HomeHL-9Η επέλαση του κορωνοϊού πλήττει τον πρωτογενή τομέα

Η επέλαση του κορωνοϊού πλήττει τον πρωτογενή τομέα

 Οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να στηριχθούν οι αγρότες της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται οι παραγωγοί κηπευτικών στην Κρήτη, οι οποίοι βλέπουν ανήμποροι τις τιμές των προϊόντων τους να έχουν κατρακυλήσει το τελευταίο δεκαήμερο σε τέτοιο βαθμό που τα προϊόντα τους καταλήγουν στις χωματερές.

Μέσα από το cretapost.gr είχατε ενημερωθεί για την απογοητευτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και ο πρωτογενής τομέας, με την επέλαση του κορωνοϊού, να είναι η αιτία για αυτή την αδιέξοδη θέση.

Η πτώση των τιμών είναι πάρα πολύ μεγάλη. Αυτό που καταγράφεται ειδικά για τους παραγωγούς κηπευτικών είναι μια πολύ μεγάλη μείωση στην απορρόφηση των παραγόμενων ποσοτήτων, σε σημείο που πολλές από αυτές να καταλήγουν στα αζήτητα, ενώ όσες απορροφώνται, αυτό γίνεται σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές.

Χαρακτηριστική είναι η τιμή στα αγγουράκια, τα οποία το προηγούμενο χρονικό διάστημα πωλούνταν προς 1.60 ευρώ, ενώ τώρα η τιμή τους κυμαίνεται από 20 ως 25 λεπτά, όπως αναφέρει στο cretapost ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου και πρόεδρος του παγκρήτιου συντονιστικού Οργάνου Μανώλης Ορφανουδάκης.

Και αυτό δεν είναι το μοναδικό προϊόν στο οποίο έχει σημειωθεί κατακόρυφη πτώση τιμών. Και μπορεί η ανακοίνωση από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών για την χορήγηση 150 εκ. ευρώ με στόχο τη στήριξη του πρωτογενή τομέα να αποτελεί μια θετική είδηση, όμως θεωρείται βέβαιο πως αυτή η ενέργεια δεν πρέπει να είναι η μοναδική.

Ήδη οι ενέργειες για να υπάρξει σημείο επαφής και συνεννόησης ανάμεσα στους φορείς της Κρήτης και το κυβερνητικό επιτελείο έχουν ξεκινήσει.

Η Περιφέρεια Κρήτης

Χαρακτηριστική είναι η κίνηση που έγινε από την Περιφέρεια Κρήτης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης στην προσπάθεια στήριξης των παραγωγών του νησιού και του αγροτικού τομέα γενικότερα, τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, έθεσε τα εξής σημαντικά θέματα:

-Το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής, μειωμένης τιμής κάτω του κόστους των πρώιμων κηπευτικών του νησιού, καθώς και τον αποκλεισμό των παραγωγών της Κρήτης από λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών & συγκεκριμένα της Αττικής

-Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του νησιού, λόγω της μειωμένης ζήτησης των αμνοεριφίων, κατά την περίοδο του Πάσχα

-Τα προβλήματα, που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης, εξαιτίας της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών και παράλληλα της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου .

Συγκεκριμένα ο Υπουργός για το θέμα του αποκλεισμού των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές, ανέφερε, ότι με δική του πρωτοβουλία θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραγωγών της Κρήτης , όσοι δηλαδή έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των Λαϊκών Αγορών της Αττικής στους καταναλωτές.

Παράλληλα, για το θέμα της αδιάθετης παραγωγής κηπευτικών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη εντός της εβδομάδας, στην οποία θα συμμετέχουν, εκτός του Υπουργού και των στελεχών του ΥΠΑΑ&Τ, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες, καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών και των ομάδων παραγωγών κηπευτικών του νησιού. Αντίστοιχα για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, προτάθηκε η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων, η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να υποστηριχτούν με τον τρόπο αυτό, οι κτηνοτρόφοι του νησιού.

Για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης – ενίσχυσης των παραγωγών του νησιού. Τέλος το Υπουργείο εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας για την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει δώσει η Ε.Ε. Οι αγροτικοί Συλλογοι

Την ίδια ώρα αγροτικοί Σύλλογοι από όλη την Κρήτη έστειλαν επιστολή προς όλους τους εμπλεκόμενους.

Η επιστολή την οποία έχουν συντάξει οι αγροτικοί Σύλλογοι είναι η παρακάτω: «Με αγωνία, υπομονή και ψυχραιμία ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης παρακολουθεί τις εξελίξεις της πανδημίας που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο και στην πατρίδα μας. Από την πρώτη στιγμή οι αγροτικοί σύλλογοι πήραν πρωτοβουλία και παρότρυναν τους αγρότες να τηρούν πάντα τα μέτρα που εξαγγέλλονται ,να συνεχίσουν τώρα που είναι κρίσιμη στιγμή τις αγροτικές δραστηριότητες για να υπάρχει επάρκεια προϊόντων και να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.

Δεν κρυφτήκαμε, δεν κλειδωθήκαμε στα σπίτια μας, δεν τα παρατήσαμε, παρά τον κίνδυνο γνωρίζοντας ότι ιστορικά ο χώρος μας έπαιξε σημαντικά ρόλο στην ύπαρξη του έθνους.

Οι εξελίξεις όμως στην πορεία είναι τέτοιες που μας αναγκάζουν με την παρούσα επιστολή να εκφράσουμε την διαμαρτυρία μας:

Πρώτον: Τα περισσότερα προϊόντα είναι αδιάθετα και καταλήγουν στις χωματερές αλλά και αυτά που αγοράζουν τα μεγάλα trust είναι σε τιμές εξευτελίστηκες και στον καταναλωτή φτάνουν μέχρι και 10 φορές πάνω από την τιμή που πουλά ο παραγωγός.

Δεύτερον: Ο πρόσφατος νόμος απαγορεύει την μετακίνηση παραγωγών λαϊκών αγορών από περιφέρεια σε περιφέρεια ενώ επιτρέπει την μεταφορά προϊόντων. Οι συνάδελφοι μας που μένουν μόνιμα στην Αττική εκδιώχθηκαν και συνελήφθησαν διότι πιθανόν χαλάνε το πάρτι κάποιων.

Τρίτον: Όπως γνωρίζουμε η ελαιοκομική περίοδο έληξε στην Κρήτη με ζημιές πάνω από 100 εκατομμύρια λόγω του προβλήματος του δάκου και κινδυνεύουμε η ζημιά να είναι ολοκληρωτική λόγω της αδυναμίας μεταφοράς του ελαιόλαδου στο εξωτερικά και της μικρής ζήτησης που υπάρχει.

Τέταρτο: Εργάτες γης, ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Με τις συνθήκες που επικρατούν και χωρίς να υπάρχει ζήτηση των προϊόντων είμαστε υποχρεωμένοι να απολύσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην πλειονότητά από άλλα κράτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέμπτο: Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο που να μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ζητάμε την άμεση λήψη μέτρων για την διασφάλιση και την βιωσιμότητα των αγροτικών μας εκμεταλλεύσεων. Είναι ανάγκη αυτές τις κρίσιμες ώρες οι αγρότες να μείνουν όρθιοι για την διατροφή του λαού μας. ΕΜΕΙΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ αυτά είναι το σύνθημά μαςΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΠΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΚΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ & ΣΕΛΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ»

Διαφήμιση
Διαφήμιση