HomeΚΡΗΤΗΣυμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ

Στις 14:00 στην πύλη του νοσοκομείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας προχωρούν την Τρίτη προχωρούν οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες με τις οποίες καλούνται να εργαστούν και μάλιστα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν με ανακοίνωση τους εργάζονται σε συνθήκες χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό και αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Η συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 14:00 στην πύλη του νοσοκομείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εργαζομένων:

«Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης καλούμαστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνθήκες χρόνιων ελλείψεων σε προσωπικό και εξοπλισμό και αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Τη στιγμή που δίνουμε καθημερινά αυτή τη κρίσιμη μάχη και ενώ το υπουργείο Υγείας, η διοίκηση της ΥΠΕ και η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ προσπαθούν να μας καθησυχάσουν δεν μπορεί κανείς να μην επισημάνει ότι:
• Παρόλο που δουλεύουμε σε φοβερά ανθυγιεινές συνθήκες, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, όπως αποδεικνύεται περίτρανα και από τη τρέχουσα επιδημία (πανελλαδικά ογδόντα εργαζόμενοι έχουν νοσήσει και τουλάχιστον τετρακόσιοι έχουν τεθεί σε καραντίνα), η κυβέρνηση πεισματικά αρνείται να εντάξει όλους τους υγειονομικούς στα ΒΑΕ.

• Είναι αυτονόητο ότι το προσωπικό που παρέχει τις υπηρεσίες του με αυτοθυσία, φιλότιμο και υπερπροσπάθεια πρέπει να προστατεύεται επαρκώς και συνεχώς με τα απαραίτητα μέσα, ώστε να μην χρειαστεί να λείψει από το «πεδίο της μάχης» και να μη γίνει φορέας διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς και το συγγενικό περιβάλλον. Συγχρόνως πρέπει επίσης να εκπαιδεύεται κατάλληλα. Παρόλ’ αυτά καθημερινά οι ελλείψεις σε στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας για μας και για τους ασθενείς μας είναι κραυγαλέες. Οι προστατευτικές μάσκες δίνονται «με το σταγονόμετρο», ενώ οι δηλώσεις στα ΜΜΕ για δωρεές 1 εκατομμυρίου μασκών πανελλαδικά, καλύπτουν ανάγκες λίγων ημερών. Του λόγου το αληθές των παραπάνω αναγνωρίζει έμμεσα και ο ΕΟΔΥ όταν κάνει λόγο για τη «χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας σε περίπτωση ελλείψεων» παρόλο που οι συστάσεις του όμως ξεκάθαρα αποδυναμώνουν την ασπίδα προστασίας των υγειονομικών.

• Σχετικά με τις προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που εξαγγέλλονται, αυτές αφορούν 2ετείς συμβάσεις και ΔΕΝ ΕΠΑΡΚΟΥΝ για να καλύψουν έστω προσωρινά παρά ένα μικρό μέρος των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων. Αποτελούν άλλωστε έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας προσωπικού για παράδειγμα οι εκκλήσεις του υπουργείου υγείας για εθελοντική προσφορά από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, φοιτητές κ.α καθώς και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για μείωση του χρόνου καραντίνας για τους υγειονομικούς στις 7 μέρες («για να μην αδυνατίσει σημαντικά το σύστημα υγείας»).

• Δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για την εξασφάλιση χώρων για τη διαμονή εργαζομένων που νοσούν ή έχουν εκτεθεί, ώστε να μην θέσουν σε κίνδυνο μόλυνσης τις οικογένειες τους, ούτε για την εξασφάλιση χωριστών χώρων για την ανάπαυση όσων εκτίθενται ανάμεσα στις αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες.

• Γενικά και ειδικά οι επιτροπές Λοιμώξεων είναι υποστελεχωμένες και το προσωπικό της δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες σημερινές ανάγκες ενώ και η ύπαρξη μόνο ενός γιατρού εργασίας προφανώς δεν επαρκεί για τους πάνω από 2000 εργαζομένους του νοσοκομείου μας.

• Είναι επίσης απαράδεκτο και δείχνει και τη πραγματική φροντίδα για το ΕΣΥ, όταν με όλη αυτή τη φοβερή απειλή και τα υπόλοιπα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση δίνει μόλις 75 εκ. επιπλέον στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία δεν καλύπτουν ούτε καν τις περικοπές των δύο τελευταίων χρόνων κατά 100 εκατ., ενώ παράλληλα επιχορηγεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας με 30 εκατ. Είναι επίσης εξοργιστικό να υπάρχουν 350 ΜΕΘ σε ιδιωτικές μονάδες και κάποιες (118) από τις οποίες – αντί να επιταχθούν – «μισθώνονται» διπλασιάζοντας την αποζημίωση που τους καταβάλει ο ΕΟΠΠΥ (από τα χρήματα των ασφαλισμένων) από 800 σε 1600€ τη μέρα.

Τέλος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι η πιο «πειστική» απάντηση της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ – με τις ευλογίες βέβαια της ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας – σε όλα τα παραπάνω είναι να εγκαλεί εργαζόμενους που δεν αναφέρουν τίποτα παραπάνω παρά την αλήθεια για τη πραγματική κατάσταση που επικρατεί χρόνια στο νοσοκομείο και έχει βέβαια οξυνθεί σήμερα, ή και να φτάνει στο σημείο να ζητά να παίρνουμε την άδειά της για να μιλά κάποιος συνάδελφος στα ΜΜΕ!

Συνάδελφοι πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε:

 Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο ΜΟΝΙΜΟ ιατρονοσηλευτικό προσωπικό (τουλάχιστον 100 νοσηλευτές και επαρκής αριθμός εξειδικευμένων γιατρών) για να λειτουργήσουν τα απαραίτητα νέα κρεβάτια ΜΕΘ καθώς και να υλοποιηθούν οι υπόλοιπες αναγκαίες μαζικές προσλήψεις. Να ενισχυθούν οι Επιτροπές Λοιμώξεων. Να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

 Συστηματική παρακολούθηση της υγείας των επαγγελματικά εκτεθειμένων στον COVID 19 υγειονομικών, έγκαιρη διάγνωση όσων έχουν προσβληθεί, καταγραφή των επαγγελματικών ασθενειών. Πρόσθετα μέτρα προστασίας της υγείας των ομάδων υψηλού κινδύνου.

 Να επιταχθούν άμεσα οι απαραίτητες για την αντιμετώπιση της επιδημία ιδιωτικές δομές στο Ηράκλειο. Να ενταχθούν οι κατάλληλοι ιδιώτες γιατροί στο δημόσιο σύστημα υγείας με κρατική ευθύνη και να αναλάβουν την εκτίμηση και παρακολούθηση των περιστατικών στο σπίτι που χρήζουν παρακολούθησης, χωρίς βέβαια πληρωμή από πλευράς ασθενών.

 Να εξασφαλισθεί, με κεντρική κρατική ευθύνη ο συνεχής εφοδιασμός των δημόσιων μονάδων υγείας με μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, κλπ) και αν χρειάζεται να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά.

 Να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλων των απαραίτητων κλάδων και ειδικοτήτων οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού ώστε να γίνει 24ωρη η λειτουργία τους και να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

 Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι εργαζόμενοι των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας, αν χρειάζεται, προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους.

 Να ενταχθούν στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Για όλα αυτά, το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ προχωράει σε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 31 Μαρτίου στις 14:00 στην πύλη του νοσοκομείου.

Εμείς που βρισκόμαστε στη πρώτη γραμμή σαφώς έχουμε και τον πρώτο λόγο για τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ασφαλώς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν να μας «φιμώσει» ή να συγκαλύψει τα κακώς κείμενα και τους υπαίτιους, πολύ περισσότερο που αυτά που επισημαίνουμε και απαιτούμε στην τωρινή έκτακτη συγκυρία έπρεπε να έχουν γίνει ήδη «χθες», για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία και να σωθούν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.
Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΙΜΩΤΡΟ!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!»

Διαφήμιση
Διαφήμιση