HomeHL-HealthΙατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η τηλεϊατρική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Η τηλεϊατρική δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να υποστηριχθούν οι ιδιωτικές δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ώστε να παρακολουθούνται ασθενείς που παραμένοντας στο σπίτι κινδυνεύουν από σοβαρές επιπλοκές, ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

O ΙΣΑ επισημαίνει ότι η σύσταση της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Υγείας είναι όλοι οι ασθενείς να έχουν καθημερινή επαφή με το θεράποντα γιατρό τους. «Αποτελεί θέμα ύψιστης σημασίας να παραμείνουν ανοιχτά τα ιδιωτικά ιατρεία, αφενός για την κάλυψη των ασθενών με Covid-19 και αφετέρου για να συνεχιστεί και η παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων για να μη καταλήξουν ως επιπλοκές στα δημόσια νοσοκομεία και επιβαρυνθούν περαιτέρω οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή», αναφέρει ο ΙΣΑ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την πολιτεία να στηρίξει τα ιατρεία, πολυϊατρεία και εργαστήρια, τονίζοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά των φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, γιατί η κατάρρευσή τους θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αναχαίτιση της επιδημίας και στην ασφάλεια των ασθενών που πάσχουν από άλλες παθήσεις.

 «Κανένα σύστημα τηλεϊατρικής δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση»

«Πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί το ιατρικό δυναμικό της χώρας, για να συγκροτηθεί ένα δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που θα καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και θα διασφαλίσει τη συνέχιση της παρακολούθησης των χρονίως πασχόντων. Η επιδημία δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν να υπάρχουν και οι άλλες παθήσεις που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα αποτελεί τον κυματοθραύστη για να μην καταλήξουν όλα αυτά τα περιστατικά στα νοσοκομεία. Με αυτό το τρόπο θα βοηθήσουμε και τους συναδέλφους μας στα δημόσια νοσοκομεία που δεν πρέπει να επιβαρύνονται με τα χρόνια περιστατικά για να δώσουν τη μεγάλη μάχη ενάντια στην επιδημία» τονίζει ο ΙΣΑ.

Αναφέρει επίσης ότι «κανένα σύστημα τηλεϊατρικής ή τηλεφωνικής επικοινωνίας δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κλινική εξέταση και την επαφή με το θεράποντα γιατρό που πρέπει όλοι οι ασθενείς να έχουν στη διάθεσή τους. Ήδη βλέπουμε σοβαρές επιπλοκές και θανάτους σε ασθενείς που παρέμειναν σπίτι χωρίς ιατρική παρακολούθηση. Τα ιατρεία επιβάλλεται να μείνουν ανοιχτά για να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, κυβέρνηση και φορείς προς αυτή την κατεύθυνση».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση