HomeΕΛΛΑΔΑΓιάννης Πλακιωτάκης: «Φρένο» στους εκδρομείς και στα νησιά

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Φρένο» στους εκδρομείς και στα νησιά

Όσοι άλλαξαν στοιχεία τους δεν θα μπορούν να γυρίσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με δεδομένο πλέον ότι φέτος το Πάσχα θα εορταστεί μέσα στα σπίτια, οι αρχές εξετάζουν ήδη το σχέδιο να περιορίσουν τους επίδοξους ταξιδιώτες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσουν τα διόδια.

Πολύ περισσότερο μετά τη διαπίστωση ότι κάποιοι επιτήδειοι έφτασαν στο σημείο να αλλάξουν τα φορολογικά τους στοιχεία, προκειμένου να φαίνονται κάτοικοι της επαρχίας και μάλιστα των νησιών, ώστε να μπορέσουν να μετακινηθούν.

Την άμεση απαγόρευση των αφίξεων στα νησιά ενόψει Πάσχα, αλλά και την αυστηροποίηση στις μετακινήσεις των μονίμων κατοίκων, ζητά το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών νησιών.

Ενόψει του Πάσχα, θα ισχύει η βασική προϋπόθεση να είναι μόνιμος κάτοικος με βεβαίωση που λαμβάνει μέσω του Taxis, σημείωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.

«Πρέπει να είμαστε ιδιατέρως αυστηροί για να προστατευτούν κυρίως οι κάτοικοι των μικρών νησιών» ανέφερε και υπενθύμισε ότι ήδη το Λιμενικό  επιτηρεί την μετακίνηση μονίμων κατοίκων αλλά και τα συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού, σχετικά με προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων και σκαφών στα ελληνικά λιμάνια.

«Σε  δίκτυο 110 κατοικημένων μόνο 9 έχουν νοσοκομεία αναφοράς και μόνο ένα, η Κρήτη έχει ΜΕθ για τον κορονοϊό, τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, διευκρινίζοντας ότι μέσα στο συνολικό πακέτο περιορισμού των άσκοπων μετακινήσεων εντάσσονται και όλα τα νησιά.

Η απαγόρευση για το κολύμπι εντάσσεται στα  αντιδημοφιλή και αντιλαϊκά, αλλά θα ισχύσει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού και για να αποφευχθούν θλιβερές εικόνες με γεμάτες παραλίες, όπως είδαμε σα να μη συνέβαινε τίποτα, τόνισε.

Θέλουμε να επανέλθουμε στην καθημερινότητα  το συντομότερο δυνατό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες και συνέπειες, επισηάμνε ο Γιάννης Πλακιωτάκης ενώ διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών υπάρχει έμπρακτη στήριξη της ακτοπλοϊας, ενώ τροφοδοτούνται κανονικά τα νησιά και λειτουργεί το δίκτυο σύνδεσης με τις άγονες γραμμές.

Τα 800 ευρώ δικαιούνται και οι ναυτικοί

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Ναυτιλίας και Εργασίας, Γιάννη Πλακιωτάκη και Ιωάννη Βρούτση, που αφορά τα μέτρα στήριξης για τους ναυτικούς για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.

Ειδικότερα δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ είναι:

– Ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επιβατηγά και επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές τα οποία έχουν διακόψει από την 1η Μαρτίου 2020 ή πρόκειται να διακόψουν την εκτέλεση δρομολογιακών πλόων τους ή δεν έχουν εκκινήσει αυτούς στο πλαίσιο δρομολογιακών υποχρεώσεων των πλοίων τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και έχουν προβεί στην έκδοση ναυτολογίου.

Οι συμβάσεις ναυτολόγησης των ναυτικών εφόσον δεν έχουν ορισθεί ως προσωπικό ασφαλείας (φύλαξης) επί πλοίου, αναστέλλονται.

– Ναυτολογημένοι ναυτικοί σε επαγγελματικά αλιευτικά πλοία ολικού μήκους 24 μέτρων και άνω που δεν εκτελούν πλόες και έχουν παύσει αλιευτική δραστηριότητα από την 1η Μαρτίου 2020, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης αναστέλλονται.

– Απογεγραμμένοι ναυτικοί επιβατηγών και επιβατηγών-οχηματαγωγών πλοίων που εκτελούν τουριστικούς πλόες, πλόες θαλασσίων ενδομεταφορών καθώς και διεθνείς πλόες, των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης έχει λυθεί από την 01-03-2020, έως και την 30-03-2020, ανεξαρτήτως αιτιολογίας εκτός των περιπτώσεων υπαιτιότητας του ναυτικού ή ασθενείας/τραυματισμού.

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους ναυτικούς, ο πλοιοκτήτης υποβάλλει άμεσα στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.) Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.) των ναυτικών, των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή και υπεύθυνη δήλωση με την οποία δηλώνει τους ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις ναυτολόγησης τελούν σε αναστολή.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση