HomeΕΛΛΑΔΑΤσιόδρας: Δεν αποκλείω κρούσματα στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου

Τσιόδρας: Δεν αποκλείω κρούσματα στην Ελλάδα πριν τις 26 Φεβρουαρίου

Τι ανέφερε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το ενδεχόμενο να εμφανίστηκε ο κορωνοϊός νωρίτερα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα ρωτήθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Με αφορμή την είδηση πως στην Γαλλία υπήρξε κρούσμα νωρίτερα από την ημέρα που επιβεβαιώθηκε το πρώτο, δηλαδή στις 26 Φεβρουάριου, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπήρχε κρούσμα νωρίτερα και στην Ελλάδα.

«Το πότε ακριβώς ξεκίνησε στη χώρα μας, δεν το ξέρουμε. Σίγουρα με βάση το πρώτο κρούσμα το οποίο ήταν τέλος Φεβρουαρίου, μπορεί να πάει κανείς 10 ημέρες πίσω και να πει ότι, κατά πάσα πιθανότητα, επειδή παίρνει περίπου δύο σειριακά διαστήματα, δύο γενιές του ιού να δει κρούσμα, ότι κατά πάσα πιθανότητα ξεκίνησε κάποια στιγμή στα μέσα Φεβρουαρίου», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αποκλείω την πιθανότητα να υπήρχε πιο πριν; Όχι, δεν την αποκλείω. Και το είδαμε αυτό σε μελέτες και δημοσιεύσεις που έγιναν, ας πούμε, στην Γαλλία».

Τσιόδρας: Με αυτούς τους τρόπους μπορούμε να βρούμε τον ασθενή «μηδέν»

Οσο για το πως μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα κρούσμα που ενδεχομένως να υπήρξε πριν το πρώτο επιβεβαιωμένο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό.

«Μπορεί να επιβεβαιωθεί αν υπήρχε πιο πριν; Βεβαίως και μπορεί να επιβεβαιωθεί, γιατί υπάρχουν κρούσματα τα οποία είχαν γρίπη, είχαν μπει στο νοσοκομείο με γρίπη και τα οποία μπορεί κανείς να εξετάσει αναδρομικά και να δει αν υπήρχε ο ιός σε αυτά τα κρούσματα. Αυτός είναι ο ένας τρόπος. Να πάρει δηλαδή όλα τα αρνητικά για γρίπη δείγματα από τα κέντρα αναφοράς και να εξετάσει και την παρουσία του ιού», σημείωσε και αποκάλυψε πως ήδη έχει κάνει συζητήσεις με τον υπεύθυνο ενός από τα εργαστήρια αναφοράς, προκειμένου να κοιτάξει αναδρομικά τα κρούσματα γρίπης.

«Επίσης, υπάρχει πιθανότητα, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρεις ένα τέτοιο κρούσμα για παράδειγμα τέλος Ιανουαρίου, αυτό το κρούσμα από μόνο του να σταμάτησε τη μετάδοση στον περιορισμένο κύκλο επαφών που είχε, είτε γιατί τήρησαν οι άνθρωποι τα μέτρα που τηρούμε για γρίπη, είτε γιατί απομονώθηκαν ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο», συμπλήρωσε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση