HomeHL-9Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα δικαστήρια

Το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στα δικαστήρια

Από τις 15 Μαΐου του 2020 ξεκινά και η λειτουργία των γραμματειών σε όλα τα δικαστήρια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, μίλησε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, δίνοντας τον χάρτη της εξόδου από τον περιορισμό μέχρι το καλοκαίρι.

Σε ό, τι αφορά στη διοικητική δικαιοσύνη, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε πως από τις 6 Μαΐου επιτρέπεται η εκδίκαση όλων των υποθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι οι δικηγόροι έχουν υποβάλει δήλωση ότι δεν επιθυμούν να μετέχουν στο ακροατήριο.

Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αυτής της δήλωσης για τους δικηγόρους. Διευκρινίζεται πως λειτουργούν κανονικά οι διαδικασίες παροχής επείγουσας δικαστικής προστασίας, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης αποκατάσταση της διοικητικής δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου.

Την ίδια ώρα, στην πολιτική δικαιοσύνη, δρομολογείται η ηλεκτρονική χορήγηση αποφάσεων που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο της πανδημίας. Την 1η Ιουνίου θα εκκινήσει η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Σε ό, τι αφορά τέλος, την ποοινική δικαιοσύνη, για την ώρα η λειτουργία των δικαστηρίων περιορίζεται σε αυτόφωρα και κακουργήματα με προσωρινά κρατούμενους για τους οποίους συμπληρώνεται το ανώτερο όριο προσωρινής κράτησης.

Η εκδίκαση του συνόλου των ποινικών υποθέσεων σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης έχει προσδιοριστεί για μετά τις 15 Ιουνίου.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε επίσης στην λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.

Η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας της καθορίζεται για τις 2 Ιουνίου. Παράλληλα, προβλέπεται διεύρυνση του ωραρίου για μαθήματα όλη την ημέρα ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός στις εγκαταστάσεις. Παραμένει ωστόσο η δυνατότητα τηλεπαρακολούθησης για σπουδαστές για λόγους υγείας.

Από τις 15 Μαΐου του 2020 ξεκινά και η λειτουργία των γραμματειών σε όλα τα δικαστήρια για την διεξαγωγή των υποθέσεων από την 1η Ιουνίου. Μέτρα σύμφωνα με τις υποδείξεις της επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα είναι η πρώτη μέρα εφαρμογής του προγράμματος παροχής νοσηλευτικής φροντίδας από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Οι πρώτες κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ βρίσκονται ήδη στον δρόμο, υλοποιώντας, έτσι, το πρόγραμμα του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα ξεκινά από το 2ο ΚΑΠΗ Γαλατσίου με περίπου 60 εργαζόμενους στον δήμο Γαλατσίου, ενώ οι κινητές μονάδες έχουν ήδη στελεχωθεί με νοσηλευτές και οδηγούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση