HomeHL-GreeceΓιάννος Παπαντωνίου: Αποφυλακίζεται… αν βρει 150.000 ευρώ

Γιάννος Παπαντωνίου: Αποφυλακίζεται… αν βρει 150.000 ευρώ

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το «πράσινο φως» για να βρεθεί εκτός φυλακής ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε κριθεί προφυλακιστέος στο πλαίσιο ανακριτικής έρευνας για υπόθεση εξοπλιστικών, άναψε η Δικαιοσύνης. Η αποφυλάκιση του κ. Παπαντωνίου αποφασίστηκε τις προηγούμενες ημέρες με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο μάλιστα εκδόθηκε λίγες εβδομάδες πριν εκπνεύσει το 18μηνο της προσωρινής του κράτησης.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου επέβαλλαν στον κατηγορούμενο πρώην υπουργό, σύμφωνα με τον συνήγορό του Μιχάλη Δημητρακόπουλο, τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης δύο φορές το μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και της καταβολής εγγύησης ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Δημητρακόπουλο, ο πρώην υπουργός αδυνατεί να βρει τα χρήματα της εγγύησης και για το λόγο αυτό βρίσκεται ακόμη εντός των φυλακών Κορυδαλλού.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Παπαντωνίου είχε κριθεί προφυλακιστέος στις 23 Οκτωβρίου 2018 μετά την απολογία του για το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που αφορά ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων. Σύμφωνα με το εις βάρος του κατηγορητήριο ο πρώην υπουργός, ο οποίος αρνείται την κατηγορία, φέρεται να έλαβε ως μίζα το συγκεκριμένο ποσό για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε δήλωσή του ο κ. Δημητρακόπουλος, δήλωσε για την έκδοση του βουλεύματος που αποφυλάκισε τον εντολέα του πρώην υπουργό, τα εξής: «Από την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020 έχει εκδοθεί βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών (Πρόεδρος ο κ. Σεβαστίδης) κατόπιν σχετικής αιτήσεως του Γιάννου Παπαντωνίου, σύμφωνα με το οποίο γίνεται δεκτή η αίτησή του και αντικαθίσταται η προσωρινή του κράτηση με τους εξής περιοριστικούς όρους:

α) Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα

β) Εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας του

γ) Καταβολή εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ!!

Ο κύριος Γιάννος Παπαντωνίου παραμένει στις φυλακές, γιατί αδυνατεί να καταβάλει την εγγύηση.

Στην περίοδο του δράματος τους κορωνοϊού, όπου στις φυλακές οι συνθήκες κράτησης είναι εξαιρετικά δυσχερείς, η Πολιτεία μελετά τη λήψη εκτάκτων μέτρων για την πληθυσμιακή αποσυμφόρηση των φυλακών, μετά από 17 μήνες κράτησης του κυρίου Παπαντωνίου ηλικίας 71 ετών, με δεσμευμένη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, η επιβολή αυτής της εξωφρενικής εγγύησης συνιστά κακοποίηση του ορθού δικανικού λόγου και συγχρόνως απόλυτη περιφρόνηση των ανθρωπιστικών αξιών».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση