HomeΕΛΛΑΔΑΘεσσαλονίκη: Κρούσμα με νόσο Καβασάκι στο Ιπποκράτειο

Θεσσαλονίκη: Κρούσμα με νόσο Καβασάκι στο Ιπποκράτειο

Τι είναι και ποια τα συμπτώματα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθησυχαστικός παρουσιάζεται ο Εμμανουήλ Ροηλίδης, ο καθηγητής παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ σχετικά με το σύνδρομο Καβασάκι που προσβάλλει τα παιδιά.

Με αφορμή το κρούσμα της νόσου που διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ο καθηγητής ξεκαθάρισε στο Open ότι «Καβασάκι είχαμε προ κορωνοϊού. Το βλέπαμε παλιότερα και θα το βλέπουμε και μετά την πανδημία. Πρόκειται βέβαια για μία σπάνια νόσο» είπε ο κ. Ροηλίδης και πρόσθεσε: «Σε κάποια μέρη του κόσμου με τον επιπολασμό της νόσου Covid-19, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο είχαμε παρόμοια υπερφλεγμονώδη νοσήματα. Κάποια παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό, κάποια δεν ήταν θετικά».

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε βέβαια ότι «δεν είναι γνωστό ακόμα αν σχετίζεται η νόσος Καβασάκι με τον κορωνοϊό. Δεν είναι μεταδοτικό νόσημα όπως ο κορωνοϊός, απλά συνέπεσε μαζί του η διάγνωση σε κάποια παιδιά. Αν υπάρχει συσχετισμός δεν γνωρίζουμε ακόμη και θα το μάθουμε στο μέλλον». Σε σχέση με την ίδια την νόσο τόνισε ότι είναι «κλινική και τα συμπτώματά της είναι υψηλός πυρετός για 5-6 μέρες, κόκκινα μάτια, πρησμένη γλώσσα, σκασμένα χείλη, εξανθήματα. Είναι γενικά τα τα συμπτώματα κι όταν κάνει διάγνωση ένας παιδίατρος τη βάζει στο μυαλό του και τη νόσο Καβασάκι».

Ξεκάθαρη εικόνα δεν υπάρχει και «κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια τι είναι. Μπορεί να είναι ιός, μπορεί να είναι κάποιος άλλος παράγοντας που την γεννά» τόνισε ο κ. Ροηλίδης και ξεκαθάρισε ότι «Αντιμετωπίζεται, υπάρχει θεραπεία. Σε κάποια παιδιά, αν δεν λάβουν θεραπεία ενδέχεται να παρουσιάσουν κάποια ανευρύσματα στεφανιαία αργότερα. Αντιμετωπίζεται με γ’ σφαιρίνη κι ασπιρίνη. Η θεραπεία προλαμβάνει την επιπλοκή αυτή σε πολύ μεγάλο ποσοστό». Τέλος για το κρούσμα που παρουσιάστηκε στο Ιπποκράτειο ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι και στη χώρα μας «φυσικά και είχαμε, έχουμε και θα έχουμε παιδιά με νόσο Καβασάκι. Δεν ξέρουμε αν σχετίζεται αιτιολογικά η νόσος Καβασάκι (σσ με τον κορωνοϊό). Σχετίζονται μόνο χρονολογικά».

Τι είναι νόσος Καβασάκι

Για τα περιστατικά της νόσου Καβασάκι έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέροντας πως είναι εις γνώσιν των αναφορών της νόσου Καβασάκι σε μικρά παιδιά και την πιθανή συσχέτιση της με τον COVID-19 και σημειώνει πως πρόκειται για μια σπάνια ασθένεια, που προσβάλλει τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιτία της οποίας δεν είναι πλήρως κατανοητά, αλλά η κατάσταση πιστεύεται ότι προκαλείται από ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού.

Διευκρινίζει δε ότι η νόσος είναι πιο συχνή σε παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών και προτρέπει τους γονείς να συνεχίσουν να προστατεύουν την υγεία των μελών της οικογένειας και των παιδιών από τον COVID-19 εφαρμόζοντας μέτρα φυσικής αποστασιοποίησης και υγιεινής και να αναζητούν ιατρική συμβουλή και βοήθεια όταν αυτό χρειαστεί.

Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό για τέσσερις και πλέον ημέρες, εξάνθημα που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκέφαλο και πονόλαιμο, ενώ προκαλείται πρήξιμο στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.

Η πιο σοβαρή επιπλοκή του συνδρόμου είναι ακριβώς η προσβολή των αγγείων που δίνουν αίμα στην καρδιά (στεφανιαία αγγεία).

Αν τα αγγεία αυτά προσβληθούν τότε μπορεί το παιδί να παρουσιάσει ανεύρυσμα των αγγείων που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή ή να δημιουργηθεί θρόμβο.

Σημειώνεται πως μελέτες έχουν περιγράψει μια σχέση ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων και του συνδρόμου Καβασάκι, που κυμαίνονται από το 9% έως και το 42% των ασθενών.

Οι γιατροί, πάντως, από Ισπανία και Ιταλία, όπου καταγράφηκαν τέτοιου είδους περιστατικά, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για γενικευμένο φαινόμενο, αλλά μόνο για λίγα περιστατικά, καθώς και ότι η τυχόν συσχέτισή του με τον κορωνοϊό εξετάζεται.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση