HomeHL-9Κορωνοϊός: Αβέβαιη η πορεία του ιού το καλοκαίρι

Κορωνοϊός: Αβέβαιη η πορεία του ιού το καλοκαίρι

Πώς τον επηρεάζουν οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ερώτημα αν οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών έπαιξαν ρόλο στην μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, απάντησε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, στην χθεσινή ενημέρωση ρωτήθηκε επίσης, για το αν τελικά η καλοκαιρινή περίοδος θα επιτρέψει την έλευση τουριστών, ο ίδιος ωστόσο στάθηκε και σε έναν άλλο παράγοντα του καιρού: την υγρασία.

«Θεωρείται ότι σύμφωνα με δεδομένα από άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν στη φύση, θα υπάρχει μια μείωση της διασποράς τους με την άνοδο της θερμοκρασίας. Δεν είναι σίγουρο όμως αυτό. Χώρες όπως η Σιγκαπούρη, ο Ισημερινός και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες έχουν υψηλή θερμοκρασία, εξακολουθούν να καταγράφουν κρούσματα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο η υψηλή θερμοκρασία. Είναι τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα και όλα αυτά θα παίξουν καθοριστικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα Τσιόδρα για τα ποσοστά υγρασίας στη ζέστη

Στη συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε: «Για παράδειγμα, χαμηλή υγρασία και χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν τη διασπορά του ιού. Πολύ υψηλές θερμοκρασίες με υψηλά ποσοστά υγρασίας δεν βοηθούν τη διασπορά του ιού, τον κατακρημνίζουν και ίσως ο συνδυασμός των δύο, δηλαδή πολύ υψηλές θερμοκρασίες με χαμηλά ποσοστά υγρασίας να έχουν αρνητική επίδραση, κάτι που δεν είναι γνωστό ευρέως».

Οσον αφορά το ποσοστό που μπορεί να μειωθεί ο κορωνοϊός, δεν ξεπερνά το 30%. «Υπολογίζεται από τους περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι κοιτούν τα μαθηματικά μοντέλα, τις εκτιμήσεις και τα δεδομένα για όλους τους κορωνοϊούς ότι υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι. Υπολογίζεται από κάποιους ότι μπορεί να είναι 20-30%. Δε νομίζω ότι θα οδηγήσει σε εξαφάνιση της παρουσίας του ιού. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι κάτι που δεν το επιθυμούμε, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα. Θα μπορεί για παράδειγμα να εισαγάγει κάποια χώρα τον ιό από άλλες χώρες, οι οποίες έχουν διαφορετικές συνθήκες περιβαλλοντικές, διαφορετικές συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας», σημείωσε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση