HomeΥΓΕΙΑΤσιόδρας: Θα έρθουν νέα κύματα κορωνοϊού τους επόμενους χειμώνες

Τσιόδρας: Θα έρθουν νέα κύματα κορωνοϊού τους επόμενους χειμώνες

Αυτό εκτιμά το μαθηματικό μοντέλο του Χάρβαρντ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη σε μαθηματικό μοντέλο που ανέπτυξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προκειμένου να υπάρξει εκτίμηση για την πορεία του νέου κορωνοϊού τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου, το μαθηματικό μοντέλο διαρθρώθηκε με βάση τα έως τώρα γνωστά δεδομένα, αλλά και αναφορικά με την «συμπεριφορά» άλλων κορωνοϊών.

Οι εκτιμήσεις αυτές λοιπόν, κάνουν λόγο για νέα επιδημικά κύματα τους επόμενους χειμώνες. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως η αντίδραση αυτή είναι γνωστή και για άλλους κορωνοϊούς.

Περιοριστικά μέτρα αν δεν υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό

«Αν δεν υπάρξουν άλλα μέτρα όπως ένα καλό εμβόλιο, μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα μέτρα (περιορισμού) θα είναι το κρίσιμο σημείο για την αντιμετώπιση του ιού μέχρι να χτιστεί η ανοσία» είπε.

Η αναφορά αυτή δημιουργεί ερωτηματικά και απορίες σχετικά με την αναγκαιότητα επανεπιβολής των περιοριστικών μέτρων σε δεύτερο ή και τρίτο χρόνο. «Μακάρι οι εκτιμήσεις των μαθηματικών μοντέλων για τα επόμενα δύο χρόνια να διαψευστούν» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και ευχήθηκε να υπάρξει μαζικό εμβόλιο για τον κορωνοϊό πολύ πιο γρήγορα.

Το καλοκαίρι δεν θα χειροτερέψει η πανδημία του κορωνοϊού

Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων προβλέπουν πως δεν θα είναι χειρότερα τα πράγματα το καλοκαίρι, σχολίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το μαθηματικό μοντέλο. Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε ωστόσο πως το μαθηματικό μοντέλο βασίζεται σε στοιχεία άλλων τύπων κορωνοϊού και αποτελεί εκτίμηση.

Επιπλέον, ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως το καλοκαίρι για το βόρειο ημισφαίριο, είναι η περίοδος που το νότιο μπαίνει στο χειμώνα. Όπως είπε, άνθρωποι από χώρες του νοτίου ημισφαιρίου θα αντιμετωπίζονται ως ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού, προκειμένου να ελεγχθεί τυχόν μετάδοση του ιού. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως απαιτείται επαγρύπνηση και επιτήρηση για τον κορωνοϊό τα επόμενα δύο χρόνια.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση