HomeHL-9Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ των κινητών ομάδων

Σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα από τα τεστ των κινητών ομάδων

Κρυφές εστίες κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις κρυφές εστίες κορωνοϊού στη χώρα αναζητούν μεθοδικά και σταθερά οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές. Από προχθές οπότε και δόθηκε το επίσημο έναυσμα για την… αναζήτηση των πιθανών κρυφών αυτών εστιών, 20 Κινητές Ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) βρίσκονται στην Αττική και σε σημεία της περιφέρειας και συλλέγουν δείγματα από συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες. Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα από τα πρώτα 1.000 δείγματα που συλλέχθηκαν κατά το πρώτο 48ωρο – αποτελέσματα κρίσιμα όπως γίνεται αντιληπτό για τον εμπλουτισμό και την ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας που υπάρχει για τον ιό και τη νόσο.

Οι Κινητές Ομάδες εστιάζουν προς το παρόν στις δομές κλειστών αλλά και ευάλωτων πληθυσμών για τις οποίες διατυπώνεται έντονη ανησυχία από τους ειδικούς μήπως εξελιχθούν σιωπηλά σε εστίες υπερμετάδοσης. Άλλωστε τα γεγονότα στις δομές προσφύγων στο Κρανίδι και τη Ριτσώνα, ή στους οικισμούς Ρομά ή στην κλινική Ταξιάρχαι όπου υποβάλλονταν σε αιμοκάθαρση νεφροπαθείς ή στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ευ Ζην επιβεβαιώνουν την αγωνία των αρμοδίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εχθές κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του υφυπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι γίνονται – και θα συνεχιστούν- με αμείωτο ρυθμό. Απόλυτη προτεραιότητα δίδεται σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε εργαζόμενους μονάδων πρόνοιας. Ενδεικτικά, οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ συνέλεξαν δείγματα για την ανίχνευση του κορωνοϊού από κλειστές δομές σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη.

Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει ο κ. Κοντοζαμάνης σε αυτήν τη φάση της πανδημίας η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να διενεργεί περί τους 6.000 εργαστηριακούς ελέγχους ημερησίως. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης, της πρώτης φάσης της πανδημίας έχουν συνολικά ελεγχθεί 83.750 κλινικά δείγματα. Σε αυτή τη φάση οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι και πιο στοχευμένοι.

H αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων θα αποκαλύψει, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, κρυφές εστίες, κυρίως μεταξύ ασυμπτωματικών ασθενών που πιθανώς ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.

Για τον λόγο αυτό τα μοριακά τεστ ανίχνευσης του νέου κορωνοϊού πραγματοποιούνται στοχευμένα σε δομές με ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι οίκοι ευγηρίας, οι δομές αστέγων, τα υπνωτήρια, οι φυλακές. Όπως εξήγησε ο καθηγητής, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα θα περιλαμβάνει και αναγνώριση τέτοιων κρυφών ή ελαφρά συμπτωματικών περιπτώσεων, οι οποίες θα οδηγούν σε έγκαιρη απομόνωση και λήψη μέτρων.

Ο διευρυμένος μαζικός έλεγχος είναι ουσιαστικά το μέτρο που εγγυάται την ευκρίνεια της επιδημιολογικής εικόνας στη φάση αποκλιμάκωσης των περιορισμών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανοίγει ή θα κλείνει ο δρόμος της επιστροφής στις ποικίλες δραστηριότητες, εκπαιδευτικές, αθλητικές, εμπορικές, επιχειρηματικές κοκ κατά το επόμενο δίμηνο που αναμένεται να διαρκέσει αυτή η επιστροφή.

Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης ο μαζικός διευρυμένος έλεγχος του πληθυσμού για κορωνοϊό θα συνεχιστεί και πέραν του πρώτου κρίσιμου διμήνου καθώς θα αναπτύσσονται σταδιακά οι Κινητές Ομάδες. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 500 Κινητές Ομάδες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έχει εξάμηνη και πλέον διάρκεια» είπε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός ερωτηθείς για τη διαδικασία των προσλήψεων για τη στελέχωση των Κινητών Ομάδων παραδέχθηκε ότι «υπήρξε μία γρήγορη διαδικασία με βάση την προτεραιότητα που γινόταν η αίτηση, προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπορέσουμε να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό στη διάθεσή μας, να το εκπαιδεύσουμε, έτσι ώστε να είναι στους δρόμους».

Πάντως, στην παρούσα φάση «η επιδημία έχει ελεγχθεί», όπως επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας προσθέτοντας βέβαια ότι τα στοιχεία αξιολογούνται καθημερινά. Σημειώνεται ότι χθες δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση