HomeHL1-EconomyTο προσχέδιο που απορρίφθηκε στο ολονύχτιο Eurogroup -Τι προέβλεπε

Tο προσχέδιο που απορρίφθηκε στο ολονύχτιο Eurogroup -Τι προέβλεπε

«Γράψε-σβήσε» στο Eurogroup για τα επιπλέον μέτρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα προσχέδια των αποφάσεων του Eurogroup για την κρίση του κορωνοϊού που απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα η ολονύχτια συνεδρίαση να οδηγηθεί σε ναυάγιο προσωρινά, αποκαλύπτει το iefimerida.gr.

Στα δύο κείμενα, οι χώρες της ευρωζώνης καταλήγουν σε συμπεράσματα αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της διάδοσης της πανδημίας, αλλά και νέα οικονομικά μέτρα που θα βοηθήσουν τα κράτη να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κρίση που έπεται. Ωστόσο, τελικά οι χώρες δεν κατάφεραν να βρουν κοινό τόπο, με την απόφαση του Eurogroup να μετατίθεται για αργότερα.

Ακόμη και σε αυτό το συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο και απορρίφθηκε από χώρες του Βορρά, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή υποψία αναφοράς η οποία θα μπορούσε να παραπέμπει σε έκτακτο κορωνοομόλογο, το οποίο ζητούν κυβερνήσεις της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Επίσης, στο σημείο που γίνεται αναφορά στις Πιστωτικές Γραμμές του ESM, το κείμενο δεν παραπέμπει στη light PCCL, δηλαδή στην προληπτική πιστωτική γραμμή, αλλά στην ECCL, δηλαδή στην Ενισχυμένη Γραμμή, με όρους μνημονιακού τύπου μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού.

Τι περιλαμβάνει η δεύτερη συμβιβαστική πρόταση του Eurogroup

Η συμβιβαστική πρόταση για τις οικονομικές δράσεις των χωρών του Eurogroup περιελάμβανε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ανάμεσά τους αναφέρονται οι αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί από τις 23 Μαρτίου και αφορούν στην χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής σταθερότητας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στον τομέα της Υγείας, αλλά και αναφορικά με τα εκατομμύρια των εργαζομένων και επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, στο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup, η οποία και κατέληξε σε «ναυάγιο» σημειώνεται η άντληση πόρων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή ενός Ταμείου Αλληλεγγύης, στο οποίο μάλιστα τα κράτη που πλήττονται πιο σκληρά από τον κορωνοϊό έχουν πρόσβαση από την 1 Απριλίου.

Ανάμεσα στα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, αναφέρονται επιπλέον και η νομισματική πολιτική, με την επιπλέον ενίσχυση ρευστότητας η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΚΤ. Από τις 18 Μαρτίου, η ΕΚΤ έριξε στην αγορά έκτακτο πρόγραμμα 750 δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Γράψε-σβήσε» στο Eurogroup για τα επιπλέον μέτρα

Με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, διαβάζουμε στο προσχέδιο της απόφασης του Eurogroup τις επιπλέον δράσεις που συζήτησαν τα κράτη μέλη και οι οποίες τελικά δεν ανακοινώθηκαν ποτέ. Ανάμεσά τους, αναφέρεται μια ευελιξία στην διαχείριση κοινοτικών πόρων, με τρόπο που να υπερπηδά σκόπελους του παρελθόντος αναφορικά με τις προϋποθέσεις συγχρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη ή άλλες πολιτικές προκειμένου να κινηθούν κεφάλαια για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επιπλέον, ανακοινώνεται μια έκτακτη στήριξη αποκλειστικά για τον Covid-19 με προτεραιότητα την χρηματοδότηση συστημάτων υγείας των κρατών μελών. Έπειτα από πρωτοβουλία της Κομισιόν, παρέχονται κονδύλια 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσω του Εργαλείου Εκτάκτου Στήριξης που πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Να τονίσουμε πως στα επιπλέον μέτρα, προκρίνεται η ενισχυμένη γραμμή στήριξης, η οποία και εισάγει μνημονιακού τύπου όρους μετά το πέρας της κρίσης του κορωνοϊού.

Το ευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις που συζητήθηκε στο Eurogroup

Στο κείμενο γίνεται λόγος για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων 25 δισεκατομμυρίων, με το οποίο θα μπορούσαν να ενισχυθεί η χρηματοδότηση επιχειρήσεων στην ΕΕ – συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζών. Στα μέτρα που φαίνεται πως δυσκόλεψαν τη συναίνεση περιλαμβάνεται και η είσοδος των κρατών σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης, για θέματα που αφορούν αυστηρά και μόνο την πανδημία του κορωνοϊού.

Με πολλά «γράψε-σβήσε» και η πρόταση για κονδύλια ανάκαμψης και επανεκκίνησης της οικονομίας στις χώρες της ευρωζώνης τα οποία θα στοχεύσουν προσωρινά, όπως αναφέρεται, στην αντιμετώπιση έκτακτου κόστους για την κρίση.

Ο δρόμος της εξόδου από την πανδημία του Covid-19

Σε δεύτερο έγγραφο συζήτησης στο κολλέγιο των επιτρόπων, το οποίο όπως σημειώνεται αναμένεται να υιοθετηθεί μετά το Πάσχα (σσ. Καθολικό) το Eurogroup συζήτησε και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η ΕΕ, πέραν των εθνικών σχεδιασμών για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μια επιστροφή, που θα σημάνει και χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δεν προβλέπεται ακόμη, όπως σημειώνεται, καθώς θα ήταν ριψοκίνδυνο για την έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού.
iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση