HomeHL-TOPΛέκκας για τον σεισμό 6R νότια της Κρήτης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Λέκκας για τον σεισμό 6R νότια της Κρήτης: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Σήμα για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας για τον ισχυρό σεισμό έντασης 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 4 το απόγευμα νότια της Κρήτης.

«Ο σεισμός αυτός καταγράφηκε στο προωθημένο τμήμα του ελληνικού τόξου ενώ τον ακολούθησαν δύο μετασεισμοί της τάξεως των 5 και 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Οι μετασεισμοί είναι ένα θετικό σημάδι καθώς δείχνουν πως αποκλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ο Ευθύμιος Λέκκας ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς αυτή η πλευρά του τόξου προξενεί μεγάλους σεισμούς αλλά ευτυχώς είναι πολύ μακριά από κατοικημένες περιοχές».

Σεισμοί και έρευνες στα οικόπεδα ΑΟΖ

Έντονη είναι η συζήτηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια για το αν οι έρευνες που πραγματοποιούνται στα οικόπεδα ΑΟΖ της Ελλάδος επηρεάζουν την σεισμική δραστηριότητα στη χώρα.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως επιρροή. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό. Ούτε οι έρευνες, ούτε καν οι εξορύξεις όποτε και αν γίνουν δεν είναι ικανά να επηρεάσουν τις τεκτονικές πλάκες. Η πρόκληση ενός σεισμούς απαιτεί τεράστιες δυνάμεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις δυνάμεις των ερευνών ή των εξορύξεων στα οικόπεδα της ΑΟΖ παγκοσμίως», τόνισε σχετικά ο κ. Λέκκας.

Σήμα για πιθανή εκδήλωση τσουνάμι στην Κρήτη

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά τον ισχυρό σεισμό νότια της Κρήτης τα λιμεναρχεία, η αστυνομία, η πυροσβεστική και τα τμήματα πολιτικής προστασίας όλου του νησιού έλαβαν κατεπείγον μήνυμα Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στο οποίο υπήρξε προειδοποίηση για πιθανό τσουνάμι.

Όλες οι υπηρεσίες τέθηκαν σε ετοιμότητα ωστόσο δεν χρειάστηκαν να συνδράμουν καθώς δεν καταγράφηκε κανένα πρόβλημα πέραν από κάποιες αναταράξεις στη νότια Κρήτη όπως στο λιμανάκι Καστρί.

Τι αναφέρει ο Ευθ. Λέκκας για το «μίνι τσουνάμι»

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Λέκκας, το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας περίπου 20 λεπτά μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ «Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Εμμανουήλ Ροβυθάκη.

Η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο. Επισημαίνει τέλος πως πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1η Ιουλίου 2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακριβώς παρόμοιο τοπικό παλιρροϊκό κύμα (τσουνάμι).

Χουλιάρας: Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική

Την ίδια ώρα ο διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε, σε ανάρτησή του, πως η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας.

Δείτε την ανάρτηση:

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στις 3:51 μμ, σε υποθαλάσσιο επίκεντρο 64 χιλιόμετρα νότια από την Ιεράπετρα Κρήτης και σε επιφανειακό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων. Η μεγάλη απόσταση από το νησί είναι σημαντική για την απόσβεση της ενέργειας, επίσης σας ενημερώνω οτι ήδη καταγράφουμε μικρότερες δονήσεις και έναν 4,8 Ριχτερ στις 4:33 μμ, θετική ένδειξη οτι είναι πιθανότατα ο κύριος σεισμός, μην ανησυχείτε, απο την πρώτη ενημέρωση που έχω δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση