HomeHL1-Culture«Καζαντζάκης» – Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έρχεται στην ΕΡΤ1

«Καζαντζάκης» – Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έρχεται στην ΕΡΤ1

Τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πολυβραβευμένη ταινία, «Καζαντζάκης», η οποία αποτελεί βιογραφία ενός από τους εμβληματικότερους Έλληνες συγγραφείς, θα προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να προσφέρουν αφιλοκερδώς την ταινία για να προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση, στηρίζοντας τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι»

Σε καιρούς πολεμικούς όπως αυτούς που ζούμε, ο καθένας μας πρέπει να πολεμά με τα δικά του όπλα για το καλό του συνόλου.

kazantzakis-2

«Ο καθείς και τα όπλα, είπα», όπως προστακτικά το διατύπωσε ο ποιητής και μέγας Έλληνας Οδυσσέας Ελύτης.

Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης, δεν έχουμε άλλο όπλο παρ’ εκτός τα έργα μας, που όταν έχουν αγαθή ψυχή, δύναται να λειτουργήσουν παρηγορητικά και λυτρωτικά για τους συνανθρώπους μας, να τους δώσουν δύναμη και φως ενάντια στη σκοτεινιά και στο φόβο.

kazantzakis-9

Τα αγαθά έργα γίνονται ακόμα πιο ισχυρά όταν «δίδονται» χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, δηλαδή όταν χαρίζονται.

Με αυτή τη σκέψη αποφασίσαμε να προσφέρουμε αφιλοκερδώς την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στην ΕΡΤ για μια προβολή, για τους σκοπούς του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ συμβάλλοντας με τον τρόπο μας ενάντια στην έρπουσα εξάπλωση του κορωνοϊού, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό «μέσα» Φως.

Η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού που υπηρετεί πιστά χρόνια τώρα, έξω από τις όποιες ταλαντεύσεις των καιρών.

Με το ίδιο σκεπτικό, η ταινία έχει δοθεί, επίσης αφιλοκερδώς, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

Θυμίζουμε πως η ταινία ήρθε πρώτη σε θεατές στις αίθουσες το 2017 και όπου προβλήθηκε εκτός Ελλάδος, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή.

kazantzakis-10

Ημερομηνία μετάδοσης:Δευτέρα του ΠΑΣΧΑ 20 Απριλίου

Βιογραφική ταινία, παραγωγής 2017.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής.

Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρις Σταύρου.

Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας.

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος.

Συγγραφέας διαλόγων: Γιάννης Σμαραγδής.

Συνθέτης μουσικής: Μίνως Μάτσας.

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά.

kazantzakis-7

Υπόθεση: Το θέμα της ταινίας «Καζαντζάκης» είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.

Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην κρητική ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία»

Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, τις αξίες της ζωής και το ελληνικό φως.

Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.

Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

Η ταινία γνώρισε την αγάπη του ελληνικού κοινού, ήρθε πρώτη σε εισιτήρια από τις καλλιτεχνικές ταινίες στην Ελλάδα και αμέσως μετά ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της διεθνούς πορείας της.

kazantzakis-1

Βραβεία – προβολές:

*Επίσημη συμμετοχή στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία:

*Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας

*Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για τον Μ. Μάτσα

*Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρη Σταύρου

*Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο
*Δύο υποψηφιότητες για Gold Remi Award για τη Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη

*Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία

*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης

*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Ατλάντα

*Τιμητική προβολή στην UNESCO στο Παρίσι

*Συμμετοχή στο 40ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

*Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον

*Προβολή στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη

*Προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφο EUFF στο Τορόντο, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ

*Προβολή της ταινίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό

*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σιγκαπούρη

*Συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ταινιών στο Μπακού

Επίσης, οργανώθηκαν πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον) κ.ά.

Διάρκεια: 116′

Διαφήμιση
Διαφήμιση