HomeHL-HealthΤα ανδρικά γεννητικά όργανα αποτελούν «πύλη εισόδου» για τον κοροναϊό

Τα ανδρικά γεννητικά όργανα αποτελούν «πύλη εισόδου» για τον κοροναϊό

Νέα μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τον τρόπο επίδρασης του κοροναϊού στον ανθρώπινο οργανισμό, αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός καθυστερεί να αποβληθεί από τον ανδρικό οργανισμό.

Συνεχίζοντας την έρευνα διαπίστωσαν ότι η αιτία του φαινομένου αυτού μπορεί να οφείλεται στους όρχεις.

Όπως αναφέρει το iatropedia, οι εν λόγω επιστήμονες συμπεραίνουν ότι το εν λόγω ανατομικό μέρος των ανδρών αποτελεί «ευαίσθητο σημείο» αυξάνοντας τις πιθανότητές τους να αρρωστήσουν βαριά από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, καθώς διαθέτουν σε αφθονία τα κύτταρα που προσελκύουν τον ιό.

Η μελέτη

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μικρή μελέτη για να εξετάσουν την ταχύτητα αποβολής του κοροναϊού από τον οργανισμού. Η μελέτη αυτή αφ’ ενός έδειξε ότι ο κορωνοϊός είναι πιο επίμονος στους άνδρες. Αφ’ ετέρου οδήγησε σε μία θεωρητική εξήγηση για την διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που έχει παρατηρηθεί από τις αρχές κιόλας της πανδημίας.

Η θεωρία αυτή επικεντρώνεται στους όρχεις και στα κύτταρα στα οποία προσκολλάται ο κοροναϊός. Τα κύτταρα αυτά είναι όσα εκφράζουν μία πρωτεΐνη που λέγεται μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης 2 (ACE2).

Η ACE2 φυσιολογικά συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Βρίσκεται προσκολλημένη στην εξωτερική επιφάνεια (κυτταρική μεμβράνη) ορισμένων κυττάρων του σώματος και ειδικότερα στα επιθηλιακά κύτταρα των πνευμόνων, του λεπτού εντέρου, των νεφρών, της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.

Τα όργανα αυτά είναι εκείνα που πλήττει περισσότερο ο κοροναϊός. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επιθηλιακά κύτταρά τους λειτουργούν ως «πόρτα» για την είσοδο του ιού στον οργανισμό, αφού ο κοροναϊός ενώνεται με την ACE2 και εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

Οι όρχεις και η ACE2

Ωστόσο και οι όρχεις διαθέτουν υψηλά επίπεδα της ACE2, ενώ αντιθέτως οι ωοθήκες όχι. Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη εξέφρασαν τη θεωρία ότι οι όρχεις αποτελούν πρόσθετη «πύλη εισόδου» για τον κοροναϊό. Και επειδή είναι εγγενώς προστατευμένοι από τις επιθέσεις του ανοσοποιητικού, αποτελούν το τέλειο «καταφύγιο» γι’ αυτόν.

Έτσι, ο κοροναϊός «κρύβεται» σε αυτούς και γι’ αυτό είναι πιο επίμονος και πιο επιθετικός στους άνδρες, λένε.

Την θεωρία αυτή εκφράζουν σε προκαταρκτική ανάρτησή στους στον σέρβερ επιστημών Υγείας MedRxiv. Στην ιστοσελίδα αυτή οι ερευνητές αναρτούν τις αδημοσίευτες μελέτες τους. Σε αντίθεση με τις μελέτες που δημοσιεύονται στις ιατρικές επιθεωρήσεις, οι εργασίες σε αυτόν τον σέρβερ δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων.

Πώς έγινε η έρευνα

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής μία ογκολόγο στη Νέα Υόρκη και τη μητέρα της, μικροβιολόγο στη Βομβάη της Ινδίας.

H Dr Aditi Shastri, ογκολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Montefiore, και η Dr Jayanthi Shastri από το Εθνικό Ιατρικό Κολλέγιο Topiwala, συμπεριέλαβαν στην μελέτη τους ασθενείς που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο με τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς και μολυσμένους συγγενείς τους.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν μέρα παρά μέρα τους εθελοντές τους σε εξετάσεις, καταγράφοντας το ιϊκό φορτίο στον οργανισμό τους. Στόχος τους ήταν να διαπιστώσουν σε πόσο καιρό θα αποβαλλόταν ο κορωνοϊός από τον οργανισμό τους.

Όπως διαπίστωσαν, στις 20 γυναίκες που εξέτασαν, η μέση διάρκεια αποβολής του ιού ήταν 4 ημέρες. Ωστόσο στους 48 άνδρες έφτασε τις 6 ημέρες.

Η τάση αυτή επιβεβαιώθηκε σε τρεις μακρινές οικογένειες ασθενών, τα μέλη των οποίων επίσης υποβλήθηκαν στην ίδια διαδικασία.

Οι ερευνητές λένε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των φύλων. Οι άνδρες, λ.χ., είναι πιθανότερο να καπνίζουν, να έχουν υπέρταση και να πάσχουν από στεφανιαία νόσο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες προδιαθέτουν στην ανάπτυξη πιο σοβαρής νόσου από τον νέο κορωνοϊό.

Αν, όμως, ευσταθεί η νέα θεωρία, τότε ο κορωνοϊός Covid-19 θα μπορούσε κάλλιστα να μεταδίδεται και με την σεξουαλική επαφή, λέει η νεώτερη Dr Shastri. «Αν ο κοροναϊός κρύβεται στους όρχεις, μπορεί κάλλιστα να εκκρίνεται στο σπερματικό υγρό», είπε.

Η θεωρία αυτή θα μπορούσε να εξηγεί γιατί οι άνδρες πεθαίνουν σε πολύ υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι οι γυναίκες. Παρότι είναι παρόμοια η αναλογία ανδρών-γυναικών που νοσούν, σε Κίνα, Νότια Κορέα, Ιταλία, ΗΠΑ και αλλού οι θανόντες είναι πολύ συχνότερα άνδρες.

Ακόμα και στη χώρα μας, οι άνδρες που έχουν χάσει τη ζωή τους αποτελούν το σχεδόν 74% των θυμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Οι ερευνητές λένε ότι η θεωρία τους πρέπει τώρα να ελεγχθεί σε κυτταρικές καλλιέργειες, ζώα και σε ασθενείς που ανάρρωσαν από τον ιό.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση