HomeHL-CultureΣε χαλεπούς καιρούς…

Σε χαλεπούς καιρούς…

Tου Δημήτρη Χ. Σάββα, προϊσταμένου της «Β.Δ.Β.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άδεια η πόλη μας, άδειοι οι δρόμοι, αποκλεισμένοι κατά το δυνατόν στα σπίτια μας, προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Αμήχανοι και απροετοίμαστοι βρεθήκαμε όλοι, ανήμποροι και μικροί, εμείς οι «τάχα μεγάλοι» οι άτρωτοι, που μπορούσαμε να κάνουμε τα πάντα, να φτάσουμε στο υπερπέραν, χωρίς να σκεφτούμε κάποιους «άλλους» που κάνουν κουμάντο, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να εκμηδενίσουν την ελάχιστη δύναμή μας, την τόσο πρόσκαιρη και απατηλή, την τόσο εφήμερη και μηδαμινή.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις βιβλιοθήκες μας, αυτούς τους πάντα διαθέσιμους θεσμούς, που και στην προκείμενη κατάσταση θέλουν να συνδράμουν και να προσφέρουν στην κοινωνία μέσω της πληροφορίας και της γνώσης. Αναλογίστηκε κανείς, ότι η «μποτίλια αυτή του πελάγους», όπως έχει χαρακτηριστεί, η αιωνόβια και πλέον Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Βικελαία μας, η αγαπημένη πολλών καστρινών, μαζί με τις υπόλοιπες δομές, ότι θα ήταν τόσο αφιλόξενη, κλείνοντας κι αυτή τις πόρτες της; Όμως… υπάρχει λύση.

Η ψηφιακή μας εποχή έχει αλλάξει τους όρους της κοινωνικής διάδρασης. Προσαρμοσμένη η Βικελαία εδώ και χρόνια στο ψηφιακό οικοσύστημα, δηλώνει παρούσα. Μπορεί να έχει κλείσει την φυσική της πόρτα του κτηρίου της, του μεγάρου «Αχτάρικα» για το αναγνωστικό και ερευνητικό της κοινό, για τους μαθητές και δασκάλους που καθημερινά έδιναν το παρόν, όμως κρατά ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Στην ηλεκτρονική της σελίδα www.vikelaia.gr, και συγκεκριμένα στην ψηφιακή βιβλιοθήκη http://vikelaia.gr/index.php/services/digitallibrary, οι ενδιαφερόμενοι, εξ αποστάσεως, έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά βιβλία, αρχεία, εφημερίδες αλλά και εκδηλώσεις.

Επίσης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και ημέρα γενεθλίων του αγαπημένου Δανού συγγραφέα των παιδιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο χώρο της στοάς του μεγάρου Αχτάρικα, στοά «Νίκου Χ. Γιανναδάκη», λειτουργεί ‘Η ΜΙΚΡΗ ΜΑΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ’, δίνοντας την ευκαιρία στους φιλαναγνώστες μας αφενός να πάρουν κάποιο βιβλίο, να το διαβάσουν και να το επιστρέψουν και αφετέρου να εμπλουτίσουν αυτή την βιβλιοθήκη με διάφορα δικά τους βιβλία που ενδεχομένως δεν τα χρειάζονται. ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΣ…, ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΣ…, και προπαντός «ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΜΕ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ».

Ευχόμαστε δύναμη και υγεία, υπομονή και κουράγιο, υπακούοντας στους αρμόδιους…

Θα περάσει κι αυτό, όπως και τόσα άλλα. Ας μη βιώσουμε τον εγκλεισμό, αφού μας δίνονται αυτές οι ευκαιρίες πρόσβασης, για έρευνα, για ανάγνωση, για στοχασμό!

Διαφήμιση
Διαφήμιση