HomeΚΟΣΜΟΣΧελίν Μπολέκ: Η τραγουδίστρια που τα έβαλε με τον Ερντογάν πέθανε μετά από απεργία πείνας

Χελίν Μπολέκ: Η τραγουδίστρια που τα έβαλε με τον Ερντογάν πέθανε μετά από απεργία πείνας

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία ο θάνατος της 28χρονης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοκ προκάλεσε στην Τουρκία ο θάνατος της 28χρονης, Χελίν Μπολέκ. Η τραγουδίστρια του παραδοσιακού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum άφησε την τελευταία της πνοή στις 3 Απριλίου σε ένα σπίτι στην Κωνσταντινούπολη μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας.

Το συγκρότημα έγινε γνωστό για τα τραγούδια διαμαρτυρίας του.. Από το 2016 οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την λειτουργία του και φυλάκισαν τα μέλη του. Η κυβέρνηση κατηγορεί το συγκρότημα για τρομοκρατία και διασυνδέσεις με την οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP/C).

Η Χελίν Μπολέκ και ένα ακόμη μέλος του συγκροτήματος, ο Ιμπραήμ Γκοκτσέκ ξεκίνησαν την απεργία πείνας μέσα στην φυλακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις που δέχονται από την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Οι δυο τους ζητούσαν να αρθεί η απαγόρευση εναντίον του συγκροτήματος.

Τον περασμένο Νοέμβριο η Χελίν Μπολέκ αφέθηκε ελεύθερη αλλά συνέχισε την απεργία πείνας μέχρι να βγουν από την φυλακή όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Μέχρι σήμερα βρίσκεται στην φυλακή και η σύζυγος του Γκοκτσέκ.

Στις 11 Μαρτίου η 28χρονη τραγουδίστρια και ο Ιμραήμ Γκοκτσέκ  μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο. Μία εβδομάδα μετά πήραν εξιτήριο καθώς αρνήθηκαν την περίθαλψη.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD), τον περασμένο μήνα ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνομίλησαν με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να βρεθεί λύση και να λάβει τέλος η απεργία πείνας. Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συνομιλήσει για τα αιτήματα πριν σταματήσει η απεργία πείνας σύμφωνα με τον IHD.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση