HomeHL-9Κορωνοϊός: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο – Παραδείγματα

Κορωνοϊός: Ποιοι θα πληρώσουν μειωμένο ενοίκιο – Παραδείγματα

Ο πρόεδρος Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου εξηγεί στο cretapost

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που έχουν προκύψει από την απόφαση της κυβέρνησης για την μείωση ενοικίου σε κάποιες κατηγορίες επιχειρηματιών και εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλειά εξαιτίας των μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα.

Τα ερωτηματικά αφορούν κυρίως στο ποιοι είναι δικαιούχοι της καταβολής μειωμένου ενοικίου κατά 40% για τον μήνα Μάρτιο και Απρίλιο.

Το cretapost ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, δικηγόρο, Κώστα Αράπογλου ο οποίος απαντά στις ερωτήσεις που έχουν προκύψει.

«Το μέτρο ισχύει για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και αφορά τους επιχειρηματίες που οι επαγγελματικές τους στέγες έκλεισαν αναγκαστικά από το κράτος με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλά και τους εργαζόμενους– που είχαν σχέση εξαρτημένης εργασίας με την επιχείρηση – που δούλευαν σε επιχειρήσεις που προχώρησαν σε αναγκαστική αναστολή λειτουργίας», επεσήμανε ο κ. Αράπογλου ο οποίος παράλληλα τόνισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις τα ενοίκια μειώνονται κατά 40% με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι να πρέπει να καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη ακινήτων το 60% του μήνα Μαρτίου και Απριλίου.

«Μάλιστα, αν κάποιος είχε προλάβει να πληρώσει τον Μάρτιο στις αρχές εκείνου του μήνα τότε το ποσό αυτό θα το συμψηφίσει με τον Απρίλιο και θα πληρώσει τη διαφορά, ουσιαστικά το 20% του μήνα Απριλίου», υπογράμμισε σχετικά.

Παράλληλα, ο κ. Αράπογλου τόνισε πως αυτό το μέτρο δεν αφορά τους επιχειρηματίες που έκλεισαν από μόνοι τους την επιχείρησή τους.

«Για παράδειγμα, αν ένας δικηγόρος επέλεξε να μην πάει στο δικηγορικό του γραφείο και να το κλείσει τότε θα πληρώσει όλο το ενοίκιο κανονικά», ανέφερε σχετικά ο κ. Αράπογλου.

Παραδείγματα:

Για τους επιχειρηματίες:

Αν ένας επιχειρηματίας αναγκάστηκε από το κράτος να κλείσει την επιχείρησή του: Πληρώνει το 60% του ενοικίου της επιχείρησής του για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (Προσοχή: Πληρώνει το 100% του ενοικίου της πρώτης του κατοικίας καθώς αυτό το μέτρο αφορά μόνο τους εργαζόμενους).

Για τους εργαζόμενους:

– Αν ένας εργαζόμενος που ζει μόνος του έχει μείνει χωρίς δουλειά γιατί έκλεισε αναγκαστικά η επιχείρηση που δούλευε: Πληρώνει το 60% του ενοικίου της πρώτης κατοικίας του για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

– Αν σε ένα ζευγάρι δεν δουλεύει ο ένας από τους δύο εξαιτίας αναστολής της επιχείρησης που εργάζονταν: Εκεί εξαρτάται σε ποιανού το όνομα είναι το μισθωτήριο. Αν το μισθωτήριο έχει καταρτιστεί στο όνομα εκείνου που διατηρεί την εργασία του τότε πληρώνουν εξ ολοκλήρου το ενοίκιο, αν το μισθωτήριο είναι στο όνομα εκείνου που έχασε τη δουλειά του τότε πληρώνουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

-Αν σε ένα ζευγάρι δεν δουλεύει κανένας από τους δύο εξαιτίας αναστολής των επιχειρήσεων (ή της επιχείρησης) που εργάζονταν: Σε αυτήν την περίπτωση πληρώνουν το 60% του ενοικίου για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο (Δεν υπάρχει πρόβλεψη για επιπλέον μείωση εξαιτίας δύο ανέργων)

– Τι γίνεται με τα σπίτια φοιτητών: Τα σπίτια των φοιτητών που μένουν σε διαφορετικό μέρος από την οικογένειά τους δεν θεωρούνται πρώτη κατοικία αλλά δεύτερη. Άρα το ενοίκιο αυτό καταβάλλεται εξ ολοκλήρου.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων επιβαρύνονται τη ζημιά»

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για την μείωση των ενοικίων επιβαρύνει κυρίως του ιδιοκτήτες ακινήτων.

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πληρωθούν το 60% των ενοικίων χάνουν το υπόλοιπο 40% καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη να αποζημιωθεί από το κράτος. Ουσιαστικά ο ιδιοκτήτης ακινήτου επιβαρύνεται ολόκληρη τη ζημιά απλά δεν την φορολογείται. Φορολογείται απλώς για το 60% και όχι για το υπόλοιπο 40%», επεσήμανε σχετικά ο κ. Αράπογλου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση