HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚορωνοϊός: Βουτιά 39,2% στο ΑΕΠ της Χουμπέι

Κορωνοϊός: Βουτιά 39,2% στο ΑΕΠ της Χουμπέι

Κατακόρυφη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η επαρχία Χουμπέι στην κεντρική Κίνα, το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, κατέγραψε βουτιά 39,2% του ΑΕΠ της το πρώτο τρίμηνο συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα.

Το ξαφνικό ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού είχε άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη της επαρχίας, λόγω της κατακόρυφης μείωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας. Έτσι οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες σημειώνουν σημαντική πτώση το πρώτο τρίμηνο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της Χουμπέι.

Το φαινόμενο αυτό άλλωστε καταγράφεται και στο σύνολο της χώρας, που πέρασε πρώτη την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα, η οικονομία της Κίνας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία το πρώτο τρίμηνο, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Η πτώση πάντως ήταν μικρότερη από ό,τι προέβλεπε μεσοσταθμικά ομάδα αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου (–8,2%).

Πρόκειται για την χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το τελευταίο τρίμηνο του 2019, καταγραφόταν ανάπτυξη 6%. Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976.

Μόλις 11 τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα την Τρίτη
Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας καταγράφηκαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, αριθμός οριακά μειωμένος από αυτόν της προηγουμένης (12), χωρίς να σημειωθεί κανένας νέος θάνατος.

Από το σύνολο των κρουσμάτων αυτών, τα τέσσερα ήταν εισαγόμενα, κατά τον όρο που χρησιμοποιούν οι κινεζικές αρχές όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες που φθάνουν μολυσμένοι από το εξωτερικό της Κίνας. Από τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάδοσης στην κοινότητα, τα έξι καταγράφηκαν στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοανατολικά), που γειτονεύει με τη Ρωσία, και το έβδομο στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια), πάντα σύμφωνα με το ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας της Κίνας.

Εντοπίστηκαν εξάλλου 37 περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα χθες, από 49 μία ημέρα νωρίτερα. Επισήμως, το σύνολο των θανάτων στην ηπειρωτική Κίνα από την ασθένεια COVID-19 παραμένει αμετάβλητο στους 4.632, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 82.758.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση