HomeΚΡΗΤΗΑνησυχητικά τα στοιχεία για τις εξαρτήσεις

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις εξαρτήσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα μηνύματα από τις εξαρτήσεις νέων ανθρώπων από τα ναρκωτικά είναι ανησυχητικά, καθώς τα τελευταία χρόνια στη λίστα προστίθενται ολοένα και περισσότερο έφηβοι. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΚΑΡΊΝΑ Μιχάλης Κατρίνης, που βρέθηκε χθες στο Ρέθυμνο σε σχετική εκδήλωση, που οργάνωσε η τοπική μονάδα με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι ο ΟΚΑΝΑ με 54 μονάδες σε όλη τη χώρα, παρά τα οικονομικά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε ανθρώπινο δυναμικό, καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για να σταθεί στο πλευρό εξαρτημένων ατόμων και να τα βοηθήσει να εξαρτηθούν ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπεία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης ανέφερε: «Παρατηρείται μια αύξηση στους έφηβους χρήστες τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας κινητοποιεί να εντείνουμε τις δράσεις πρόληψης και ενημέρωσης μέσα από τη συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης. Θέλουμε να κάνουμε έγκυρη παρέμβαση σε όλα τα σχολεία. Είναι ανησυχητικό το φαινόμενο όμως, από την άλλη έχουμε μια μείωση στους χρήστες με επιδημικές λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα. Εμείς τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά τη δίνουμε κάθε μέρα, τη δίνουμε πολλές φορές με άνισους όρους για όλες τις εξαρτήσεις, νόμιμες και παράνομες. Τα ναρκωτικά βεβαίως είναι η κορυφή του παγόβουνου, απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει μια πλατιά συμμαχία των θεραπευτικών οργανισμών, των φορέων, της κοινωνίας, των πολιτών, των ΜΜΕ στην ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση για να αποφύγουμε τα στερεότυπα του παρελθόντος, τα στερεότυπα ενός εξαρτημένου νέου ανθρώπου, ο οποίος έχει ανάγκη από ιατρική φροντίδα και όχι από στιγματοποίηση. Εμείς αυτό το μήνυμα θα το φωνάζουμε καθημερινά και θα προσπαθούμε να δίνουμε μια θέση θεραπείας σε κάθε νέο άνθρωπο σε αυτή τη δύσκολη απάντηση».

Μεγάλο αγκάθι όμως για τον ΟΚΑΝΑ αποτελούν οι τεράστιες λίστες αναμονής για τη θεραπεία τους, ζήτημα για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, χρειάζεται η στήριξη της πολιτείας.

«Για μας η λίστα αναμονής αποτελεί ένα μεγάλο αγκάθι. Αυτή τη στιγμή λίστα έχουμε μόνο στο λεκανοπέδιο Αττικής και σε ελάχιστες περιπτώσεις στην επαρχία. Χρειαζόμαστε τη στήριξη της πολιτείας, θέλουμε σε κάθε νέο που ζητά θεραπεία να μπορούμε να του δώσουμε. Θέλουμε να εξαλείψουμε τις λίστες. Δυστυχώς δεν έχουμε τα μέσα, δίνουμε όμως τον καλύτερο εαυτό μας. Υπάρχει οικονομικό πρόβλημα σε ότι αφορά την αγορά των φαρμάκων, των αναλώσιμων υλικών, των εργαστηριακών εξετάσεων. Υπάρχει αναγκαιότητα ενίσχυσης προσωπικού και έχουμε θέσει το θέμα στην πολιτική ηγεσία και είναι θέμα πολιτικής απόφασης η ενίσχυση αυτής της προσπάθειας».

Στη χθεσινή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών ομιλητές ήταν ο κ. Κ. Σβορώνος, ψυχίατρος, ΜΥ ΟΚΑΝΑ Ηρακλείου με θέμα: «Η θεραπεία των εξαρτήσεων από οπιούχα», η κ. Π. Ζιώγου, ψυχολόγος, Δίκτυο ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου με θέμα: «Ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε πρόγραμμα υποκατάστασης», η κ. Β. Τσούρα, ψυχολόγος, Δίκτυο ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου με θέμα: «Θεραπεία εξαρτήσεων στο πρόγραμμα πολλαπλής παρέμβασης ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου» και η κ. Κ. Εικοσιπεντάρχου, κοινωνική λειτουργός, δραματοθεραπεύτρια με θέμα «Θεραπείες μέσω τέχνης».

Εκατό άτομα παρακολουθούνται στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου

Περισσότερα από εκατό άτομα παρακολουθούνται από την τοπική μονάδα του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου και συγκεκριμένα τριάντα πέντε εξαρτημένοι από ηρωίνη και πάνω από 70 άτομα παρακολουθούνται στο πρόγραμμα πολλαπλής παρέμβασης, που αφορά ουσίες χωρίς υποκατάσταση, καθώς επίσης και το αλκοόλ.

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη του έργου, που έχει γίνει στα δυο προγράμματα, αλλά κυρίως η ενημέρωση του κόσμου για τις θεραπείες που υπάρχουν από τις εξαρτήσεις.

Ο Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος, υπεύθυνος στο Δίκτυο ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου σε σχετικές δηλώσεις του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή εμείς μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του πληθυσμού του νομού. Έχει γίνει πολύ καλή δουλειά από την ομάδα μας, καθώς μπορούμε να καλύψουμε και εξαρτημένους από οπιούχα και από άλλες ουσίες. Μέσα από το Δίκτυο Θεραπευτικών Ουσιών της μονάδας του νομού κάναμε ανασκόπηση όλων των θεραπειών και της προσπάθειας που γίνεται τόσο για την φαρμακευτική αντιμετώπιση όσο και για την προσπάθεια που γίνεται για την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των χρηστών εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα πολλαπλής παρέμβασης για όλες τις ουσίες και όλες τις ηλικίες, καθώς επίσης και την παρέμβαση δραματοθεραπευτή για θεραπείες μέσω τέχνης».

«Υπάρχει απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης»

Οι ψυχολόγοι της μονάδας έστειλαν μηνύματα ζωής καλώντας ουσιαστικά τον κόσμο να απευθυνθεί στην μονάδα του ΟΚΑΝΑ, η οποία θα μπορέσει να συμβάλλει σημαντικά στην απεξάρτησή τους. «Υπάρχει απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παρασκευή Ζιώγου, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρούμε ότι χρειάζεται να ευαισθητοποιείται ο κόσμος για την θεραπεία. Είναι σημαντικό να εμπνέουμε ότι υπάρχει θεραπεία, ότι υπάρχει απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης. Πολλές φορές οι εξαρτημένοι είναι κλεισμένοι στον εαυτό τους, είναι σημαντικό να τους εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Η θεραπεία βέβαια δεν είναι μια απλή διαδικασία. Η εξάρτηση δεν αφορά μόνο το σωματικό επίπεδο. Αφορά όλη τη ζωή του ανθρώπου. Η ζωή οργανώνεται γύρω από τις ουσίες, γίνεται αυτοσκοπός και ο στόχος μας είναι να το αποδομήσουμε όλο αυτό και οι εξαρτημένοι να αποκτήσουν ένα νέο νόημα ζωής, χωρίς ουσίες. Το αλκοόλ είναι μια εξάρτηση που αντιμετωπίζεται και σε ιατρικό επίπεδο, διότι υπάρχουν και βλάβες στο σώμα. Οι άλλες ουσίες, όπως κοκαΐνη, χάπια κτλ. αντιμετωπίζονται σε ένα στεγνό πρόγραμμα, που ουσιαστικά αυτό που χρησιμοποιούμε είναι έντονη ψυχοκοινωνική παρέμβαση, κινητοποίηση των ανθρώπων για να μπορέσουν να αναζητήσουν τη δύναμη που χρειάζεται και να το αντιμετωπίσουν».

Σημειώνεται ότι με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών σήμερα, στις 8:00 το βράδυ, στο δρόμο μπροστά στο Δημαρχείο Ρεθύμνου θα γίνει διανομή φυλλαδίων και θεατρικό δρώμενο «Η δύναμη να αλλάζεις», με τη θεατρική ομάδα του Συλλόγου Γονέων του ΚΕΘΕΑ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση