HomeHL-CultureΚραυγή αγωνίας από τους διπλωματούχους ξεναγούς: Εχουμε ολική απώλεια εισοδήματος

Κραυγή αγωνίας από τους διπλωματούχους ξεναγούς: Εχουμε ολική απώλεια εισοδήματος

Δίχως την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Εχουμε ολική απώλεια εισοδήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) Νίκος Ξυλουράς με τους 2.300 περίπου διπλωματούχους ξεναγούς στην Ελλάδα, οι οποίοι θα ξεκινούσαν την εργασία τους, «άλλοι από το Μάρτιο, άλλοι από Απρίλιο, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση» επισημαίνει ο κ. Ξυλουράς.

Oπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ στο ethnos.gr, το υπουργείο έχει συμπεριλάβει στην ρύθμιση τα τουριστικά γραφεία, δηλαδή τους εργοδότες μας και τους ξεναγούς που εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, που είναι ελάχιστοι, (λιγότεροι από 1%), ενώ όλοι οι υπόλοιποι ξεναγοί στην επικράτεια, μένουν χωρίς κρατική ενίσχυση.

«Εμείς έχουμε πολλούς εργοδότες, η σχέση εργασίας μας είναι εξαρτημένη, φορολογούμαστε ως μισθωτοί, ωστόσο δεν είμαστε ενταγμένοι στην ‘ΕΡΓΑΝΗ’ και δεν μπορούμε να κάνουμε αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα» αναφέρει ο κ. Ξυλουράς εξηγώντας ότι οι ξεναγοί δεν έχουν Κωδικό Αριθμού Δραστηριότητας, γιατί δεν έχουν επιχείρηση και δεν είναι υπάλληλοι ενός μόνο τουριστικού πρακτορείου για να δηλωθούν από αυτό.
Αβέβαιο το μέλλον

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών έχει, ήδη, στείλει τρία υπομνήματα στα υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, προτείνοντας επακριβώς, πώς με μία Κοινή Υπουργική Απόφαση θα μπορέσουν και οι ξεναγοί της Ελλάδας να λάβουν την έκτακτη επιδότηση, ως άμεσα πληττόμενοι, όπως και τόσοι άλλοι συμπολίτες μας που πλήττονται.

«Δυστυχώς, μέχρι αυτήν την στιγμή δεν έχει βρεθεί κάποια λύση, σε ένα θέμα που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών κατά κύριο λόγο, και του υπουργείου Εργασίας κατά δεύτερο» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΟΞΕΝ.

«Το μέλλον είναι αβέβαιο, κάποιοι ξεναγοί θα ξεκινούσαν την εργασία τους από το Μάρτιο, άλλοι από τον Απρίλιο, και όπως φαίνεται ούτε τον Μάιο, ίσως και τον Ιούνιο, να μην έχουν εργασία» αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ κ. Ξυλουράς.
Ενσημα και επιδόματα ανεργίας

Ενα ακόμη θέμα που θίγει η ΠΟΞΕΝ, πρόκειται για τα ένσημα των ξεναγών, τα οποία δεν έχουν ακόμη μηχανογραφηθεί.

«Τα ένσημα των ξεναγών πανελληνίως, καταμετρούνται μόνο από ένα γραφείο του ΕΦΚΑ στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, ενώ οι αρμόδιοι υπάλληλοι για την καταμέτρηση είναι ελάχιστοι» επισημαίνει ο κ. Ξυλουράς, προσθέτοντας ότι τα ένσημα του 2018 και 2019 δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί, με αποτελέσματα, οι ξεναγοί που δικαιούνται επίδομα ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες, να μην το έχουν λάβει.

Διαφήμιση
Διαφήμιση