HomeHL-9Με μάσκες, γάντια και αποστάσεις ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς

Με μάσκες, γάντια και αποστάσεις ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς

Πρωτομαγιά εν μέσω κορωνοϊού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηρώντας όλα τα μέτρα για τη μη μετάδοση του κορωνοϊου, εκπρόσωποι σωματείων και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ηρακλείου στα πλαίσια του εορτασμού της εργατικής πρωτομαγιάς.

Οι συγκεντρωμένοι φορώντας μάσκες, γάντια και κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο

Η ανακοίνωση των Σωματείων:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πρωτομαγιάτικες απεργιακές εκδηλώσεις των σωματείων. Ανάμεσα στα σωματεία που παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ήταν το Συνδικάτο οικοδόμων, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων & ποτών, Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, Ένωση συνταξιούχων ΙΚΑ, Επιτροπή Αγώνα Επισιτισμού – Τουρισμού, Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ, στέλνοντας μήνυμα ότι αυτή η απεργιακή μάχη, πρέπει να αξιοποιηθεί ως αφετηρία νέων δυναμικών, μαζικών και μαχητικών αγώνων ενάντια απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, που ήρθαν για να μείνουν και σε ό,τι νέο προετοιμάζουν.
Με το κεντρικό περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς με το σύνθημα «Πρωτομαγιά 2020. Ο ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός. Δε θα πληρώσει ο λαός!» δόθηκε περήφανη απάντηση στα μονοπώλια και τους υπηρέτες τους, που συντρίβουν τη ζωή μας.
Τα σωματεία πραγματοποίησαν την πρωτομαγιάτικη εκδήλωση με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας, χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.
Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων τα σωματεία τίμησαν καταθέτοντας στεφάνια στα σημεία που έπεσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης ο Στρατής Περγαλίδης και ο Χρήστος και ο Κώστας Χατζηγεωργίου, που υπήρξαν θύματα που έχει δώσει η εργατική τάξη του Ηρακλείου στον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των εργαζομένων, την αύξηση του μεροκάματου, την οργάνωση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Στη συνέχεια τα σωματεία κατευθύνθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας όπου νωρίτερα είχε αναρτηθεί γιγαντοπανό των σωματείων στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης με το κεντρικό σύνθημα της φετινής Πρωτομαγιάς. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τα σωματεία ενώ η απεργιακή συγκέντρωση έκλεισε με τους εργαζόμενους με υψωμένες τις γροθιές να τραγουδάνε τη Διεθνή.

Οι ανακοινώσεις των σωματείων

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών»

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αναγκαιότητά στήριξης της δημόσιας υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ζοφερό εργασιακό μέλλον με αφορμή την πανδημία τονίζοντας στην ανακοίνωσή του: Ήδη εν μέσω πανδημίας μετράμε 70.000 απολύσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές και μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών που μετέτρεψαν συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις και να διαγραφούν τα χρέη όλων των εργατικών οικογενειών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση