HomeHL-9ΕΡΓΑΝΗ: «Βροχή» αιτήσεων και στο Ηράκλειο – Το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος

ΕΡΓΑΝΗ: «Βροχή» αιτήσεων και στο Ηράκλειο – Το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος

«Δεν επιτρέπεται η διόρθωση της αίτησης», αναφέρει ο Παύλος Μπαριτάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χιλιάδες είναι και οι Ηρακλειώτες εργαζόμενοι που από χθες έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για να υποβάλουν την σχετική αίτηση στο σύστημα «Εργάνη» προκειμένου να παραλάβουν το επίδομα των 800 ευρώ επειδή έχουν χάσει τις δουλειές τους εξαιτίας μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για τον κορωνοϊό.

Το μεγαλύτερο βάρος της διαδικασίας έχει πέσει στους λογιστές οι οποίοι καταθέτουν τις αιτήσεις για τους εργαζόμενους.

«Οι αιτήσεις γίνονται σωρηδόν και στο Ηράκλειο. Το καλό είναι πως δεν υπάρχουν πολλά προβλήματα κατά τη διαδικασία. Υπάρχει μία ομαλότητα στο σύστημα και μία κανονική ροή των αιτήσεων. Εμείς ως λογιστές έχουμε επιφορτιστεί όλο το βάρος και εργαζόμαστε για να δίνουμε λύσεις στα όποια προβλήματα», επεσήμανε ο φοροτεχνικός Παύλος Μπαριτάκης, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελλάδος.

Το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος

Ένα είναι το μεγάλο πρόβλημα του συστήματος της «Εργάνη», σύμφωνα με τον κ. Μπαριτάκη, καθώς δεν μπορεί να γίνει κάποια διόρθωση στην κατάθεση της αίτησης.

«Το μόνο πρόβλημα που έχουμε εντοπίσει είναι πως δεν αφήνει το σύστημα να κάνεις επεξεργασία στην αίτηση άπαξ και κατατεθεί. Αν κάποιος δηλαδή κάνει ένα λάθος, όπως να βάλει ένα λάθος iban, δεν του επιτρέπει να το διορθώσει. Αυτό πρέπει να το δει το υπουργείο γιατί όπως καταλαβαίνεται, με τόση πίεση που υπάρχει, τέτοια λάθη γίνονται. Ήδη τοπικά έχουν αναφερθεί τέτοια λάθη, όχι σε μεγάλη κλίμακα αλλά υπάρχουν», επισημαίνει σχετικά ο κ. Μπαριτάκης ο οποίος παράλληλα τόνισε πως η Ομοσπονδία το έχει ήδη αναφέρει στο υπουργείο.

«Είναι κάτι που το έχουμε ζητήσει από το υπουργείο, συνολικά σαν Ομοσπονδία Φοροτεχνικών, ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης των αιτήσεων», υπογράμμισε ο κ. Μπαριτάκης.

Τεράστιο το φόρτο εργασίας για τους λογιστές

Τεράστιο είναι το φόρτο εργασίας των λογιστών αυτήν την περίοδο γιατί εκτός από τις αιτήσεις στην «Εργάνη» έχουν να καταθέσουν μία σειρά δηλώσεων για επιχειρήσεις.

«Το βάρος που έχει πέσει στα λογιστικά γραφείο είναι πολύ μεγάλο. Τρέχει κανονικά όλη η καθημερινότητα και όλες οι αιτήσεις – ΦΠΑ (άσχετα αν η πληρωμή γίνει αργότερα), παρακρατούμενοι φόροι – των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων. Παράλληλα με όλη αυτή τη καθημερινότητα έρχεται και αυτό το έκτακτο με τις αιτήσεις για το επίδομα και πρέπει να το καλύψουμε. Όλο το βάρος έχει πέσει πάνω στους λογιστές οι οποίοι δεν μπορούν, ούτε να πεθάνουν αυτή τη στιγμή. Και μην ξεχνάμε ότι για όλα αυτά δεν υπάρχουν αμοιβές», τόνισε σχετικά ο κ. Μπαριτάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση