HomeΚΟΣΜΟΣΣυρία: Εννέα αστυνομικοί απήχθησαν και εκτελέσθηκαν στην επαρχία Ντεράα

Συρία: Εννέα αστυνομικοί απήχθησαν και εκτελέσθηκαν στην επαρχία Ντεράα

Ο πόλεμος, που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 380.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επίθεση, είχε στόχο το δημαρχείο της αλ-Μαζιρίμπ, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη γειτονική Ιορδανία
Εννέα αστυνομικοί απήχθησαν και εκτελέσθηκαν με σφαίρες σήμερα από αγνώστους στην επαρχία Ντεράα, στο νότιο τμήμα της Συρίας, που συνταράσσεται συχνά από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων που πρόσκεινται στο καθεστώς, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.

Η επίθεση, για την οποία δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης, είχε στόχο το δημαρχείο της αλ-Μαζιρίμπ, ενός τομέα κοντά στα σύνορα με τη γειτονική Ιορδανία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Άγνωστοι επιτέθηκαν στο δημαρχείο (…) απάγοντας εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας προτού τους σκοτώσουν με σφαίρες και εγκαταλείψουν τα πτώματα σε μια δημόσια πλατεία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για την τραγωδία, το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana, επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών, μετέδωσε τον θάνατο στη Μαζιρίμπ εννέα αστυνομικών που «σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους από επίθεση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης».

Οι επιθέσεις είναι συχνές στην Ντεράα, όμως ο τρόπος δράσης και ο αυξημένος απολογισμός των θυμάτων της σημερινής επίθεσης δεν είναι συνηθισμένοι.

«Οι επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων του καθεστώτος έχουν στόχο γενικά σημεία ελέγχου ή περιπόλους, και όχι κυβερνητικά κτίρια», διευκρίνισε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις στην Ντεράα, όπως και άμαχοι που εργάζονται με κρατικούς θεσμούς, βρίσκονται τακτικά στο στόχαστρο επιθέσεων ή στοχευμένων δολοφονιών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Λίκνο της εξέγερσης που ξέσπασε το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, η επαρχία Ντεράα ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη της Ρωσίας, το καλοκαίρι του 2018.

Οι κρατικοί θεσμοί επανεγκαστάθηκαν στην Ντεράα, όμως οι ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την επαρχία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.

Η περιοχή αυτή είναι η μοναδική την οποία δεν έχουν εγκαταλείψει μαζικά οι αντάρτες μετά την ανακατάληψή της χάρη σε μια συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού.

Πρώην αντάρτες που παρέμειναν επί του πεδίου είτε ενώθηκαν με τον στρατό είτε διατήρησαν τον έλεγχο ορισμένων περιοχών της επαρχίας, καθώς και ορισμένων συνοικιών της πρωτεύουσας Ντεράα.

Άλλοτε παρούσα σε έναν μικρό θύλακο της επαρχίας, μια τζιχαντιστική οργάνωση είχε δηλώσει πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Η σκληροπυρηνική οργάνωση συνεχίζει να διεκδικεί την ευθύνη για επιθέσεις στην επαρχία.

Ο πόλεμος, που ξέσπασε το 2011 μετά την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 380.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση