HomeHL-TOPΔιπλό φονικό στα Ανώγεια: Τι λέει ο Μανώλης Καλομοίρης μέσα από τη φυλακή

Διπλό φονικό στα Ανώγεια: Τι λέει ο Μανώλης Καλομοίρης μέσα από τη φυλακή

Ντοκουμέντα από τη δικογραφία-Μόλις 30 μέτρα χωρίζουν τα σπίτια του Γ. Ξυλούρη και του Λ. Καλομοίρη - Το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης και οι πρώτες αντιδράσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «ΘΕΜΑ» φέρνει στο φως φωτογραφίες-ντοκουμέντο από το σημείο όπου διαπράχθηκε το διπλό φονικό στα Ανώγεια. Στις αποκλειστικές εικόνες που εξασφάλισε η εφημερίδα αποτυπώνεται η απόσταση των μόλις 30 μέτρων που χωρίζει το ένα σπίτι από το άλλο, τους κάλυκες που βρέθηκαν έξω από την κατοικία του νεκρού μαντιναδολόγου, αλλά και το αίμα που κύλησε από τα δύο κορμιά που ξεψύχησαν καταμεσής της ασφάλτου τόσο αναίτια και άδικα, που ούτε η πιο σπαραχτική μαντινάδα μπορεί να περιγράψει.

Οι εικόνες με τα καρτελάκια που τοποθέτησε η ΕΛ.ΑΣ. λίγες ώρες μετά το διπλό φονικό έξω από το σπίτι του νεκρού πλέον Λευτέρη Καλομοίρη, οι οποίες υποδεικνύουν τα ακριβή σημεία που εντοπίστηκαν οι 8 διάσπαρτοι κάλυκες, παραπέμπουν σε σκηνικό αιματοκυλίσματος κάπου στον ιταλικό Νότο.

Τα οκτώ αυτά καρτελάκια και οι κάλυκες που τα συνοδεύουν, σε συνδυασμό με τα όπλα που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν, θα δείξουν μέσω της βαλλιστικής εξέτασης που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας αν η σφαίρα που σκότωσε ακαριαία τον αγαπητό στα Ανώγεια μαντινολόγο προήλθε από το πιστόλι του 30χρονου κτηνοτρόφου ή από εκείνο του γιου του, Μανώλη Καλομοίρη, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι συγγενείς του νεκρού, Γιώργου Ξυλούρη.

202005081206_page_2
Τα καρτελάκια με τους αριθμούς υποδεικνύουν τα σημεία όπου βρέθηκαν οι κάλυκες από τις σφαίρες

Το όλο σκηνικό, που δεν απέχει και τόσο από εκείνα που ξετυλίγονταν στους δρόμους της μαφιόζικης Σικελίας, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, είναι αποκλεισμένο με τις απαγορευτικές κορδέλες της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με την Εκθεση Αυτοψίας Ανεύρεσης και Κατάσχεσης, οι άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρεθύμνου ενημερώθηκαν στις 2-5-2020 και ώρα 23.30 ότι στο Κέντρο Υγείας Ανωγείων μεταφέρθηκαν νεκροί, φέροντας τραύματα από πυροβόλο όπλο, ο Γιώργος Ξυλούρης και ο Λευτέρης Καλομοίρης, καθώς και ο τραυματισμένος κτηνοτρόφος Μανώλης Νταγιαντάς. Η παρούσα αυτοψία ωστόσο άρχισε να ενεργείται μία ώρα και 40 λεπτά αργότερα, δηλαδή στις 01.10 τα ξημερώματα.

anogia-photo-arthrou-spiti-xilouri-kalomiri
Τα σπίτια των δύο οικογενειών απέχουν μόλις 30 μέτρα

Άραγε γιατί άργησε να φτάσει το κλιμάκιο της Ασφάλειας Ρεθύμνου στον τόπο του εγκλήματος; Η παραπάνω χρονική καθυστέρηση οδήγησε τον κ. Διονύση Βέρρα, συνήγορο του Μανώλη Καλομοίρη, ο οποίος είναι κατηγορούμενος για τον φόνο του Γιώργου Ξυλούρη, στον ισχυρισμό ότι «κάποιοι είχαν πάει και είχαν πλύνει τον τόπο του συμβάντος πριν φτάσει η Αστυνομία», αφήνοντας αιχμές πως όλη αυτή η θολούρα που υπάρχει στην υπόθεση ευνοεί συγκεκριμένους ανθρώπους.

Πρόσθεσε δε ότι η Αστυνομία δεν βρήκε όπλα στο σημείο του εγκλήματος, αλλά κάλυκες και βολίδες. Πως το δικό τους όπλο παραδόθηκε με την εμφάνισή τους στο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ η άλλη πλευρά το παρέδωσε δύο 24ωρα μετά.

Στο απολογητικό του υπόμνημα προς τον εισαγγελέα, ο Μανώλης Καλομοίρης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν, λοιπόν, το όπλο που με σοβαρή χρονική καθυστέρηση παρέδωσε στην Υ/Α Ρεθύμνης η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη με το όπλο που πράγματι κρατούσε ο θανών Γιώργος Ξυλούρης και πυροβόλησε κατά του πατέρα μου, τότε θα πρέπει να περιμένουμε από τις εργαστηριακές εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. πλήρη ταυτοποίηση τόσο του ανευρεθέντος και ακόμα “ορφανού” κάλυκα διαμετρήματος 9 επί 19, όσο και της μίας εκ των τεσσάρων βολίδων που περισυνελέγησαν από τον τόπο του συμβάντος από την αστυνομική προανάκριση».

Για να προσθέσει ο δικηγόρος του, κ. Βέρρας: «Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή εάν δεν προκύψει ταυτοποίηση μεταξύ του παραδοθέντος από την οικογένεια όπλου ως του όπλου που φέρεται ότι ο κρατούσε ο θανών Γιώργος Ξυλούρης με τους ανευρεθέντες και περισυνελεχθέντες από την αστυνομική προανάκριση, δηλαδή του κάλυκα και μίας εκ των τεσσάρων βολίδων που προέρχονται από το ίδιο φυσίγγιο, τότε είναι πέρα από βέβαιο ότι η οικογένεια του θανόντος Ξυλούρη έχει παραδώσει στην ποινική διαδικασία ψεύτικο πειστήριο, αποβλέποντας σε παραπλάνηση και παρακώλυση της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αποτέλεσμα της βαλλιστικής εξέτασης δείχνει ότι οι κάλυκες που βρέθηκαν στον τόπο του φονικού ταυτοποιήθηκαν με τα δύο όπλα που έχουν κατασχεθεί από την Αστυνομία.

Το πιο κρίσιμο στοιχείο που αναμένεται να προκύψει από τη βαλλιστική είναι η ανίχνευση DNA στις τέσσερις βολίδες που εντοπίστηκαν στο σημείο του διπλού εγκλήματος και να προσδιοριστεί η βολίδα που έπληξε τον άτυχο μαντιναδολόγο Λευτέρη Καλομοίρη και κατ’ επέκταση το πιστόλι από το οποίο πυροδοτήθηκε. Τα παραπάνω στοιχεία αναμένεται να προκύψουν σε 15 περίπου ημέρες από σήμερα.

Τι λένε οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι της οικογένειας Ξυλούρη, Γιώργος Κοκοσάλης, Σπύρος Βρέντζος και Μενέλαος Ξυλούρης, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες που αφορούν στην ταυτοποίηση των δύο όπλων, προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση:

f4-verras«Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια ταυτοποιούν τα δύο όπλα με τους κάλυκες που αστυνομικοί περισυνέλεξαν από τον τόπο του τραγικού συμβάντος. Περιμένουμε και τα επίσημα αποτελέσματα. Αν πράγματι αληθεύουν τα όσα πληροφορούμαστε, τότε κάποιοι, οι οποίοι έσπευσαν να ισχυριστούν ότι η οικογένεια Ξυλούρη παρέδωσε “μούφα” όπλο, έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα. Η οικογένεια Ξυλούρη δεν έχει να φοβηθεί ή να κρύψει κάτι. Ζητά μόνο την ανάδειξη της αλήθειας στη μνήμη του αδικοχαμένου Γιώργη. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, όμως στο τέλος η αλήθεια θα λάμψει».

«Θλίψη και οργή»

Ο προφυλακισθείς για τον φόνο του 30χρονου κτηνοτρόφου, Μανώλης Καλομοίρης, σε αποκλειστική δήλωσή του στο «ΘΕΜΑ» μέσα από τη φυλακή, δεν αποδέχεται τους ισχυρισμούς της οικογένειας Ξυλούρη, ότι από τα δικά του πυρά σκοτώθηκε ο πατέρας του, Λευτέρης Καλομοίρης: «Εκαναν τη ζωή μου κόλαση από τη μια μέρα στην άλλη σκοτώνοντας τον πατέρα μου. Μετά “σκότωσαν” κι εμένα, λέγοντας ότι ο πατέρας μου πυροβολήθηκε τάχα από το δικό μου όπλο και όχι του άλλου».

Και όπως προσθέτει στο απολογητικό του υπόμνημα, «αυτό που ακόμα και σήμερα αισθάνομαι και δεν πρόκειται ποτέ μου να ξεπεράσω όσα χρόνια και να περάσουν, μέχρι να πεθάνω, είναι ο σκληρός και ανείπωτος πόνος που ένιωσα και τα βαθιά συναισθήματα θλίψης και οργής που με κυρίευσαν τη στιγμή που αντίκρισα την εικόνα του πυροβολημένου και ξαπλωμένου στο οδόστρωμα πατέρα μου από τα χέρια του στεκόμενου δίπλα από αυτόν, με το όπλο στο χέρι, Γιώργου Ξυλούρη, αλλά και τη φτωχιά και άμοιρη μητέρα μου που ούρλιαζε συνεχώς από δίπλα και έβριζε και καταριόταν τον Γιώργο Ξυλούρη.

f3

Θέλω να πιστέψετε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν νομίζω πως υπάρχουν άνθρωποι που το μυαλό τους να μη θολώσει, το αίμα να μην ανέβει στο κεφάλι τους και τυφλωμένα να μην αντιδράσουν ενστικτωδώς, όπως δηλαδή αντέδρασα εγώ».

Στον εισαγγελέα Ρεθύμνου περιγράφει με λεπτομέρειες, στιγμή προς στιγμή, το κίνητρο που όπλισε το χέρι του και εκτέλεσε από μηδενική απόσταση τον 30χρονο κτηνοτρόφο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Βλέποντας ότι ο πατέρας μου ήταν σωριασμένος στο οδόστρωμα και πυροβολημένος στο στήθος από το όπλο του Γιώργου Ξυλούρη που κρατούσε ακόμη στα χέρια του δίπλα του και τη μητέρα μου από δίπλα να καταριέται τον Ξυλούρη, τυφλώθηκα και δεν έβλεπα τίποτα μπροστά μου. Το μόνο που μπορώ να θυμηθώ ήταν η ενστικτώδης αντίδρασή μου να στρέψω το όπλο που κρατούσα προς το μέρος του Γιώργου Ξυλούρη. ο οποίος βρισκόταν πια ακριβώς δίπλα μου, και να τον πυροβολήσω, σχεδόν από μηδενική απόσταση, χωρίς να θυμάμαι πόσες φορές πυροβόλησε το όπλο μου. Δεν αντιλήφθηκα καν τον φερόμενο τραυματισμό του Μανώλη Νταγιαντά, ούτε τον ίδιο στον τόπο του συμβάντος».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση