HomeHL-EconomyΗ τουρκική λίρα καταρρέει – Ο Ερντογάν παίρνει μέτρα εναντίον ξένων τραπεζών

Η τουρκική λίρα καταρρέει – Ο Ερντογάν παίρνει μέτρα εναντίον ξένων τραπεζών

Εκτιμήσεις των οικονομολόγων δείχνουν πως η Τουρκία πρέπει να βρει 20 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι επαφές με ΗΠΑ συνεχίζονται

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Άγκυρα απαγόρευσε τις συναλλαγές με 3 μεγάλες τράπεζες, έπειτα από τις αλλεπάλληλες υποτιμήσεις της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, υπάρχει μια ρητορική η οποία θέλει ξένα κέντρα να «χτυπούν» την τουρκική οικονομία. Την παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Τραπεζών της Τουρκίας προκάλεσε το νέο καθοδικό ράλι της τουρκικής λίρας με τον Ταγίπ Ερντογάν να βρίσκεται κάτω από ασφυκτική πίεση.

Η Αρχή προχώρησε στην απαγόρευση συναλλαγών με τις τράπεζες Citibank, UBS και BNP Paribas, κυρίως στις αγοραπωλησίες συναλλάγματος και τουρκικής λίρας.

Αυτό θεωρείται ότι ενισχύει εσωτερικά την Τουρκία, η οποία δήλωσε ότι «δίνει το μάθημα στα ξένα κέντρα» που την πολεμούν.

Εκτιμήσεις των οικονομολόγων δείχνουν πως η Τουρκία πρέπει να βρει 20 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι επαφές με ΗΠΑ συνεχίζονται.

Ο Φατίχ Πορτακάλ, παρουσιαστής του Fox Haber, είχε δηλώσει: «Όλοι ξέρουμε πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποιο πραξικόπημα άλλωστε είδαμε πως αντέδρασε ο λαός σε απόπειρα πραξικοπήματος. Απλά η κυβέρνηση έχει ως σημαντικότερο στόχο να μην συζητηθεί τίποτα για όσα συμβαίνουν στην οικονομία κι αλλάζει την ατζέντα.»

Η τουρκική λίρα υποχώρησε χθες, Πέμπτη, σε χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καθώς μία δήλωση αξιωματούχου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ερμηνεύθηκε από επενδυτές ότι αποκλείει μία συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων με τη Fed για την προστασία των μειωμένων συναλλαγματικών διαθεσίμων της Τουρκίας.
skai.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση