HomeHL-9Ηράκλειο – Κορωνοϊός: «Μένουμε σπίτι και… ράβουμε μάσκες»

Ηράκλειο – Κορωνοϊός: «Μένουμε σπίτι και… ράβουμε μάσκες»

Το πατρόν της μάσκας έχει ζητηθεί από αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όλο και περισσότερες γυναίκες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο , ράβουν μάσκες για τα Νοσοκομεία και τα Ιδρύματα όπως έκαναν στον Β Παγκόσμιο πόλεμο οι γυναίκες που έπλεκαν κάλτσες και φανέλες για τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο μέτωπο.

Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια πρωτοβουλία στο Ηράκλειο η οποία μέσα σε λίγες ώρες αγκαλιάστηκε και κινητοποίησε μοδίστρες και εθελοντές απ όλη την Κρήτη.

«Μένουμε Σπίτι και Ράβουμε μάσκες – Συμμετέχω» είναι το σύνθημα της κίνησης αυτής και οι γυναίκες που συμμετέχουν, ήδη, έχουν κατασκευάσει και παραδώσει μάσκες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Η Ελευθερία Νιονάκη, διοικητική υπάλληλος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που είχε και την ιδέα της δημιουργίας της κίνησης αυτής, μιλώντας στο cretapost αναφέρθηκε στις προδιαγραφές της μάσκας.

91741997_1154937644860148_5913753174375661568_n

«Η μάσκα σχεδιάστηκε και επανασχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε 4 φορές μέχρι να καταλήξουμε στην συγκεκριμένη. Οι οδηγίες όσον αφορά το υλικό και την εργονομία μας δόθηκαν από εργαζόμενους και στελέχη της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και του Ελληνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και από νοσηλευτές και γιατρούς των νοσοκομείων μας.
Η μάσκα, είναι στην ουσία μια θήκη, μέσα στην οποία μπαίνει το φίλτρο που θα επιλέξει ο χρήστης. Η μάσκα είναι φτιαγμένη από 100% βαμβακερό ύφασμα ώστε να πλένεται από 90 βαθμούς Κελσίου και πάνω και υπάρχουν ελαφριές, αλλά σημαντικές, διαφορές μεταξύ της μάσκας για τους γιατρούς και της μάσκας για τους υπόλοιπους υπαλλήλους του νοσοκομείου.
Σημαντικό για παράδειγμα, είναι ότι το βάρος του υφάσματος ,είναι συγκεκριμένο ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ ιδιαίτερης αντοχής και υλικού είναι και οι κλωστές γαζώματος, ώστε οι μάσκες να ταιριάζουν στις ανάγκες των γιατρών, για παράδειγμα, και να μην χαλούν μέσα στον κλίβανο.»

Το πατρόν της μάσκας έχει ζητηθεί από αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού

«Το πατρόν της Μάσκας έχει ζητηθεί και δοθεί μαζί με τις οδηγίες και το tutorial σε άτομα (και από εκεί στις ομάδες τους) σε Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Νέα Υόρκη και τώρα συζητούμε και με την πόλη του Σακραμέντο στην Καλιφόρνια, σε περίπτωση που την χρειαστούν» αναφέρει η κ.Νιονάκη.«Στην Ελλάδα, έχουμε βοηθήσει στην οργάνωση ομάδες ραφής μασκών (με χρήση του πατρόν μας) σε Νάουσσα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ρέθυμνο και συζητάμε με Χανιά και Άγιο Νικόλαο. Άτομα από Πελοπόνησσο, και Στερεά Ελλάδα, έχουν επίσης χρησιμοποιήσει το πατρόν και τις προδιαγραφές της μάσκας μας».

2.000 έφτασαν οι εθελοντές

Συγκινητική ωστόσο είναι η ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια αυτή. Άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν στη ραφή και ζητούν οδηγίες, άλλοι που θέλουν να προσφέρουν ύφασμα, εταιρίες που διαθέτουν τα αυτοκίνητα τους προκειμένου να διανεμηθούν τα υφάσματα στις γυναίκες που ράβουν αλλά και οι μάσκες στα νοσοκομεία.

«Η ανταπόκριση του κόσμου από την πρώτη στιγμή ήταν απίστευτη. Το τηλέφωνο μου χτυπάει διαρκώς εδώ και 5 ημέρες, δεν έχω καταφέρει να διαβάσω όλα τα μηνύματα εθελοντισμού ακόμη, είναι πάρα πολλά, χορηγίες δόθηκαν από την πρώτη στιγμή σε υφάσματα και οι προσφορές για ράψιμο ήταν αμέτρητες και επίμονες. Ο κόσμος θέλει να προσφέρει» τονίζει η κ. Νιονάκη.

Ο στόχος είναι να δημιουργηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες μάσκες για να δοθούν σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Δομές, Αστυνομία και Πυροσβεστική.

Η Μιρέλλα Νικολάη είναι η υπεύθυνη σχεδιασμού της μάσκας, ενώ η Χαρά Πάσσαρη είναι η υπεύθυνη χορηγιών και διαπραγματεύσεων της πρωτοβουλίας

Για όσους θέλουν να συνδράμουν στο έργο της κίνησης αυτής μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη στη σελίδα στο facebook «Μένουμε Σπίτι και Ράβουμε μάσκες – Συμμετέχω»

Διαφήμιση
Διαφήμιση