HomeHL-TOPΑρση ενός μέτρου κάθε φορά, πιθανότατα από 4 Μαΐου -Το χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση

Αρση ενός μέτρου κάθε φορά, πιθανότατα από 4 Μαΐου -Το χρονοδιάγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση

Με μάσκες και γάντια η επιστροφή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ως το τέλος της εβδομάδας οριστικοποιούνται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Ο σημερινός πρωινός καφές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώτος μετά το Πάσχα, στην ουσία αποτελεί το έναυσμα αλλεπάλληλων συσκέψεων που θα πραγματοποιούν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο.

Ήδη έχει καταρτιστεί ένα προσχέδιο που θα παρουσιαστεί στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει προσωπική άποψη καθώς συζητά διαρκώς τις επόμενες κινήσεις με τους στενούς συνεργάτες του, αλλά, κυρίως με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους άλλους επιστήμονες που μελετούν την πορεία της πανδημίας.

Σε ισχύ τα μέτρα έως 3 Μαΐου

Τα μέτρα παραμένουν σε πλήρη ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου και μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση. Μάλιστα, είναι πιθανόν να παραταθούν για μια ακόμα εβδομάδα, έως τις 3 Μαΐου και η χαλάρωση να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη ημέρα 4 Μαΐου. Στην τελική απόφαση θα παίξουν ρόλο τρεις παράγοντες: η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η ψυχολογική κούραση που επέρχεται στους πολίτες από τους περιορισμούς και η επανεκκίνηση της οικονομίας. Ο κ. Μητσοτάκης θα ζυγίσει τα δεδομένα και τις εισηγήσεις των επιστημόνων πριν πάρει την τελική απόφαση. Το πιθανότερο σενάριο είναι να απευθυνθεί ο ίδιος με νέο μήνυμα προς τους πολίτες, το προσεχές Σαββατοκύριακο, όπου θα αναπτύξει το σχέδιο εξόδου και τις κατευθυντήριες γραμμές.

Αργή και μακρόσυρτη διαδικασία για την επιστροφή στην κανονικότητα

Σίγουρα θα είναι μια αργή και μακρόσυρτη διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου. Μάλιστα θα προβλέπεται διαφορετική αντιμετώπιση για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, «η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα-βήμα. Και, βέβαια, δεν θα αφορά τις μεγάλες ηλικίες και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα»(Καθημερινή), προϊδεάζοντας για διαφορετικές ταχύτητες άρσης των περιορισμών.

Αρση ενός μέτρου κάθε φορά

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοντέλο που εξετάζεται προβλέπει την άρση ενός μέτρου κάθε φορά, ώστε να ελέγχεται κατά πόσον επηρεάζει ή όχι την εξάπλωση του ιού. Αν λειτουργεί αρνητικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας είναι πιθανό να επανέρχεται ο συγκεκριμένος περιορισμός. Ταυτόχρονα θα ισχύουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων ή πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο κοκ.

Τι θα ανοίξει πρώτο -Τι θα γίνει με τα σχολεία

Τα μικρά εμπορικά καταστήματα και τα κομμωτήρια θεωρείται ότι είναι τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για τα σχολεία. Δεδομένη θεωρείται η διεξαγωγή των Πανελληνίων, στο τέλος Ιουνίου, ωστόσο δεν είναι σίγουρο αν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διαχωρισμός των εκπαιδευτικών βαθμίδων, με πρώτη την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χωρίς ωστόσο να υπάρχει τελική απόφαση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση