HomeΚΟΣΜΟΣΚορωνοϊός: «Φιάσκο» στη Βρετανία με τους διαγνωστικούς ελέγχους και την προστασία γιατρών

Κορωνοϊός: «Φιάσκο» στη Βρετανία με τους διαγνωστικούς ελέγχους και την προστασία γιατρών

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του NHS άρχισε να υποβάλλεται σε ελέγχους μόλις το περασμένο Σάββατο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου ένας στους τέσσερις γιατρούς του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας NHS απέχει αυτή τη στιγμή από τα καθήκοντά του λόγω ασθένειας ή επειδή είναι σε απομόνωση με συμπτώματα του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο Βασιλικός Σύλλογος Ιατρών.

Επίσης, σύμφωνα με το Βασιλικό Σύλλογο Νοσηλευτικής, ένας στους πέντε νοσηλευτές του NHS έχει περάσει ένα διάστημα μακριά από τα νοσοκομεία λόγω ασθένειας ή απομόνωσης.

Η απουσία τους εντείνει την πίεση στο τμήμα επειγόντων περιστατικών πολλών νοσοκομείων, ιδίως στο Λονδίνο και στο Μπέρμιγχαμ.

Τα στοιχεία αυτά επιτείνουν την πίεση επί της βρετανικής κυβέρνησης να αυξήσει άμεσα τον αριθμό των διαγνωστικών ελέγχων για τον κορωνοϊό στους οποίους υποβάλλονται γιατροί και νοσηλευτές.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του NHS άρχισε να υποβάλλεται σε ελέγχους μόλις το περασμένο Σάββατο, με περίπου 900 άτομα να εξετάζονται το Σαββατοκύριακο. Το προσωπικό του NHS φτάνει τα 1,3 εκατομμύρια.

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να κατασκευάσει χιλιάδες συσκευές διαγνωστικών ελέγχων του Covid-19 για γενικευμένη χρήση από τον πληθυσμό υπέστη πλήγμα, καθώς εταιρεία από το Λουξεμβούργο που είναι μεταξύ των προμηθευτών κρίσιμων υλικών ενημέρωσε πως ένα απαραίτητο συστατικό έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση.

Επίσης, σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση αλλά και από τον Τύπο υφίσταται η κυβέρνηση μετά από τη διαπίστωση ότι η δήλωση δύο υπουργών το προηγούμενο διήμερο πως η χώρα έφτασε το στόχο των 10.000 διαγνωστικών ελέγχων την ημέρα ήταν ανακριβής.

Όπως αποδείχθηκε, ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ και ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αναφέρονταν σε στοιχεία που αφορούν τη δυνατότητα για διενέργεια 10.000 ελέγχων, ενώ στην πραγματικότητα τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται ημερησίως παραμένουν μεταξύ 5 και 9 χιλιάδων. Ο στόχος των 10.000 ελέγχων ημερησίως είχε ανακοινωθεί προ 20 ημερών.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να ενισχύσει τους διαγνωστικούς ελέγχους αποδίδεται από ορισμένους στον περιορισμένο αριθμό εξοπλισμένων εργαστηρίων στη χώρα και από άλλους στην καθυστέρηση της προσπάθειας εξασφάλισης απαραίτητων χημικών συστατικών και εξαρτημάτων που καταλογίζεται στην κυβέρνηση.

Η Daily Mail κάνει λόγο για «φιάσκο», ενώ η Sun επικρίνει στο κύριο άρθρο της τη «χαοτική στρατηγική» της κυβέρνησης, καλώντας τον πρωθυπουργό «να ελέγξει την κατάσταση».

Την ίδια ώρα ο Βρετανικός Ιατρικός Σύνδεσμος προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι πολλά νοσοκομεία και τοπικά ιατρεία αντιμετωπίζουν «ελλείψεις που απειλούν ζωές» σε εξοπλισμό προσωπικής προστασίας.

Έχουν υπάρξει αναφορές ότι νοσηλευτές σε νοσοκομεία κουράρουν ασθενείς του κορωνοϊού χωρίς καμία προστασία, με έναν αξιωματούχο του τομέα προμήθειας αναλώσιμων υλικών στο NHS να σχολιάζει μέσω Twitter «ο Θεός ας μας βοηθήσει όλους».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τεμάχια αναλώσιμων υλικών προσωπικής προστασίας, όπως γάντια, μάσκες και ποδιές έχουν σταλεί τις τελευταίες ημέρες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά συνεχίζονται οι αναφορές για ελλείψεις.

Κατά τη διάρκεια του πρωινού ο Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει υπουργικού συμβουλίου που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη. Ο Βρετανός πρωθυπουργός παραμένει υπό απομόνωση στην Ντάουνινγκ Στριτ έχοντας διαγνωστεί θετικός στον Covid-19 με ήπια συμπτώματα.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση