Η διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό του νησιού θα εξεταστεί από επιστήμονες της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης. Θα διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν και ασυμπτωματικοί ασθενείς, αφού στο νησί έχουμε εξαιρετικά χαμηλό αριθμό ατόμων που έχουν νοσήσει από τον ιό.

Για ακόμα μια μέρα χθες, όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν, περισσότερα από 1200 στο σύνολό τους, ήταν αρνητικά.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το cretapost η 17χρονη μεταφέρθηκε με αεροσκάφος της Πολεμικής αεροπορίας Souper puma τα ξημερώματα της Παρασκευής στο Ηράκλειο, ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού.

Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης στις 3 τα ξημερώματα και με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διεκομίσθη στο Βενιζέλιο νοσοκομείο και μεταφέρθηκε αμέσως στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας όπου και νοσηλεύεται, με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και υψηλό πυρετό.

Πριν την αναχώρηση της από το νοσοκομείο της Λέρου οι γιατροί αντιμετώπισαν το περιστατικό ως ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού και έστειλαν πριν 3 ημέρες δείγμα στο Ινστιτούτο Παστέρ, το αποτέλεσμα του οποίου ήταν αρνητικό. Οι γιατροί στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο πήραν εκ νέου δείγμα από την 17χρονη το οποίο και εστάλη στο εργαστήριο Ιολογίας του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost και το δεύτερο αυτό δείγμα βγήκε αρνητικό. Η 17χρονη κοπέλα από τη Λέρο εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Μελέτη για τη διασπορά του ιού στην Κρήτη

Το νησί πάντως πρωτοπορεί και στην επόμενη μέρα της πανδημίας. Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, έχει καταθέσει μία ερευνητική πρόταση για χρηματοδότηση στην περιφέρεια Κρήτης, που είναι θετική για αυτή τη συνεργασία και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις.

Πρόκειται για μία οροεπιδημιολογική μελέτη για τη διασπορά του κοροναϊού στην Κρήτη. Η πρόταση είναι να συμμετέχουν 1260 άτομα, τα 1060 θα είναι γενικός πληθυσμός και τα 200 εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας.

Θα μελετηθεί σε ποιο βαθμό έχει προσβληθεί από τον ιό ο πληθυσμός της Κρήτης και θα εκτιμηθεί κατά πόσο έχουν αναπτυχθεί αντισώματα. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη έρευνα που θα γίνει για αυτό το σκοπό στην χώρα μας και αναμένεται να αποτελέσει και πιλότο για άλλες περιοχές.

Είναι σημαντικό να έχουμε αυτή την εικόνα για την επόμενη μέρα, όταν έρθει η χαλάρωση των μέτρων. Με δεδομένο ότι η Κρήτη δεν έχει εμφανίσει πολλά κρούσματα, θα διαπιστώσουν οι επιστήμονες κατά πόσο υπήρξαν ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Σε αυτή συμμετέχουν το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Σουρβίνο, το Εργαστήριο Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Λιονή και το Εργαστήριο Βιοστατιστικής με τους καθηγητές Ευάγγελο Κριτσωτάκη και Γρηγόρη Χλουβεράκη.

Συμμετέχει, επίσης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης ενώ θα συμβάλλουν και οι ιατρικοί σύλλογοι του νησιού.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση