HomeHL-GreeceΤσίπρας: Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε

Τσίπρας: Στηρίζουμε αλλά δεν σιωπούμε

Είμαστε στη σωστή πλευρά για το ευρωομόλογο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συμφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, με τον Κ. Μητσοτάκη για την κρισιμότητα του Απριλίου σε ό,τι αφορά την μάχη κατά του κορωνοϊού.

«Τα περιοριστικά μέτρα είναι απαραίτητα και θέλω και εγώ με τη σειρά μου να απευθυνθώ με ευχαριστίες απέναντι στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι με μεγάλη υπευθυνότητα έχουν αντιμετωπίσει αυτή την κρίση και αυτοκαταστέλλουν τις δικές τους ελευθερίας. Για να προστατέψουμε την ζωή και την υγεία όλων τα μέτρα αυτά μας δίνουν λίγο χρόνο προκειμένου με ταχύτητα να καλύψουμε τα κενά. Θα συμφωνήσω μαζί σας κ. Μητσοτάκη ότι ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, η χώρα μας βρίσκεται σε ένα θετικό νούμερο όσο θετικό μπορεί να είναι όταν μιλάμε για απώλεια ζωής . Όμως οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε το χαμένο χρόνο θα πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα και με μοναδικό στόχο να μην υπάρξει κανένας χωρίς φροντίδα απέναντι σε αυτή την πανδημία», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Τσίπρας: Απαραίτητα τα μέτρα προστασίας των υγειονομικών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρξουν επαρκή μέτρα προστασίας των υγειονομικών που πάνε στην πρώτη γραμμή της μάχης. «Υπάρχουν κάποιοι που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή με κίνδυνο την δική τους υγεία, οφείλουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Αναφέρομαι στους γιατρούς, στους νοσηλευτές του εθνικού συστήματος υγείας που δίνουν μία μάχη τιτάνια και που όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν πολλές φορές τη δίνουν χωρίς τα απαραίτητα εφόδια. Δεν είναι η ώρα τώρα για κομματικά οφέλη για παιχνίδια εντυπώσεων ή για να κάνουμε εμπόριο του δράματος. Όμως δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η ώρα των λύκων που στην αναμπουμπούλα χαίρονται.»

Πολύτιμο και αναντικατάστατο το ΕΣΥ

Αναφερόμενος στο εθνικό σύστημα υγείας ο τέως πρωθυπουργός τόνισε ότι η κρίση είναι ευκαιρία να δούμε πόσο πολύτιμο και αναντικατάστατο είναι το εθνικό σύστημα υγείας και το κοινωνικό κράτος που τόσο επιθέσεις όπως είπε δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια και ιδίως τα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι που μπορούν να οδηγήσουν ορισμένες ιδεοληψίες που θέλουν όλα τα αγαθά ακόμη και την υγεία να ρυθμίζονται από τους νόμους και τους κανόνες της αγοράς. Στηρίζουμε δεν σημαίνει οτι δεν ακούμε τους ανθρώπους στα δημόσια νοσοκομεία τους ήρωες που λέμε συχνά με τις λεύκες και πράσινες στολές να βγάζουν κραυγή αγωνίας ότι ακόμα δεν έχουν το κατάλληλο υγειονομικό υλικό για να δώσουν αυτή τη μάχη. Η ευθύνη μας είναι να αναδεικνύουμε αυτά τα ζητήματα, αυτό δεν είναι λαϊκισμός. Στηρίζουμε βεβαίως δεν σημαίνει όταν βλέπουμε τις ίδιες ιδεοληψίες που υπήρχαν και στο παρελθόν να μεταφράζονται εν μέσω κρίσης σε παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες.»

Για το θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ο κύριος Τσίπρας επανέλαβε ότι πρέπει να επιταχθούν όλες και να τεθούν υπό κεντρικό έλεγχο. «Το δεύτερο που χρειάζεται είναι να αυξήσουμε όσο είναι δυνατόν τις διαθέσιμες δημόσιες κλίνες εντατικής θεραπείας, αυτό στο τέλος προϋποθέτει και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών και βεβαίως προϋποθέτει και επίταξη κλινών από τον ιδιωτικό τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι με όρους κερδοσκοπίας. Κανείς δεν είπε ότι είναι κακό ότι είναι ιδιωτικό όμως αυτή την ώρα που προέχει η ανθρώπινη ζωή όλοι προστρέχουμε στο δημόσιο σύστημα ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Η επίταξη θα έχει αποζημίωση προφανώς δεν υπάρχει επίταξη χωρίς αποζημίωση αλλά ο νόμος μέχρι σήμερα έλεγε 800 € και πήγε η κλίνη στο διπλάσιο. Χρειάζεται να υπάρξει η επίταξη όλων των κλινών έτσι ώστε να γίνει κεντρική διαχείριση. Οι επικουρικοί γιατροί θα πρέπει να μονιμοποιηθούν ως ύστατη ένδειξη σεβασμού σε αυτό που προσφέρουν.»

Όλοι θα κριθούμε όταν έρθει η ώρα

Όσον αφορά το θέμα των διαγνωστικών τεστ ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτά το επόμενο διάστημα πρέπει να πολλαπλασιαστούν. «Χρειάζονται μαζικά τεστ όταν θα αρχίσει η φάση της επανεκκίνησης της ροής της κυκλοφορίας. Η μέχρι τώρα εικόνα που υπάρχει είναι ότι στον τομέα αυτό έχουμε μια σημαντική υστέρηση, αυτή η υστέρηση πρέπει με γοργά βήματα να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να εντάξουμε και άλλα δημόσια ερευνητικά κέντρα και ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές που μπορούν να το κάνουν αυτό με αρτιότητα».

Ακόμα ζήτησε η πρωτοβάθμια υγεία να μπει στην διαδικασία της κατ´ οίκον νοσηλείας με κινητές ομάδες υγείας για παρακολούθηση ασθενών. Αργότερα αυτές οι ομάδες θα μπορούν να συμβάλουν και στον διαγνωστικό έλεγχο για τον ιό. Ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει και ειδική μέριμνα για τα γηροκομεία , τους μετανάστες τους τοξικοεξαρτημένους και άλλες κοινωνικές ομάδες που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην διασπορά του ιού.

Όσον αφορά το θέμα της στήριξης που παρέχει η αντιπολίτευση και της κριτικής που διατυπώνει ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως αυτή η ώρα δεν είναι η ώρα του καταλογισμού ευθυνών. «Θα κριθούμε όλοι για όλα όταν έρθει η ώρα, τώρα όμως είναι η μάχη της ζωής και στη μάχη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τα άλλα κόμματα έχουν με το λόγο και την πράξη τους δηλώσει παρών από την πρώτη στιγμή Μακάρι το ένα δέκατο της υπευθυνότητας που επιδεικνύει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να το επιδεικνύατε κι εσείς όταν ήσασταν στη θέση της αντιπολίτευσης σε κρίσιμα εθνικά θέματα.»

Στα θέματα της οικονομίας την επόμενη μέρα μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι φοβάται πως ίσως κινδυνεύουμε οι θυσίες και οι κόποι που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τόσα χρόνια για να βγούμε από την κρίση να χαθούν μέσα σε λίγους μήνες. «Φυσικά το φαινόμενο αυτό είναι συμμετρικό και παγκόσμιο άρα θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι απώλειες να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες και να υπάρχει η ευκολότερη δυνατή επιστροφή και ανάκαμψη της οικονομίας.»

Εύσημα σε Μητσοτάκη για το ευρωομόλογο

Μάλιστα έδωσε εύσημα όπως είπε στο κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι βρίσκεται στην σωστή πλευρά διεκδικώντας και εκείνος μαζί με άλλες χώρες το ευρωομόλογο. «Ευτυχώς έχετε πάρει τη σωστή πλευρά και έχω την μεγαθυμία να σας πω ότι σωστά στείλατε και συγχαρητήρια στην βόρεια Μακεδονία που μπήκε στο ΝΑΤΟ . Σωστά τάσσεται υπέρ νέων εργαλείων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωπαΐκή ένωση.

Εμείς έχουμε το πλεονέκτημα τώρα ότι δεν είμαστε εξαίρεση, το 2010 ήμασταν εξαίρεση τώρα η ύφεση είναι συμμετρική για όλους. Έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα επίσης ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και δεν μπήκε σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Ακόμα έχει η χώρα ένα σημαντικό μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 37 δις ευρώ που μπορεί να μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις ανάγκες μας μετά από αυτή την κρίση.

Σας ζητώ να κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλοι στην Ευρώπη και όχι λιγότερα. Στη Γερμανία έχουμε δαπάνες 15% του ΑΕΠ στην Ισπανία και την Ιταλία 20% στη Γαλλία 12% Δαπανήσετε ότι πρέπει για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση