HomeHL-9Κρήτη- Κορωνοϊος: Εργοδότες ζητούν μέρος του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ από εργαζόμενους

Κρήτη- Κορωνοϊος: Εργοδότες ζητούν μέρος του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ από εργαζόμενους

Καταγγελίες στο ΕΚΗ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ώρα που η κοινωνία μας, συνολικά, βιώνει μία πολύ δύσκολη κατάσταση, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν εργοδότες και στην Κρήτη, οι οποίοι ζητούν μερίδιο από το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ των εργαζομένων, λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, δεκάδες είναι οι καταγγελίες που έχουν φτάσει στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις οποίες εργοδότες ζητούν από τους εργαζομένους μέρος του επιδόματος, της αποζημίωσης δηλαδή ειδικού σκοπού, το οποίο θα λάβουν τις επόμενες μέρες.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολλές καταγγελίες τόσο στη ΓΣΕΕ, όσο και άλλα σωματεία, εργατικά κέντρα και συνδικάτα. Επιχειρήσεις ειδοποιούν τηλεφωνικά ή με SMS τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να δώσουν μέρος από τα 800 ευρώ που δικαιούνται, επειδή απασχολούνται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του cretapost έχουν υπάρξει τέτοιες καταγγελίες και στο Ηράκλειο, όπου επιχειρήσεις που έχουν αναστείλλει τη σύμβαση εργασίας των υπαλλήλων τους , τους αναγκάζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους κανονικά και τους ζητούν μέρος του ποσού των 800 ευρώ που δικαιούνται.

Για το θέμα έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες στο ΕΚΗ.

Από την πλευρά του ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ για το παράνομο «χαράτσι» εργοδοτών στο επίδομα των 800 ευρώ, έκανε λόγο για μια απαράδεκτη πρακτική «που συνιστά ποινικό αδίκημα. Θα πρέπει ο εργαζόμενος να συνεννοηθεί με την αστυνομία και να γίνει επ’ αυτοφώρω σύλληψη».

Εν τω μεταξύ, δεκάδες είναι οι απολύσεις εργαζομένων στο Ηράκλειο που πρόλαβαν να γίνουν, τουλάχιστον μέχρι και την ώρα που το Υπουργείο Εργασίας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εργοδότες να μην προχωρούν αναίτια και αδικαιολόγητα σε απολύσεις.

Ωστόσο παρά τα πρόσφατα μέτρα του Υπουργείου, η κατάσταση στην πραγματικότητα διαφέρει, καθώς στην εποχή του κορωνοϊού, υπάρχουν επιχειρήσεις που είτε βάζουν προσωρινό λουκέτο ή υπολειτουργούν, με αλυσιδωτές συνέπειες για τους εργαζόμενους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν αναγκαστεί να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών, είπε ο κ. Βοργιάς μιλώντας στο cretapost.

Ζητούμενο για όλους αποτελεί και το τι θα γίνει την κρίσιμη περίοδο των επόμενων μηνών, μετά δηλαδή από την άρση της καραντίνας και την προσπάθεια για την επαναφορά στην κανονικότητα.

Από τη μια οι υπουργικές ανακοινώσεις για μέτρα που δίνουν την ευχέρεια στους εργοδότες για εκ περιτροπής εργασία στο προσωπικό τους, από την άλλη η τακτική που πιθανότατα θα ακολουθήσουν πολλοί εργοδότες, θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον πολλών εργαζομένων

Διαφήμιση
Διαφήμιση