HomeHL-WorldΚορωνοϊός: Πανευρωπαϊκή ανησυχία για κοινωνικό κραχ

Κορωνοϊός: Πανευρωπαϊκή ανησυχία για κοινωνικό κραχ

Στην Ελλάδα, το 47,8% των νοικοκυριών, προ πανδημίας, δεν μπορούσε να καλύψει έκτακτες ανάγκες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κίνδυνο περιθωριοποίησης εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών, που θα παρασυρθούν στη δίνη των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καλούνται να αντιμετωπίσουν άμεσα και αποτελεσματικά οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, η ύφεση θα φτάσει στο 5,5% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά ανεργίας υπολογίζεται ότι θα ανέβουν στο 9,4%, δηλαδή 1,9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από την προηγούμενη εκτίμηση. Το πιο ανησυχητικό, για τους συναφείς κοινωνικούς δείκτες, είναι ότι αυτά τα ποσοστά δεν θα αποκλιμακωθούν γοργά στα επόμενα 4 έτη, κάτι που σημαίνει ότι οι κραδασμοί της πανδημίας δεν θα απορροφηθούν ταχέως.

ektimhseis

Στοιχεία σοκ από την Eurostat για τα εισοδήματα των αδυνάμων

Νέα στοιχεία από την Eurostat έρχονται για να ταρακουνήσουν ακόμα πιο δυνατά τους Ευρωπαίους ηγέτες, που ακόμα ψάχνουν τα πεδία συμβιβασμού μεταξύ Βορρά και Νότου. Πριν καν ξεσπάσει η πανδημία και μπουν σε καραντίνα οι οικονομίες, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα εισοδήματα των πιο αδύναμων, οι 3 στους 10 Ευρωπαίους πολίτες αδυνατούσαν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, όπως το κόστος μια εγχείρησης, η αντικατάσταση πλυντηρίου, η τέλεση κηδείας!!!

ektimhseis1

Το 2012, το ποσοστό των πολιτών που δεν μπορούσαν να καλύψουν τέτοιες έκτακτες δαπάνες, έφτασε στο pick του 40% κι από εκεί και πέρα άρχισε η αποκλιμάκωση. Ωστόσο το αιφνίδιο lockdown ανατρέπει όλα τα δεδομένα, καθώς συνοδεύεται με απώλεια εισοδημάτων. Για την Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν τέτοιες έκτακτες δαπάνες, αντιστοιχούν στο 47,8%, που είναι και η τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη.

ektimhseis2

Ποια νοικοκυριά πλήττονται περισσότερο

Τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας φωτίζουν τα νοικοκυριά που ήδη αντιμετωπίζουν και αναμένεται να αντιμετωπίσουν ακόμα σοβαρότερο πρόβλημα. Πρόκειται για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, δηλαδή κατά βάση νέους ανθρώπους, οι οποίοι αν δεν είναι άνεργοι, συνήθως καλύπτουν θέσεις μερικής απασχόλησης, με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές και πολλές φορές χωρίς καν ασφάλιση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ILO, αυτοί ακριβώς είναι που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο να περιθωριοποιηθούν λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, που αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, ανέρχεται στο 55,3%- δηλαδή πάνω από τα μισά- έναντι 40,2% στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ektimhseis3

Εκεί που οι κοινωνικοί δείκτες «κοκκινίζουν» είναι στις μονογονεϊκές οικογένειες. Στο σύνολο της Ευρώπης το ποσοστό αυτών των νοικοκυριών που αδυνατούν να καλύψουν έκτακτες δαπάνες, διαμορφώνεται στο 56%, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 67,8% και μάλιστα καταγράφοντας αύξηση 4,4 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2018!!!

ektimhseis4

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση