HomeΚΟΣΜΟΣΚορωνοϊός: Αλλάζουν οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ

Κορωνοϊός: Αλλάζουν οι προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ

Αναδιοργάνωση της ατζέντας και του προγράμματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την αναδιοργάνωση της προεδρίας της Γερμανίας στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα το Βερολίνο, αναγνωρίζοντας ότι ο αρχικός σχεδιασμός είναι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, παρωχημένος. Επιπλέον, πολλές από τις προγραμματισμένες συνεδριάσεις θα γίνουν πλέον διαδικτυακά.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο Ουλρίκε Ντέμερ, σήμερα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με την συμμετοχή – μέσω τηλεδιάσκεψης – και του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΕ Γιέπε Τράνχολμ-Μίκελσεν προκειμένου να εξεταστούν οι αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν τόσο στο πρόγραμμα όσο και στις προτεραιότητες της γερμανικής προεδρίας. «Η πανδημία του κορονοϊού θα επηρεάσει ασφαλώς αποφασιστικά την προεδρία», δήλωσε η Ουλρίκε Ντέμερ, αλλά διευκρίνισε ότι θέματα όπως η πολιτική για το κλίμα, η ψηφιακή μετάβαση και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο, τα οποία είχαν τεθεί αρχικά ως κεντρικά στην ατζέντα, θα παραμείνουν στο επίκεντρο, μαζί με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και το θέμα του πολυετούς οικονομικού πλαισίου της ΕΕ. «Κατά την διάρκεια της γερμανικής προεδρίας θα τεθεί και το ερώτημα, σε ποιους τομείς μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο και καλύτερα».

Ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναφερόμενος νωρίτερα σήμερα στο θέμα, εξήγησε ότι περιμένει επαρκή στήριξη για τα θέματα της ευθύνης του, κυρίως την προσπάθεια ανοικοδόμησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Επιπλέον, εκτιμά ότι το θέμα της νέας βιομηχανικής στρατηγικής της ΕΕ θα επανέλθει δυναμικά, λόγω της συζήτησης για αυτονομία της Ευρώπης από την παραγωγή υγειονομικού υλικού στην Ασία.

Περισσότερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση και στην οικονομική ανάκαμψη ζήτησαν σήμερα ενόψει της γερμανικής προεδρίας και το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Γερμανίας, καθώς και ο κλάδος της Τεχνολογίας Πληροφορικής. Στα ζητήματα τα οποία πιθανόν θα αναβληθούν περιλαμβάνονται ακόμη η συζήτηση για τον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό και την μελλοντική σχέση της ΕΕ με την Βρετανία

Η «κορονο-προεδρία», όπως είχε περιγράψει την γερμανική προεδρία ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, θα περιοριστεί σημαντικά, σε σχέση με την ατζέντα που προετοίμαζε, για την καλύτερη προώθηση της οποίας έχουν, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, μετατεθεί από πέρυσι στο γραφείο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Γερμανίας στην ΕΕ τουλάχιστον 100 δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, στις 2 και 3 Ιουλίου ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με επικεφαλής την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επρόκειτο να επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ λίγες ημέρες αργότερα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Δρέσδη το άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν στο Ζααρμπρύκεν το Συμβούλιο των υπουργών Εμπορίου. Για τον Σεπτέμβριο είχε προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε.- Κίνας, στην Λειψία. Το πιθανότερο πλέον είναι οι περισσότερες από αυτές τις συνεδριάσεις να πραγματοποιηθούν με τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες της FAZ από τις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο ελπίζει ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μπορέσουν να συναντηθούν δια ζώσης και πάλι τον Ιούνιο, εφαρμόζοντας τους γνωστούς πλέον κανόνες ασφάλειας και υγιεινής. Αυτή τη στιγμή μόνο το 30% των δυνατοτήτων του Συμβουλίου είναι διαθέσιμες, επισημαίνει η εφημερίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στην παρούσα φάση οι εργασίες του Συμβουλίου φθάνουν μόλις στο 10% του συνήθους εργασιακού φόρτου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση