HomeΕΛΛΑΔΑΈλληνες στη μάχη για το εμβόλιο του κορωνοϊού: Ποτέ πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμο

Έλληνες στη μάχη για το εμβόλιο του κορωνοϊού: Ποτέ πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμο

Συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τη δική τους μάχη για την ανακάλυψη εμβολίων και σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού δίνουν το τελευταίο διάστημα Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι συμμετέχουν σε ερευνητικές ομάδες στο εξωτερικό. Ένας εξ αυτών είναι και ο Δημήτρης Σκόκος που είναι διευθυντής του τμήματος Ανοσολογίας της φαρμακευτικής εταιρείας Regeneron στη Νέα Υόρκη. «Ο καλύτερος τρόπος είναι η δημιουργία ενός ενεργού εμβολίου. Ωστόσο αυτό θα πάρει περίπου ενάμιση χρόνο από τώρα. Πολλές εταιρείες και εργαστήρια εργάζονται εντατικά για τη δημιουργία τέτοιου είδους εμβολίου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σκόκος, μιλώντας στο OPEN TV.

Όπως εξηγεί, για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος η ομάδα του αξιοποιεί παλαιότερες μελέτες που είχαν θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία του Έμπολα. «Αυτό το εμβόλιο πιστεύουμε ότι θα είναι έτοιμο για κλινικές δοκιμές στις αρχές του καλοκαιριού. Ακόμη θα γνωρίζουμε εάν είναι αποτελεσματικό προς το τέλος του καλοκαιριού. Εάν δουλέψει όπως ελπίζουμε θα χορηγείται κάθε 1 με 2 μήνες. Ετσι ελπίζουμε ότι θα προφυλάξουμε πολύ κόσμο μέχρι να ξεκινήσει η θεραπεία με το ενεργό εμβόλιο, γύρω στο 1,5 χρόνο από τώρα».

Όμως μέχρι να βγει το εμβόλιο στην αγορά οι επιστημονικές ομάδες προχωρούν σε κλινικές μελέτες και πειράματα με φαρμακευτικά σκευάσματα που είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα σε άλλου τύπου κορωνοϊούς. Πάνω σε αυτό εργάζεται στις ΗΠΑ ο καθηγητής δόκτωρ Ελευθέριος Μυλωνάκης και η ομάδα του.

«Ενα από τα φάρμακα που μελετάμε είναι το Remdesivir, που είναι ένα αντιϊκό που είχε χρησιμοποιηθεί παλιά για άλλες σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις όπως ο ιός Έμπολα. Επίσης αρχίζουμε μελέτες έτσι ώστε να παίρνουμε τον ορό του αίματος από ασθενείς που ανάρρωσαν για να τον δώσουμε σε ασθενείς που νοσούν. Παράλληλα έχουμε πρωτόκολλα για άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούμε όπως είναι η χλωροκίνη» υπογράμμισε μιλώντας στο Open TV.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών των φαρμάκων αναμένει το επόμενο διάστημα η εταιρεία Regeneron.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση