HomeHL-TOPΑρση μέτρων: Καταστήματα, σχολεία, μάσκες, όλα τα μέτρα

Αρση μέτρων: Καταστήματα, σχολεία, μάσκες, όλα τα μέτρα

Στις 4 Μαΐου επανέρχεται η κυκλοφορία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των 6 υφυπουργών της κυβέρνησης, για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το γενικό πλαίσιο της σταδιακής άρσης των μέτρων.

Οι Άκης Σκέρτσος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ) Γιάννης Κεφαλογιάννης (υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης Κρίσεων), Νίκος Παπαθανάσης (υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Θοδωρής Λιβάνιος (υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών) έδωσαν με λεπτομέρειες το κάθε βήμα που θα γίνει για την σταδιακή άρση των μέτρων του κορωνοϊού.

Άκης Σκέρτσος: Αυτό είναι το σχέδιο σταδιακής αποκλιμάκωσης

Ο Α. Σκέρτσος ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε μέσα μεταφοράς, ταξί, κλειστούς χώρους. Εκανε ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, όπου αυτό είναι εφικτό, κατά τουλάχιστον 70%.

Επεσήμανε ότι το σχέδιο υπακούει στις βασικές αρχές σχεδίων που ακολουθούνται και σε άλλες χώρες αλλά υιοθετεί και εθνικές λύσεις, επισημαίνοντας ότι κάθε χώρα προσαρμόζει το σχέδιο εξόδου στις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτή, στους διαθέσιμους πόρους της, στην κουλτούρα της.

Προσδιόρισε το επόμενο δίμηνο ως εκείνο της συντονισμένης επιστροφής σε μια νέα καθημερινότητα με συνεχή επαγρύπνηση, προσωπική και συλλογική με στόχο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής ζωής. Αυτό το δίμηνο θα είναι γεμάτο αιρεσιμότητες.

Τόνισε ότι είναι κατανοητός ο φόβος αλλά συμβούλευσε όσους φοβούνται και διστάζουν να περάσουν στην επόμενη φάση, «να εμπιστευθούν την Πολιτεία και να καταννοήσουν ότι το παρατεταμένο lockdown δημιουργεί νέα αδιέξοδα, κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά». Συμβούλευσε όμως να το ξανασκεφτούν και εκείνους που μπορεί να δείχνουν ανεύθυνη συμπεριφορά.

Υπογράμμισε επίσης ότι η απάντηση στο ερώτημα «γιατί τώρα» είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι τον Φεβρουάριο.

Τα επτά στάδια άρσης των μέτρων στις επιχειρήσεις

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης έδωσε το σχέδιο της άρσης των μέτρων για τις επιχειρήσεις, το οποίο και διαρθρώνεται σε επτά στάδια, αρχής γενόμενης από την 4η Μαΐου.

Συγκεκριμένα την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν καταστήματα λιανικού εμπορίου και παροχής υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, καταστήματα οπτικών και αθλητικού εξοπλισμού, εταιρείας πώλησης φυτών, ενώ απελευθερώνεται και η μετακίνηση σε άλλους νομούς για τους παραγωγούς που πωλούν προϊόντα σε λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, την 4η Μαΐου ανοίγουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ. Ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε αναλυτικά τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που επαναλειτουργούν και αυτοί για το λιανικό εμπόριο είναι 4741,4742, 4762, 4764, 4776. Οι αντίστοιχοι ΚΑΔ για ΚΤΕΟ είναι 7120 και για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής 9602. Επίσης, την 4η Μαΐου στο πρώτο στάδιο άρσης των μέτρων εκκινούν και πάλι τα καταστήματα μεταποίησης υποδημάτων, δηλαδή τα τσαγκαράδικα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός, περισσότεροι από 68.000 εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή επανέρχονται στην εργασία, δηλαδή 10% του συνόλου εκείνων που μπήκαν σε αναστολή. Αντίστοιχο είναι το ποσοστό (26.167) και για τις επιχειρήσεις που ανοίγουν και πάλι με το πρώτο στάδιο της άρσης των μέτρων τη Δευτέρα.

Τα μέτρα προστασίας στα ανοιχτά καταστήματα

Ο Νίκος Παπαθανάσης έδωσε αναλυτικές οδηγίες και για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

Σε κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου 20τμ επιτρέπεται παρουσία συνολικά 4 ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού. Για καταστήματα μεταξύ 20 και 100τμ επιτρέπονται 4 άτομα και 1 επιπλέον ανά 10τμ.

Τέλος για καταστήματα άνω των 100τμ επιτρέπονται συνολικά 12 άτομα και 1 επιπλέον ανά 15τμ πέραν των 100. Για παράδειγμα σε κατάστημα 130 τμ επιτρέπεται να βρίσκονται εντός 12 άτομα και 2 για την επιφάνεια από 100 ως 130 τμ. Συνολικά δηλαδή 14 άτομα

Για να διευκολυνθεί η κίνηση των εργαζομένων η έναρξη λειτουργίας γίνεται στις 10 με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Τηρείται η απόσταση 2 μέτρων από κάθε άτομο ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από προσωπικό και πελάτες.

Λιβάνιος: Τι θα γίνει με τηλεργασία, άδειες ειδικού σκοπού και συναλλαγές με Δημόσιο

Τη διατήρηση της εξ αποστάσεως εργασίας (τηλεργασία), τη συνέχιση χορήγησης αδειών ειδικού σκοπού και της ειδικής άδειας απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο των μέτρων σταδιακής χαλάρωσης έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού.  Ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε σειρά νέων δράσεων σε επίπεδο ψηφιακής διακυβέρνησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο.

Όπως είπε ο κ. Λιβάνιος, «η εξ αποστάσεως εργασία στο δημόσιο συνεχίζεται, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα», ενώ πρόσθεσε ότι «συνεχίζεται και η εκ περιτροπής εργασία. Αναφερόμενος στην ασφάλεια ως προς τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο υφυπουργός Εσωτερικών συμπλήρωσε πως «από τη Δευτέρα οι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι εργάζονται σε πρωινή βάρδια, θα προσέρχονται στην εργασία τους σε τρεις φάσεις: είτε στις 7, είτε στις 8 είτε στις 9 το πρωί».

«Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την ισοκατανομή του προσωπικού σε κάθε μια από αυτές τις 3 ζώνες προσέλευσης. Αντίστοιχα, προσαρμόζεται και η ώρα αναχώρησης», τόνισε. Συνεχίζεται η άδεια ειδικού σκοπού, η οποία και διατηρείται ανάλογα με την πορεία ανοίγματος των δομών εκπαίδευσης και της προσχολικής αγωγής. Όταν θα ανοίξουν τα γυμνάσια, τα δημοτικά και οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, με εγκυκλίους που θα εκδώσει το υπουργείο Εσωτερικών, θα μειώνονται οι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, διατηρείται και η ειδική άδεια απουσίας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Δεν αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης των συναλλασσόμενων με το Δημόσιο. Εφόσον δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική ή απομακρυσμένη εξυπηρέτηση – όπως για παράδειγμα μέσω της πύλης gov.gr-, αυτή συνεχίζει να γίνεται αποκλειστικά με προκαθορισμένο ραντεβού.

«Εξακολουθούμε και ενθαρρύνουμε τη χρήση των νέων δυνατοτήτων ψηφιακής διακυβέρνησης και της δυνατότητας εξυπηρέτησης όλων των πολιτών από τα ΚΕΠ, μέσω αποστολής εγγράφων με ταχυμεταφορά. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν και νέες υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους είναι κάτι, που θα παραμείνει και μετά την πανδημία», συνέχισε ο κ. Λιβάνιος.

Κεφαλογιάννης: Υποχρεωτική η χρήση μάσκας από όλους στα ΜΜΜ

Η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ θα είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και επιβάτες, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών που έχουν ληφθεί λόγω του κορωνοϊού.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών γνωστοποίησε πως ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Επιπροσθέτως, ο κ. Κεφαλογιάννης γνωστοποίησε πως ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει και για τον μήνα Μάιο, ενώ από τις 4/5 θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ .

Αυξάνονται τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας

Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε λόγο για αύξηση της συχνότητας των δρομολογίων στο μέγιστο δυνατό βαθμό από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής του πλαισίου σταδιακής άρσης των περιορισμών.

Συγκεκριμένα, τα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας διαμορφώνονται ως εξής:

Στον Μετρό και τον Ηλεκτρικό σήμερα η συχνότητα των συρμών είναι στα 7,5 λεπτά κατά τις ώρες αιχμής και σχεδιάζουμε να κατέβει στα 6 λεπτά.

Στο Τραμ από τα 11 λεπτά στόχος είναι να φθάσουμε στα 8 λεπτά στις ώρες αιχμής.

Στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ από 550 οχήματα που κυκλοφορούν σήμερα θα ανέλθουμε το επόμενο διάστημα στα 1.000.

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός έκανε έκκληση στους πολίτες:

Πρώτον, να αποφύγουν κάθε άσκοπη μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς.

Και δεύτερον, για όσους αυτό δεν είναι εφικτό, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, η χρήση των ΜΜΜ να γίνεται για απολύτως αναγκαίους λόγους, όπως η μετάβαση στον χώρο εργασίας και αυτό εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης με άλλο πρόσφορο τρόπο.

Τι θα ισχύσει με τα ταξί

Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Χαρδαλιάς: Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως υπογράμμισε, το νέο στοίχημα είναι να τηρήσουμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου

«Η νόσος, ο ιός είναι παντού, έτοιμος να εξαπλωθεί τοπικά ή μαζικά, εκμεταλλευόμενος κάθε λάθος μας, κάθε αδυναμία μας, κάθε χαλάρωση και δικαιολογία απομάκρυνσης από το στόχο. Ένας στόχος που τις επόμενες ημέρες αλλάζει! Δεν αλλάζει η επαγρύπνησή μας, ο στόχος αλλάζει! Και για να γίνω πιο σαφής, μέχρι σήμερα και μέχρι τις 4 Μαΐου ο στόχος μας, η στρατηγική μας, το σχέδιό μας, το μεγάλο μας καθημερινό στοίχημα είναι και παραμένει ένα: μένουμε στο σπίτι μας και αποφεύγουμε κάθε περιττή μετακίνηση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Και αν η προηγούμενη φάση επιβολής των περιοριστικών μέτρων φάνταζε δύσκολη, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η επόμενη φάση της σταδιακής άρσης αυτών των μέτρων είναι εξαιρετικά πιο κρίσιμη και δύσκολη στη διαχείριση. Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου το σχέδιό μας, το καθημερινό μας στοίχημα τροποποιείται. Από το μένουμε σπίτι περνάμε στη σταδιακή κινητικότητα όπου το μείζον, το βασικό, το κρίσιμο είναι ένα: Τηρούμε όλοι τους κανόνες προστασίας που συνοδεύουν τη σταδιακή άρση του κάθε μέτρου. Και αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος στόχος μας!».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση