HomeHL-9Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου από όλες τις διαδικασίες

Αποχή των Δικηγόρων του Ηρακλείου μέχρι και 30 Απριλίου από όλες τις διαδικασίες

Για τις συνθήκες στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποχή μέχρι και τις 30 Απριλίου οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου για να επανεκτιμήσουν τα δεδομένα και
να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους, αποφάσισαν οι δικηγόροι του Ηρακλείου.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι στο Υποθηκοφυλακείο και στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου που επαναλειτουργούν από σήμερα, δεν έχουν εφοδιαστεί με μάσκες ή αντισηπτικά και ως εκ τούτου υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις τόσο από τους υπαλλήλους όσο και από τους δικηγόρους για την επόμενη ημέρα σε ότι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δ.Σ.Η. κατά την χθεσινή συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1) Διαπίστωσε ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις της Πολιτείας, δεν έχουν ληφθεί στους χώρους των Δικαστηρίων, των Υποθηκοφυλακείων της Π.Ε Ηρακλείου και του Κτηματολογικού Γραφείου της πόλης, τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, καθώς και ότι δεν έχει διατεθεί στις Υπηρεσίες αυτές το απαραίτητο υγειονομικό υλικό γενικής και ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) με αποτέλεσμα να μην διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες για την ασφαλή επαναλειτουργία τους.

Κατόπιν αυτών, αποφάσισε την αποχή των Δικηγόρων Ηρακλείου από 28 Απριλίου 2020 μέχρι και 30 Απριλίου 2020 από όλες τις διαδικασίες (δικαστικές και εξωδικαστικές) προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για τη προετοιμασία των Υπηρεσιών και την προσαρμογή τους στα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας και προφύλαξης που θα επιτρέπουν την ασφαλή παροχή των υπηρεσιών από τους δικηγόρους και θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία.

Κατά το διάστημα της αποχής, δεν θα χορηγούνται άδειες για την κατάθεση αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων (πλην αυτών που περιλαμβάνουν αίτημα προσωρινής διαταγής) και την παράσταση ενώπιον Δικαστηρίων (πλην αυτών στο πλαίσιο αιτημάτων προσωρινής διαταγής καθώς και εκδίκασης αυτόφωρων πλημμελημάτων), δεν θα πραγματοποιούνται καταθέσεις εγγράφων (πλην της περίπτωσης εκπνοής προθεσμίας τροπής προσημειώσεων υποθήκης) και έρευνες στα Υποθηκοφυλακεία και στα Κτηματολογικά Γραφεία.

2) Ο Δ.Σ.Η. θα παρακολουθεί επισταμένως τις εξελίξεις παρεμβαίνοντας και συμβάλλοντας όπου απαιτείται προκειμένου να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των Δικαστηρίων, Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικού Γραφείου Ηρακλείου, για όλους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης, υπαλλήλους και πολίτες.

3) Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Η. υιοθετεί πλήρως το διεκδικητικό πλαίσιο που έχει επανειλημμένα ανακοινωθεί από την Ολομέλεια και καλεί την Κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της προς τον πληττόμενο κλάδο των Δικηγόρων.

4) Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου αποφάσισε την αγορά υγειονομικού υλικού ατομικής προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.λπ.) που θα διαθέσει στα μέλη του. Θα ακολουθήσει σχετική ενημέρωση των συναδέλφων.

Σε ανακοινώσεις που εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Και μπορεί η επαναλειτουργία να μην αφορά για μεν τα Δικαστήρια, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το σύνολο των διαδικασιών, παρά μόνον διαδικασίες των συναινετικών προσημειώσεων στα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία και τις
διαδικασίες ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν αναγκαστικές προσημειώσεις, συντηρητικές κατασχέσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων στα Πρωτοδικεία ,όμως είναι πλήρης για τα Υποθηκοφυλακεία (Έμμισθα και Άμισθα) και τα Κτηματολογικά Γραφεία.

Είναι λοιπόν «απορίας άξιον» το γεγονός ότι, ευρισκόμενοι εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, χωρίς ακόμα να έχει γίνει άρση του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων(μάλιστα μόλις χθες ανακοινώθηκε παράτασή του μέτρου ως 4 Μαϊου 2020), η κυβέρνηση προβαίνει σε μια «ιδιαίτερη μεταχείριση» των τραπεζών, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα-πρόσχημα την «δήθεν» προστασία των πολιτών, ενώ είναι γνωστό σε όλους ότι από 1η Μαϊου 2020,  παύει και επίσημα να ισχύει η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η ανησυχία μας για την δυνατότητα από μέρους της πολιτείας, να διασφαλίσει την προστασία των εργαζομένων
στα Δικαστήρια, είναι εύλογη, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα και παρά τις «επικοινωνιακές διαβεβαιώσεις» του ίδιου
του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης, περί έγκαιρης προμήθειας υλικών προστασίας στις δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, σε πολλές δικαστικές υπηρεσίες τα υλικά αυτά δεν έχουν φτάσει ακόμα, ενώ σε άλλες δικαστικές υπηρεσίες οι ποσότητες που εστάλησαν και παρά την σημαντική ενίσχυση των ποσοτήτων αυτών από το Ταμείο της Ο.Δ.Υ.Ε., είναι πολύ λίγες για να καλύψουν τις ανάγκες Δικαστικών Λειτουργών και Δικαστικών Υπαλλήλων.

Επιπλέον, δεν έχει προβλεφθεί καμία διαδικασία ελέγχου των εισερχομένων στα δικαστικά κτήρια, καθώς και αποφυγής του συνωστισμού και συγχρωτισμού μέσα σ΄ αυτά, ενώ δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα καμία γνωμοδότηση επί του θέματος των αρμοδίων υγειονομικών αρχών, ενώ θα έπρεπε η όποια άποψη τους να προηγηθεί της κυβερνητικής εξαγγελίας περί μερικής επαναλειτουργίας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση