HomeΚΟΣΜΟΣΠέδρο Σάντσεθ: Σταδιακή άρση της καραντίνας

Πέδρο Σάντσεθ: Σταδιακή άρση της καραντίνας

Σε φάσεις μέχρι τέλη Ιουνίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ισπανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον οδικό χάρτη της «σταδιακής» άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις «φάσεις», έως τα «τέλη Ιουνίου», όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

«Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες» και «θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια», εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ η διάρκεια για κάθε ένα από αυτά υπολογίζεται στις 2 εβδομάδες. Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαΐου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Αρχίζουμε να βλέπουμε στα πεταχτά ένα αποτέλεσμα που θα είναι επιβράβευση για την τεράστια συλλογική προσπάθεια που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες», σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι ο «ιός καραδοκεί». «Εναπόκειται στους πολίτες τώρα, ξεκινάμε ένα ταξίδι χωρίς έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη… Αυτά που καταφέραμε είναι τεράστια σε μέγεθος όμως μπορεί να χαθούν όλα, εάν δεν φροντίσει ο ένας τον άλλο» τόνισε. Ο Σάντσεθ εξήγησε ότι η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε να μην ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη χαλάρωση της καραντίνας, προκειμένου να μην χάσει τις όποιες προθεσμίες λόγω της ρευστής κατάστασης.

Σάντεθ: Σταδιακά το άνοιγμα των εμπορικών και εστιατορίων

Η μικρή χαλάρωση της γενικής καραντίνας της χώρας, της αυστηρότερης που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, άρχισε την Κυριακή, καθώς επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν έξω για βόλτα και θα συνεχιστεί και την επόμενη Κυριακή με τη δυνατότητα για τους πολίτες να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες μόνοι τους ή να κάνουν βόλτα με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Μόλις η «φάση 0», την οποία διανύει ήδη η Ισπανία, σύμφωνα με τον Ισπανό πρωθυπουργό, ολοκληρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι πολιτιστικοί χώροι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά σταδιακά, τηρώντας τους αυστηρούς περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τι ισχύει για τα σχολεία στην Ισπανία

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, εξήγησε ο Σάντσεθ.

Έως το τέλος της όλης διαδικασίας, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους Ισπανούς παρά μόνο στην περιφέρειά τους, ενώ η χρήση μάσκας θα «συστήνεται ιδιαίτερα», ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπλήρωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

«Μοναδικός στόχος» αυτού του σχεδίου είναι «η επανεκκίνηση της Ισπανίας προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των Ισπανών», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Με 23.882 νεκρούς, η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που δείχνει να επιβραδύνεται αφού έφθασε στην κορύφωσή της στις αρχές Απριλίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση