HomeHL-GreeceΓιάννης Πλακιωτάκης:«Δεν είναι λογιστικό αλλά ανθρωπιστικό πρόβλημα» 

Γιάννης Πλακιωτάκης:«Δεν είναι λογιστικό αλλά ανθρωπιστικό πρόβλημα» 

«Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και πρόσθετα μέτρα εάν η κρίση παραταθεί, προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία και την Oικονομία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Του Βαγγέλη Γιακουμή

«Εάν χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση που η κρίση παραταθεί θα το κάνουμε, ώστε να στηριχθεί η κοινωνία και η Οικονομία», δηλώνει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που μέσα από τη «Βραδυνή της Κυριακής» τονίζει ότι είναι σημαντικό πως

η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό πρόβλημα και ζητάει από την αντιπολίτευση να συνταχθεί σε αυτή τη γραμμή, με υπεύθυνη στάση και σοβαρές προτάσεις.

Κύριε υπουργέ, ζούμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Τα νησιά βρίσκονται «αποκλεισμένα», έτσι ώστε ο ιός να μην μεταδοθεί από άσκοπες κινήσεις πολιτών. Πότε θα μπορούν οι πολίτες να κινηθούν ανεμπόδιστα;

«Όπως σωστά επισημάνατε, βιώνουμε μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης του COVID-19.

Για να γίνει αυτό, μέχρι η επιστημονική κοινότητα να παρασκευάσει εμβόλιο οφείλουμε να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις επαφές μεταξύ των πολιτών και η κυβέρνηση έχει λάβει εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα για τα νησιά μας, απαγορεύσαμε τη μετακίνηση όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι, προκειμένου να μην υπάρξουν “εισαγόμενα” κρούσματα. Τα μέτρα προφανώς θα ισχύουν για το χρονικό διάστημα που απαιτείται. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι, για να νικήσουμε τον ιό.

Είναι σαφές, κ. υπουργέ, ότι το υπουργείο σας κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να μην διαταραχθεί η κοινωνία στα νησιά, να μην ξεμείνουν από προμήθειες και εμπορεύματα οι κάτοικοι. Το υπουργείο σας εξετάζει περαιτέρω μέτρα στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση της μετάδοσης του ιού;

«Προφανώς κάνουμε όσα πρέπει και η τροφοδοσία των νησιών συνεχίζεται -και θα συνεχιστεί- χωρίς προβλήματα. Με τους συναδέλφους μου υπουργούς εξετάζουμε σε καθημερινή βάση τα δεδομένα, και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε όπου χρειαστεί.

Μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ο στόχος του περιορισμού της εξάπλωσης του COVID-19 στα νησιά μας επιτυγχάνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εάν όμως χρειαστεί, σε κάποιο ή κάποια νησιά, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα πρόσθετα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας».

Το υπουργείο σας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή με αφορμή την κρίση στο προσφυγικό πρόβλημα. Με κατάλληλες κινήσεις καταφέρατε να φυλάξετε τα θαλάσσια σύνορά μας. Σήμερα, πού βρισκόμαστε; Υπάρχει κίνδυνος τώρα με την πανδημία η Τουρκία να θελήσει για μια ακόμη φορά να χρησιμοποιήσει πρόσφυγες και μετανάστες για τη διασπορά του ιού;

«Είναι αλήθεια ότι η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος στο Αιγαίο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό, επέτρεψε την ενίσχυση των επιχειρησιακών του δυνατοτήτων και υλοποιήσαμε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για μέγιστη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων. Η υγειονομική κρίση δεν έχει αλλάξει τα επιχειρησιακά μας σχέδια στο Αιγαίο.

Η Τουρκία, η οποία πράγματι χρησιμοποιεί δυστυχισμένους ανθρώπους για να εξυπηρετήσει τις γεωστρατηγικές της επιδιώξεις, γνωρίζει καλά την αποφασιστικότητά μας. Γνωρίζει ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού επιχειρούν καθημερινά, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, προστατεύοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα.

Από τη μεριά μας, κύριε Γιακουμή, φροντίζουμε να είναι συνεχής η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος. Πολύ πρόσφατα αυξήσαμε την οργανική δύναμη του Σώματος κατά 1.500 άτομα, από τα οποία 900 θα διατεθούν στο Αιγαίο. Παραλλήλως, προχωράμε συνεχώς σε προμήθεια νέου, σύγχρονου εξοπλισμού».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τη συνεργασία και της FRONTEX, θα «χαλαρώσουν» τώρα που ο κίνδυνος δεν υφίσταται τόσο πολύ και δεν υπάρχει η έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας ή θα παραμείνουν σε ισχύ;

«Δεν έχει χαλαρώσει και δεν έχει πρόκειται σε καμία περίπτωση να χαλαρώσει η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας.

Μου δίνετε την ευκαιρία να επαινέσω για μια ακόμα φορά τις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος για τη συνέπεια και την αποφασιστικότητα με την οποία επιτελούν, ημέρα και νύχτα, το δύσκολο έργο τους πάντοτε, και πολύ περισσότερο μέσα στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτή την περίοδο.

Να ευχαριστήσω, βεβαίως, και τα στελέχη της FRONΤEX, για την παρουσία και τη συμμετοχή τους στην προσπάθειά μας».

Αναμφίβολα η υγειονομική κρίση θα φέρει και οικονομική, τα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων αρκούν κατά τη γνώμη σας ή χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυσή τους;

«Όλοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα και αποφασιστικά, ανακοινώνοντας γενναία μέτρα στήριξης των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Όπως πολλές φορές έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε και πρόσθετα μέτρα εάν η κρίση παραταθεί, προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία και την Οικονομία.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό πρόβλημα. Την αντιμετωπίζει ως ανθρωπιστικό και κοινωνικό πρόβλημα, και ακριβώς γι’ αυτό τα μέτρα στήριξης που έχουμε ανακοινώσει είναι, αναλογικά, από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη».

Τα νησιά θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά με ειδικά μέτρα, αφού, όπως όλα δείχνουν, φέτος ο Τουρισμός στη χώρα δεν προβλέπεται να είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

«Πέρα από το ότι οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών μας, ασφαλώς και οι τουριστικές, περιλαμβάνονται στα γενικότερα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έλαβε, πριν λίγες ήμερες, ειδικά, πρόσθετα μέτρα στήριξης της ναυτιλίας και της ακτοπλοΐας, ώστε να στηριχτούν οι ναυτικοί μας και οι επιχειρήσεις του κλάδου.

Πολύ σημαντικό είναι, επίσης, ότι έχουμε διασφαλίσει την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην τροφοδοσία των νησιών μας».

Αντέχει πολιτικά η κυβέρνηση να σηκώσει μόνη της το βάρος μια τέτοιας προσπάθειες ή θα πρέπει η αντιπολίτευση να βάλει «πλάτη», τώρα που είναι τα δύσκολα;

«Δεν είναι θέμα αντοχής αλλά υπευθυνότητας. Η κυβέρνηση, όπως σας είπα, δεν αντιμετωπίζει την κρίση ως λογιστικό πρόβλημα. Την αντιμετωπίζει ως ανθρωπιστικό και κοινωνικό.

Στόχος μας να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας, να ανακουφίσουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, ώστε η επόμενη μέρα, να βρει την κοινωνία και την Οικονομία έτοιμες να εκκινήσουν και πάλι.

Αναμένουμε, και θα είναι ασφαλώς θετικό, στην προσπάθεια αυτή, να συνταχθεί και η αντιπολίτευση, με υπεύθυνη στάση και σοβαρές προτάσεις»

vradini.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση