HomeHL1-WorldΠαγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «φρικτή περίοδο»

Παγκόσμια ανησυχία για τον κορωνοϊό: Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για «φρικτή περίοδο»

Διάγγελμα της βασίλισσας Ελισάβετ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις ΗΠΑ έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία του κορωνοϊού η οποία έχει προκαλέσει περισσότερους από 63.000 θανάτους παγκοσμίως, ενώ σήμερα αναμένεται να απευθυνθεί στους Βρετανούς η βασίλισσα Ελισάβετ, σε μια σπάνια παρέμβασή της.

Στις ΗΠΑ, όπου η επιδημία εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τους πολίτες ότι η χώρα πλέον εισέρχεται σε μια «φρικτή» περίοδο. Τουλάχιστον 63.437 θάνατοι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότεροι από 46.000 στην Ευρώπη, σύμφωνα με χθεσινό απολογισμό του AFP. Ένα αγοράκι 5 ετών είναι μεταξύ των τελευταίων θυμάτων στη Βρετανία, κάτι που υπενθυμίζει ότι ο κορωνοϊός δεν σκοτώνει μόνο ηλικιωμένους ή εξασθενημένους ανθρώπους.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα χαιρετίσει σήμερα το βράδυ την αντίδραση των Βρετανών στην υγειονομική κρίση κατά το διάγγελμά της. «Ελπίζω τα χρόνια που θα έρθουν όλος ο κόσμος να μπορέσει να είναι περήφανος για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτή την πρόκληση», αναμένεται να πει. Αυτό θα είναι μόλις το τέταρτο έκτακτο διάγγελμα της βασίλισσας εδώ και 68 χρόνια που βρίσκεται στον θρόνο. Και όλα αυτά εν μέσω της μεγάλης ανησυχίας παγκοσμίως για την οικονομία και την επόμενη ημέρα.

Κορωνοϊός: Ακτίνα ελπίδας για τη μείωση στις ΜΕΘ

Με 15.362 θανάτους η Ιταλία είναι η χώρα που μετρά τους περισσότερους νεκρούς και την ακολουθούν η Ισπανία (11.744), οι ΗΠΑ (8.098), η Γαλλία (7.560) και η Βρετανία (4.313). Ωστόσο χθες Σάββατο στην Ιταλία υπήρξε μια ακτίνα ελπίδας καθώς ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας μειώθηκε για πρώτη φορά εδώ και ένα μήνα.

«Είναι σημαντικό νέο διότι αφήνει τα νοσοκομεία μας να αναπνεύσουν. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός αυτός σημειώνει πτώση από τότε που διαχειριζόμαστε την κρίση αυτή», σχολίασε ο Άντζελο Μπορέλι επικεφαλής της ιταλικής πολιτικής προστασίας. Από την αρχή της πανδημίας περισσότερα από ένα εκατομμύριο κρούσματα κορωνοϊού έχουν καταγραφεί επισήμως στον κόσμο, περισσότερα από τα μισά από τα οποία στην Ευρώπη.

Στη Mεγάλη Βρετανία καταγράφηκαν επιπλέον 708 νέοι θάνατοι σε ένα 24ωρο, νέο ρεκόρ που επιβεβαιώνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης του ιού. Η Ισπανία κατέγραψε 809 θανάτους σε 24 ώρες, αριθμό μειωμένο για δεύτερη συνεχή ημέρα, όμως η Μαδρίτη ανακοίνωσε χθες την παράταση των μέτρων καραντίνας ως τις 25 Απριλίου. Αυτές οι μικρές μειώσεις στον αριθμό των νεκρών ή των νέων μολύνσεων αφήνουν ένα παράθυρο ελπίδας.

Κορωνοϊός: Νέο επίκεντρο στις ΗΠΑ

Την ώρα που επισήμως η Κίνα έχει περιορίσει την επιδημία, οι ΗΠΑ οδεύουν να γίνουν το νέο παγκόσμιο επίκεντρο του κορωνοϊού. Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης καταγράφηκαν χθες 1.905 νέοι θάνατοι. Οι Αμερικάνοι προετοιμάζονται για το χειρότερο, κατασκευάζοντας νοσοκομεία εκστρατείας από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι με χιλιάδες επιπλέον κλίνες, ενώ ένα πλωτό νοσοκομείο έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στο αμερικανικό έδαφος έχει ξεπεράσει τις 300.000 και ο Τραμπ προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ εισέρχονται σε «μια περίοδο η οποία θα είναι πραγματικά φρικτή», με «πολύ άσχημους αριθμούς». «Αυτή μάλλον θα είναι η πιο σκληρή εβδομάδα», εκτίμησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Θα υπάρχουν πολλοί νεκροί».

Ο κορωνοϊός στην Αφρική

Στη δυτική Αφρική, η Λιβερία ανακοίνωσε χθες τον πρώτο της θάνατο, έναν άνδρα 72 ετών. Η χώρα, μια από τις πιο φτωχές του κόσμου, επλήγη σφοδρά από την επιδημία του ιού Έμπολα από το 2014 ως το 2016. Η ανακοίνωση αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την Αφρική, η οποία προς το παρόν δεν έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία, με 7.600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 300 θανάτους.

Στη Νότια Αφρική (1.585 κρούσματα και 9 θάνατοι) ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα ξεκίνησε μια τεράστια εκστρατεία ελέγχου στην οποία θα συμμετέχουν 10.000 γιατροί, νοσηλευτές και εθελοντές. Ντυμένοι με μπλε στολές, οι κυνηγοί του ιού που είναι εξοπλισμένοι με ένα ερωτηματολόγιο και τεστ έχουν ξεκινήσει να διενεργούν ελέγχους στις πιο απειλούμενες παραγκουπόλεις.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση