HomeΚΟΣΜΟΣΚορωνοϊός: H Αυστραλία προχωρά σε άρση του lockdown

Κορωνοϊός: H Αυστραλία προχωρά σε άρση του lockdown

Σε τρία στάδια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα σχέδιο τριών φάσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας της Αυστραλίας, βάσει του οποίου 1 εκατομμύριο άνθρωποι θα επιστρέψουν στις εργασίες τους ως την 1η Ιουλίου, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, καθώς η κυβέρνησή του αρχίζει να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Η Αυστραλία απαγόρευσε τις δημόσιες συναθροίσεις και τα μη απαραίτητα ταξίδια στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόστηκαν στα τέλη Μαρτίου και ο ρυθμός αύξησης νέων κρουσμάτων έχει έκτοτε μειωθεί με την πανδημία να θεωρείται ότι έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο, ενώ έχει επιταχυνθεί και η υποβολή των πολιτών σε διαγνωστικές εξετάσεις .

Μόλις 19 νέα κρούσματα καταγράφηκαν την Πέμπτη, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, συνολικά 6.913 κρούσματα και 97 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή ο Μόρισον είπε ότι ήλθε η ώρα να ξανανοίξει η χώρα. «Το επόμενο βήμα πέραν τούτου θα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης, που θα επαναφέρει σε τροχιά την οικονομία μας και θα βοηθήσουν τους Αυστραλούς να ξανασταθούν στα πόδια τους», είπε.

Χαλάρωση των μέτρων σε τρία στάδια

Σύμφωνα με τον Μόρισον η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σε τρία στάδια στην Αυστραλία, μολονότι γίνονται από τώρα σκέψεις για ακύρωση του Australian Open 2021. Το πρώτο θα επιτρέψει μεγαλύτερη επανασύνδεση μεταξύ συγγενών και φίλων, επιτρέποντας περισσότερα άτομα να συγκεντρώνονται σε σπίτια και να επισκέπτονται το ένα το άλλο. Ο Μόρισον είπε ότι οι μαθητές πιθανώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανικής και οι καφετέριες μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ενώ στις κηδείες θα επιτρέπεται να παρίστανται 30 άτομα και στους γάμους δέκα.

Στο δεύτερο στάδιο θα επιτρέπονται μεγαλύτερες συγκεντρώσεις έως και 20 ατόμων σε κινηματογράφους, γκαλερί κτλ, ενώ θα ξαναλειτουργήσουν ινστιτούτα αισθητικής. Τέλος, στο τρίτο στάδιο θα επιτρέπονται συγκεντρώσεις έως και 100 ατόμων και τα ταξίδια μεταξύ των πολιτειών της Αυστραλίας.

Η πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας χαλαρώνει το lockdown από τις 15 Μαΐου

Ειδικά στη Νέα Νότια Ουαλία, την πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας, όπου βρίσκεται και το Σίδνεϊ, επιτρέπεται από την επόμενη Παρασκευή η επαναλειτουργία των καφέ και των εστιατορίων, των παιδικών χαρών και των εξωτερικών πισίνων, καθώς η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει μειωθεί σημαντικά, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός πολιτείας. Η Νέα Νότια Ουαλία επλήγη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία της Αυστραλίας, έχοντας καταγράψει περίπου το 45% των κρουσμάτων και των θανάτων. Όμως χθες Σάββατο εντοπίστηκαν μόνο δύο νέα κρούσματα σε σύνολο 10.000 ανθρώπων που υποβλήθηκαν σε διαγνωστικά τεστ, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για χαλάρωση του lockdown. «Η χαλάρωση των περιορισμών δεν σημαίνει ότι ο ιός είναι λιγότερο θανατηφόρος ή λιγότερο απειλητικός. Σημαίνει απλώς ότι μέχρι τώρα τα καταφέραμε καλά», δήλωσε η πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερεζικλιάν στους δημοσιογράφους.

Από τις 15 Μαΐου η Νέα Νότια Ουαλία επιτρέπει στα καφέ και τα εστιατόρια να δέχονται έως και 10 πελάτες τη φορά, τη συγκέντρωση έως και 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους και τις επισκέψεις έως και 5 ατόμων στα σπίτια. Οι παιδικές χαρές και οι εξωτερικές πισίνες θα επαναλειτουργήσουν αλλά με αυστηρούς κανόνες.

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για την άρση του lockdown στη Βικτόρια

Η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτόρια, η πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού στην Αυστραλία, έχουν διατηρήσει αυστηρούς περιορισμούς για μεγαλύτερο διάστημα από άλλες πολιτείες. Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδια για τη χαλάρωση του lockdown αύριο Δευτέρα.

Η Δυτική Αυστραλία, που έκλεισε τα σύνορά της για να αντιμετωπίσει την επιδημία covid-19, κατέγραψε μόνο ένα νέο κρούσμα τις τελευταίες 11 ημέρες και έχει κινηθεί πιο γρήγορα στη χαλάρωση των περιορισμών. Από τα τέλη Απριλίου επιτρέπεται η συγκέντρωση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους των σπιτιών, σε γάμους και κηδείες έως και 10 ατόμων. Σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ ΜακΓκόουαν δήλωσε ότι από τις 18 Μαΐου ο αριθμός θα αυξηθεί στα 20 άτομα, κάτι που θα ισχύσει και για τα εστιατόρια και τα καφέ.

Στη Νότια Αυστραλία χθες Σάββατο άνοιξαν τα καταστήματα, με πλήθος κόσμου να πηγαίνει στα εμπορικά κέντρα. Από αύριο Δευτέρα θα επιτρέπονται τα ταξίδια αναψυχής μέσα στα όρια της πολιτείας, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί ο τουρισμός που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την επιδημία και τις πυρκαγιές που μαίνονται από το τέλος του 2019.

Στην πολιτεία Κουίνσλαντ έως και πέντε άνθρωποι επιτρέπεται να επισκέπτονται ένα σπίτι, σήμερα που είναι η Γιορτή της Μητέρας, ενώ οι αρχές της πολιτείας έχουν ήδη επιτρέψει στους πολίτες να κάνουν ταξίδια έως και 50 χιλιομέτρων για να επισκεφθούν τα εθνικά πάρκα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση