HomeΚΡΗΤΗ20 εκ. ευρώ για τα σκουπίδια στη Χερσόνησο – Τι αναφέρει ο Μ. Διαμαντάκης

20 εκ. ευρώ για τα σκουπίδια στη Χερσόνησο – Τι αναφέρει ο Μ. Διαμαντάκης

«Η αποκομιδή απορριμμάτων πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές συνθήκες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η αποκομιδή απορριμμάτων στο Δήμο Χερσονήσου πρέπει να προσαρμοστεί στις πραγματικές σημερινές συνθήκες» αναφέρει σε μακροσκελή ανακοίνωση ο επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη δημιοργίας», Μανόλης Διαμαντάκης.

Ο κ. Διαμαντάκης τονίζει ότι η «διαδικασία υπογραφής σύμβασης 20 εκατ. πρέπει να σταματήσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η πανδημία με τα περιοριστικά μέτρα της συνεχίζεται, η ανησυχία όλων μας για το μέλλον συνεχώς εντείνεται. Απόρροια της κατάστασης αυτής είναι η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για την επόμενη μέρα στην παραγωγική βάση της χώρας, συνεπώς και στο Δήμο μας. Μέσα σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Δημοτική Αρχή Χερσονήσου και ο δήμαρχος κ. Ιωάννης Σέγκος, με σύντομες διαδικασίες και με κατεπείγουσες συνεδριάσεις αμφιβόλου νομιμότητας, ακόμη και με καταστρατήγηση του δικαιώματος των δημοτικών συμβούλων να εκφράζουν με την ψήφο τους την άποψή τους, επιχειρεί να ολοκληρώσει τη σύναψη δεσμευτικών για τα επόμενα πέντε χρόνια συμβάσεων με ιδιώτες εργολάβους για την αποκομιδή των απορριμμάτων στην  περιοχή του Δήμου μας. Σπεύδει και συνεννοείται «κατά μόνας» με τον επί σειρά ετών μοναδικό εργολάβο καθαριότητας αντί να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις των δημοτικών συμβούλων όλων των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι στο σύνολό τους επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα ευθύνης στις κρίσιμες ώρες που ζούμε, διαπραγματεύεται τηλεφωνικά και στη συνέχεια με κατεπείγουσες διαδικασίες ζητά από τα αρμόδια όργανα του Δήμου σε χρόνο ρεκόρ, όχι μεγαλύτερο των 2 ωρών από τη στιγμή που ειδοποιήθηκαν (!!!), να επικυρώσουν τις όποιες συμφωνίες του. Συμφωνίες που αφορούν μακροχρόνια σύμβαση για τα επόμενα πέντε έτη, ενώ ήδη έχουμε απρόβλεπτη μεταβολή των συνθηκών, και με οικονομικό αντάλλαγμα που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ .

Χρήσιμη είναι η επιγραμματική καταγραφή των μέχρι σήμερα γεγονότων. Τον περασμένο Νοέμβρη, πολύ καιρό πριν την εμφάνιση του κορωνοϊού και εν μέσω αισιόδοξων προβλέψεων για την πορεία του τουρισμού, η δημοτική αρχή εισηγήθηκε τη διενέργεια διαγωνισμού προκειμένου τα επόμενα πέντε χρόνια οι εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων να εκτελούνται από ιδιώτη εργολάβο με ετήσιο προϋπολογισμό 4.142.000 €. Η αντίστοιχη μελέτη, που είχε συνταχθεί ένα χρόνο πριν,  επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, προϋπολόγιζε το ετήσιο κόστος στα 3.247.000 € για ίδιες εργασίες. Στην διαγωνιστική διαδικασία που ακολούθησε, κατατέθηκε μία και μόνο προσφορά, από την κοινοπραξία η οποία για σειρά ετών αναλαμβάνει στο δήμο μας την εργασία αυτή, με ποσοστό έκπτωσης 1,78%, δηλαδή με ετήσιο κόστος 4.070.000 €. Η δημοτική αρχή, σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα (Τρίτη 31/3) και παρά την αντίδραση της αντιπολίτευσης, αποφάσισε την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου, με ποσοστό έκπτωσης 5%, μετά από διαπραγμάτευση με τον εργολάβο, και με τη δυνατότητα κάποιες εργασίες που δεν κρίνονται απαραίτητες να μην εκτελούνται και άρα να μην κοστολογούνται. Όμως, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο σε καιρό πανδημίας και με την απαραίτητη σύμφωνη γνώμη του εργολάβου. Μετά τα παραπάνω, διαβάζοντας διεισδυτικά τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες για τα επόμενα χρόνια, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου αυτό, ως  ανώτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, να εκφράσει τη γνώμη του. Αντί συζήτησης και προβληματισμού στο δημοτικό συμβούλιο, ο Δήμαρχος προσκάλεσε (τη Δευτέρα 6/4) κατεπείγουσα, εντός δύο ωρών, συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για να αποφασίσει εκ νέου την υπογραφή σύμβασης με ποσοστό έκπτωσης αυτή τη φορά 7%, που όπως είπε, πέτυχε μετά από νέες «κατά μόνας» διαπραγματεύσεις με τον εργολάβο, δηλαδή με 3,85 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, δυστυχώς, έστελνε πρόσκληση για συνεδρίαση (την ερχόμενη Παρασκευή 10/4), όπου αντί της έκφρασης γνώμης των δημοτικών συμβούλων με την ψήφο τους, όπως γραπτά έχουν ζητήσει και ο νόμος επιβάλλει, ο Δήμαρχος απλά θα ενημερώσει.

Μετά τις ενέργειες αυτές της δημοτικής αρχής, καλούνται δυστυχώς οι δημότες,  οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της  περιοχής για τα επόμενα πέντε χρόνια, με εντελώς συρρικνωμένα και επισφαλή εισοδήματα, να πληρώνουν σε ιδιώτες εργολάβους το ιδιαίτερα υψηλό ποσόν των 3,85 εκατομμυρίων το χρόνο, όταν το αντίστοιχο ποσό μέχρι σήμερα ήταν 3 εκατομμύρια. Και ερωτάται από που θα προέλθουν τα χρήματα αυτά; Για εφέτος, ουδείς αμφισβητεί ότι η οικονομική κατάσταση των δημοτών έχει επιδεινωθεί καίρια, η τουριστική δραστηριότητα σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα και καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας ήδη έχει κλονιστεί σοβαρά (κάποιοι ομιλούν ακόμη και χαμένη τουριστική περίοδο) ενώ για τα επόμενα χρόνια ουδείς μπορεί, έστω και να πιθανολογήσει, την επάνοδο των οικονομικών δραστηριοτήτων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Άμεση συνέπεια των παραπάνω θα είναι η μείωση εσόδων από τα τέλη καθαριότητας λόγω εποχικής ή καθόλου λειτουργίας τουριστικών καταλυμάτων, όπως και η καταβολή υποπολλαπλάσιων των σημερινών τελών παρεπιδημούντων, μέρος των οποίων μέχρι σήμερα χρησιμοποιούνται για τις δαπάνες καθαριότητας. Μοιραία η δημοτική αρχή, αντί να μειώσει και προσαρμόσει στις νέες συνθήκες τα τέλη καθαριότητας, όπως πολλοί ζητούν, θα αναγκαστεί να επιβάλλει μεγάλες και δυσβάστακτες αυξήσεις για υπηρεσίες που ενδεχομένως δεν θα είναι απαραίτητες ή δεν θα εκτελούνται καθόλου.

Σήμερα η προάσπιση των συμφερόντων της περιοχής του Δήμου και των ανθρώπων της επιτάσσει την ακύρωση της διαδικασίας ανάθεσης και την άμεση δρομολόγηση σύνταξης νέας μελέτης, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Μέχρι τότε, οι εργασίες αποκομιδής μπορούν κάλλιστα να εκτελούνται με αναθέσεις μικρής χρονικής διάρκειας. Το οικονομικό αντάλλαγμα και ο υπολογισμός του στη νέα σύμβαση, πρέπει επιτέλους να είναι συνάρτηση και του παραγόμενου έργου, δηλαδή της ποσότητας των απορριμμάτων που παράγονται, και όχι απλά κάποια νούμερα που κάποιοι, κάπου, κάποτε θεώρησαν ότι είναι τα σωστά. Τώρα που πολλά θα αλλάξουν, είναι καιρός και εμείς να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε πολιτικές μείωσης των αποβλήτων, όπως η διαλογή στην πηγή και η επανάχρηση υλικών, είναι καιρός η ανακύκλωση να μην περιορίζεται απλά και μόνο στην ύπαρξη μπλε κάδων.

ΥΓ: Όλοι ευχόμαστε, ελπίζουμε και προσπαθούμε για την επάνοδο σε κανονικούς συνθήκες, για τη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων στα επόμενα χρόνια. Οφείλουμε όμως να προετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. 

Διαφήμιση
Διαφήμιση