ακινήτων.

Απομακρύνονται έτσι τα σενάρια για 100% έκπτωση από φόρο των «κουρεμένων» ενοικίων του 2020 με την δήλωση εισοδήματος το 2021, αλλά και το σχέδιο για αύξηση από 5% σε έως 9% ή 10% της έκπτωσης φόρου εισοδήματος χωρίς δικαιολογητικά για όλους τους εκμισθωτές ακινήτων.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση