HomeΚΡΗΤΗΟι ιδιωτικοποιήσης στην Κρήτη στο Περιφερειακό συμβούλιο

Οι ιδιωτικοποιήσης στην Κρήτη στο Περιφερειακό συμβούλιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και έχει ήδη δρομολογήσει και για την Κρήτη ένα μακρύ κατάλογο ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΤΑΙΠΕΔ ή με άλλες μορφές.

Προτεραιότητα δίνεται στην κατασκευή ιδιωτικού αεροδρόμιου στο Καστέλι για την οποία οργανώθηκε η πρόσφατη επίσκεψη των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας στο νησί μας.

Προωθείται η ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργειακών πόρων, με τις ΑΠΕ, την έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων, τα καλώδια διασύνδεσης με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο. Οι fast truck επενδύσεις σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων όπως στη Μονή Τοπλού. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην Υγεία, την Παιδεία, στην πρόνοια, σε υποδομές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένες επιλογές, αλλά για κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μεγάλου κεφαλαίου τις οποίες χειροκροτούν και κάποιοι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, με την αυταπάτη ότι θα έχουν και οι ίδιοι κάποιο όφελος.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης η παράταξη της πλειοψηφίας και οι άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας –πλην Λαϊκής Συσπείρωσης- απέφυγαν να τοποθετηθούν συνολικά. Έτσι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει αντιδράσει χλιαρά και αποσπασματικά σε λίγες περιπτώσεις, περισσότερο για το «θεαθήναι» : για το αεροδρόμιο Χανίων και τη ΑΔΜΗΕ.

Ο κατάλογος ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει τα εξής ακίνητα του δημοσίου :

– Αεροδρόμιο Χανίων

– Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου

– Λιμάνια Σούδας, Ρεθύμνου, Μαρίνα Αγίου Νικολάου

– Πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών

– Παραλία και ΞΕΝΙΑ Καρτερού Ηρακλείου

– Χώρος του πρώην Ψυχιατρείου Χανίων

– Λίμνη Λουρίδα – Μεγάλη παραλία στο Κουτσουνάρι Ιεράπετρας

– Παραλία Καλού Χωριού Αγίου Νικολάου

– Παραλία περιοχής Αμούτσα μεταξύ Ταυρωνίτη και Κολυμπαρίου Χανίων

– 4 όροφο Κτίριο της εφορίας Χανίων – Κανακάκη 3

– Παραλία Γεωργιούπολης στη θέση Καβρός

– Πευκόφυτη έκταση δίπλα στο Λύκειο Βάμου

Η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης – εκποίησης δημόσιας περιουσίας  -που βαπτίσθηκε «αξιοποίηση» της περιουσίας του δημοσίου – δεν έχει μόνο στόχο να ανοίξει νέους τομείς επενδύσεων και κερδοφορίας σε κεφάλαια που λιμνάζουν λόγω κρίσης.

Έχει βαθύτερο στόχο : να υποτάξει ολοκληρωτικά την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην κυριαρχία του κεφαλαίου. Στην αντίληψη  ότι μόνο αυτό μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, την απασχόληση και την ευημερία των εργαζομένων ! Και ότι γι’ αυτό ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να το ευγνωμονεί και να το ενισχύσει  παραπέρα!

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, όπως και τα άλλα όργανα του ελληνικού κράτους, υπηρετούν και υλοποιούν στην πράξη αυτή την αντίληψη. Προωθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια την υποβάθμιση όλων των δημόσιων δομών, την εγκατάλειψη κάθε στήριξης των εργαζομένων. Την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, που άλλοτε ονομαζόταν κοινωφελείς.

Οι εκλεγμένοι «εκπρόσωποι του λαού» στα κρατικά όργανα –αν το πίστευαν – θα μπορούσαν να κάνουν πολλά για την κινητοποίηση και την οργάνωση των ίδιων των εργαζομένων, για να διαχειρίζονται οι ίδιοι τη δημόσια περιουσία και τις δημόσιες υποθέσεις για δικό τους όφελος.

Όμως δεν το πιστεύουν, δε έχουν καμιά τέτοια πρόθεση ή πολιτική κατεύθυνση.

Αντίθετα είναι οι πρώτοι που απαξιώνουν οτιδήποτε «δημόσιο» και το καθιστούν ανίκανο να υπηρετήσει λαϊκές ανάγκες, διαλαλώντας σε όλους τους τόνους πως μόνο οι επιχειρηματίες ξέρουν και μπορούν να διαχειριστούν οικονομικά θέματα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αποφασιστικά και να ματαιώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Να αποδοκιμάσουν την ένοχη ανοχή ή σιωπή του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, αλλά και τις κραυγές κάποιων παραγόντων που υπηρετούν πιστά το σύστημα, αλλά προσπαθούν να παραστήσουν τους αγωνιστές.

Να προβληματιστούν και να αγκαλιάσουν το σύνθημα που όλο και πιο δυνατά φωνάζουν οι εργάτες στις κινητοποιήσεις τους τα τελευταία χρόνια:

«Χωρίς εσένα, γρανάζι δε γυρνά.

Εργάτη ! Μπορείς χωρίς αφεντικά !»

Καλούμε τον Περιφερειάρχη να φέρει το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για συζήτηση και λήψη απόφασης, που θα εναντιώνεται συνολικά και κατηγορηματικά στην υλοποίηση της πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις και θα καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Κρήτης σε συνεχή εγρήγορση και κινητοποίηση για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση