HomeHL-9Έμποροι Ηρακλείου: «Με μηδαμινή ρευστότητα άνοιξαν τα καταστήματα»

Έμποροι Ηρακλείου: «Με μηδαμινή ρευστότητα άνοιξαν τα καταστήματα»

Μ. Κουμαντάκης: Ανησυχία για την ρευστότητα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκδηλη είναι η ανησυχία των εμπόρων του Ηρακλείου για την έλλειψη ρευστότητας που υπάρχει εξαιτίας της κατάσταση που έχει διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού.

Τα καταστήματα λιανικού εμπορίου άνοιξαν, σχεδόν στο σύνολό τους, και στο Ηράκλειο με τους καταναλωτές να σπεύδουν για να ψωνίσουν όσα έχουν ανάγκη.

Ωστόσο, η κατάσταση φαίνεται να είναι δραματική ενώ ο εμπορικός κόσμος αναφέρει – σε κάθε τόνο – πως πρέπει οπωσδήποτε αρχικά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να συζητήσουμε για την επανεκκίνηση της αγοράς.

«Τα μαγαζιά άνοιξαν. Ο κόσμος ήταν δύο μήνες κλεισμένος μέσα στο σπίτι του άρα πήγαν στα καταστήματα κι έκαναν κάποιες αγορές. Το ερώτημα είναι: Φτάνει η ρευστότητα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση; Η απάντηση είναι ασφαλώς αρνητική. Η ρευστότητα τόσο των επιχειρήσεων όσο και της κοινωνίας είναι μηδαμινή», επισημαίνει μεταξύ άλλων στο cretapost ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Μανώλης Κουμαντάκης τονίζοντας πως η επανεκκίνηση της αγοράς δεν είναι εύκολο πράγμα.

«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Μόλις είχαμε βγει από μία πολύ δύσκολη δεκαετία με πίεση και τώρα έρχεται και αυτό. Οι αγορές πήγαν να σταθεροποιηθούν αλλά δέχθηκαν τεράστιο πλήγμα και γυρίσαμε πολύ πίσω. Η ρευστότητα είναι πολύ άσχημη. Αυτή τη στιγμή αν δεν εφαρμοστούν κάποια στηρίγματα οικονομικού χαρακτήρα, αυτά δηλαδή που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, ώστε να κρατηθεί η οικονομία τότε θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Οι εγγυήσεις του κράτους από μόνες τους δεν φτάνουν. Περιμένουμε να δούμε τα πρακτικά στηρίγματα. Πρέπει να γίνει πρώτα η εφαρμογή και να επιβληθεί η κυβέρνηση για να υπάρξει μία ρευστότητα ώστε να κρατηθεί η αγορά. Το επόμενο στάδιο είναι να πάμε για επανεκκίνηση αν βέβαια μπορούμε», τόνισε σχετικά ο κ. Κουμαντάκης.

Παράλληλα, επεσήμανε πως αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι πολύ χειρότερο από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

«Η ρευστότητα είναι χειρότερη από το 2012. Το 2012 υπήρχε μία χρηματοπιστωτική και χρηματιστική κρίση ήταν θέμα ζήτησης. Τώρα είναι και ζήτησης και προσφοράς. Έχουν κλείσει αγορές και οικονομίες παγκοσμίως. Τώρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα για την ρευστότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση