HomeHL-EconomyΕΚΤ σε Ευρωβουλή: Ικανοποίηση για τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

ΕΚΤ σε Ευρωβουλή: Ικανοποίηση για τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα

Το 2019

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μεγάλη ικανοποίηση για τις θετικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις που σημειώθηκαν στην Ελλάδα το 2019 εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Σε έγγραφό της, με το οποίο απαντά σε παρατηρήσεις που είχε διατυπώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ετήσια έκθεσή της για το 2018, η ΕΚΤ αναφέρθηκε στο θέμα της συμπερίληψης των ελληνικών τίτλων στο πρόγραμμα της αγοράς κρατικών ομολόγων, το οποίο άρχισε να υλοποιείται το 2015, σημειώνοντας τα εξής:

«Η επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων υπόκειται σε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου η οποία βασίζεται σε αρκετές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης κινδύνου. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί αγορές τίτλων του ελληνικού δημόσιου τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP), η διευκολυντική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ συνέβαλε σημαντικά στη χαλάρωση των όρων χρηματοδότησης στην Ελλάδα, όπως δείχνουν τα χαμηλά επιτόκια τραπεζικών χορηγήσεων προς τα νοικοκυριά και τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα».

Τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων

Η ΕΚΤ αναφέρεται και στην απόφαση που έλαβε τον Μάρτιο να περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων λόγω της πανδημίας (PEPP), αναφέροντας τα εξής:

«Επιπλέον, τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση είναι επιλέξιμα, βάσει παρέκκλισης, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP. Η παρέκκλιση χορηγήθηκε υπό το φως των αναταραχών που προκλήθηκαν στις αγορές λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ο κορωνοϊός και του γεγονότος ότι επί του παρόντος η Ελλάδα τελεί υπό διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας. Επίσης, στην Ελλάδα αρκετό καιρό πριν από την εξάπλωση του κορονοϊού σημειώθηκαν θετικές εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επιπλέον, ως μέρος της δέσμης προσωρινών μέτρων για τη χαλάρωση των κριτηρίων καταλληλότητας των εξασφαλίσεων που έλαβε πρόσφατα το Διοικητικό Συμβούλιο, τα ελληνικά κρατικά χρεόγραφα γίνονται προσωρινά αποδεκτά ως εξασφαλίσεις στις πιστοδοτικές πράξεις του Ευρωσυστήματος, βάσει παρέκκλισης».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση