HomeHL-TOPΠρωτομαγιά εν μέσω κορωνοϊού

Πρωτομαγιά εν μέσω κορωνοϊού

Που θα γίνουν συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια διαφορετική εργατική Πρωτομαγιά, μια παράξενη Πρωτομαγιά, όπως αναφέρουν και οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, χωρίς συγκεντρώσεις (πλην του ΠΑΜΕ και εξωκοινοβουλευτικών ομάδων) εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι η φετινή.

Στα μηνύματά τους τα συνδικάτα επισημαίνουν την ανάγκη για αλληλεγγύη, εργασία σε συνθήκες ασφάλειας και προειδοποιούν για αγωνιστικές κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής ζούγκλας. Ειδική μνεία κάνουν για τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας, των τροφίμων και σε άλλους τομείς που αναδείχτηκαν κρίσιμοι στη διάρκεια της δοκιμασίας.

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία ενώ η Πρωτομαγιά ως θεσμοθετημένη αργία – ημέρα μνήμης και εκδηλώσεων μεταφέρθηκε με απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, πιθανόν το Σάββατο 9 Μαΐου.

Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλεί τα εργατικά κέντρα της χώρας να τιμήσουν την ημέρα με κατάθεση στεφάνων με ολιγομελή εκπροσώπηση ενώ το ΠΑΜΕ καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία να πραγματοποιήσουν τις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις τους σε όλες τις πόλεις της χώρας με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας χρησιμοποιώντας γάντια και μάσκες, καθώς και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των συμμετεχόντων.

Οι ανακοινώσεις των σωματείων

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ τονίζει: «Η εργατική Πρωτομαγιά του 2020 αναδεικνύει την έννοια της αλληλεγγύης μεταξύ των κοινοτήτων και των κρατών ως ζητούμενο, καθώς συνιστά το διαχρονικό αντίδοτο τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά από κάθε κρίση. Η Εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα αγώνα της Εργατικής Τάξης, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι η πάλη των εργαζομένων για ισότητα και δικαιοσύνη συνεχίζεται αδιάκοπα. Την 1η Μαΐου, απεργούμε όλοι στο πλαίσιο της 24ωρης Απεργίας που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ, σηκώνουμε τη γροθιά και χαιρετίζουμε τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στον τομέα της υγείας, της φροντίδας και άλλων τομέων της εργασίας όπως τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στα σούπερ μάρκετ, τους και τις ταχυμεταφορείς, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στις εταιρείες logistics, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, τους τηλεργαζόμενους και τις τηλεργαζόμενες, τους και τις τεχνικούς τηλεπικοινωνιών, τους απασχολούμενους και τις απασχολούμενες στις ψηφιακές πλατφόρμες και στις νέες τεχνολογίες, κ.λ.π, των οποίων η εργασία είναι απαραίτητη για τη διάσωση ζωών και την παροχή ζωτικών προϊόντων και υπηρεσιών»

Η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει την αναγκαιότητά στήριξης της δημόσιας υγείας και καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν ηχηρό μήνυμα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση επιχειρήσει να καταστρατηγήσει τα κεκτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για ζοφερό εργασιακό μέλλον με αφορμή την πανδημία τονίζοντας στην ανακοίνωσή του: Ήδη εν μέσω πανδημίας μετράμε 70.000 απολύσεις, χιλιάδες εργαζόμενους που υπέστησαν βλαπτικές μεταβολές και μονομερείς αποφάσεις εργοδοτών που μετέτρεψαν συμβάσεις σε εκ περιτροπής εργασία. Απαιτούμε να καταργηθούν όλες οι ΠΝΠ και οι αντεργατικές διατάξεις και να διαγραφούν τα χρέη όλων των εργατικών οικογενειών.

Συγκεντρώσεις στην Κρήτη

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας λόγω κορωνοϊού,θα προχωρήσουν τα μέλη της Αγωνιστικής Παρέμβασης εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου την Πρωτομαγιά.

Το ραντεβού έχει δοθεί για τις 10 το πρωί στην πλατεία Ελευθερίας

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1Η ΜΑΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 10:00πμ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΤΗΡΩΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

ΔΕ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ «ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟΥ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· Κατοχύρωση των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθερίων.

· Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το αντιλαϊκό νομοσχέδιο κατεδάφισης των μορφωτικών και εργασιακών κατακτήσεων και δικαιωμάτων.

· κάλυψη όλων των αναγκών του λαού στην υγεία-δημόσιο-δωρεάν-καθολικό σύστημα υγείας-περίθαλψης-σύνταξης-πρόληψης.

· Μονιμοποίηση των αναπληρωτών και ωρομίσθιων.

· Μαζικούς διορισμούς μονίμων.

· Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας εκπαιδευτικών και μαθητών.

· Καμία αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση-πειθάρχηση-απόλυση.

· Καμία μείωση μισθών-σταθερή και μόνιμη δουλεία για όλους.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ-ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣΗΣ, ΑΝΕΡΓΙΑΣ, ΛΑΪΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΨΩΜΙ-ΜΟΡΦΩΣΗ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ.

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΗΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

ΝΑ ΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΕΣ ΛΑΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

Το Συντονιστικό των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων Ηρακλείου προχωρούν σε συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου στις 10 το πρωί

«1η Μάη μέρα απεργίας και αγώνα ενάντια σε κεφάλαιο – κυβέρνηση- ΕΕ – εργοδοσία

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Δίνουμε τον αγώνα:

ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία και τις απολύσεις
για τα εργασιακά μας δικαιώματα και τον μισθό
για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής όλου του λαού
ενάντια στις απαγορεύσεις της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Συζητάμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους κι εργαζόμενες, ενημερώνουμε άμεσα το σωματείο του κλάδου μας και το συντονισμό, για οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αμοιβής και εργασίας επιχειρεί να επιβάλει ο εργοδότης. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Γραφόμαστε τώρα στο σωματείο του κλάδου μας (εφόσον υπάρχει) και ερχόμαστε σε επικοινωνία με το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων, Επιτροπών αγώνα κ Εργαζομένων».

Στα Χανιά η κατάληψη της Rosa Nera που διοργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Αγοράς την Παρασκευή 1η Μαϊου στις 10:30

«…. Ο ιός δείχνει να μολύνει και τα εργασιακά μας δικαιώματα.
– Είναι σαφές πως το ζήτημα της πανδημίας έχει πλήξει κυρίως την εργατική τάξη και τις μειονότητες – και όχι εκείνους που μπορούν να φτιάξουν κλινικές στα σπίτια τους ή να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για θεραπεία σε ιδιωτικές κλινικές.

Οι ντόπιες και οι μετανάστες που δουλεύουμε στον επισιτισμό και την βιομηχανία, στον πρωτογενή τομέα και την υγεία, δεχόμαστε διπλό πλήγμα. Από την μία, αντιμετωπίζουμε αποκλεισμούς στο καθεστώς υγείας, και από την άλλη, δεχόμαστε ακόμα μια επίθεση σε εργασιακά δικαιώματα που αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και ανέργους, τονίζουν σε ανακοίνωση τους.

Αντιμέτωποι με πρόστιμα όσοι συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις

Αντιμέτωποι με πρόστιμα θα είναι εκείνοι που θα συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δήλωσε ότι «εμείς καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τα σωματεία να καταλάβουν ότι το συμφέρον της εργασίας είναι η έξοδος από την κρίση, η επιστροφή στην κανονικότητα, ο περιορισμός της ύφεσης. Στο πλαίσιο αυτό είναι σαφές ότι οι συναθροίσεις μπορούν να μας πάνε πίσω.»

Ερωτηθείς για τη στάση της ΕΛ.ΑΣ την Πρωτομαγιά, ο κ. Πέτσας τόνισε ότι είναι επόμενο να επιβάλλει πρόστιμα, σημειώνοντας ότι «δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις, όποιος συμμετέχει παραβιάζει τον νόμο». Σχετικά με το ενδεχόμενο διαδηλωτές να χρησιμοποιήσουν την επιλογή 6 (για σωματική άσκηση) με SMS στο 13033 για να αποφύγουν τα πρόστιμα, ο Στέλιος Πέτας απάντησε:

«Αυτό είναι επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας. Η δική μας δουλειά είναι να επισημάνουμε ότι δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις. Το πολιτικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι θέλουμε να προστατεύσουμε τον κόσμο της εργασίας. Αυτό θα γίνει διατηρώντας την ύφεση στα “ρηχά”.»

(Με πληροφορίες από protothema.gr)

Διαφήμιση
Διαφήμιση