HomeHL-9Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο της πανδημίας- Η εικόνα στις χώρες της Ευρώπης

Κορωνοϊός: Οι ΗΠΑ στο επίκεντρο της πανδημίας- Η εικόνα στις χώρες της Ευρώπης

«Μαύρη» μέρα για την Ιταλία με το απόλυτο αρνητικό ρεκόρ νεκρών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν πλέον το επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς η χώρα, με περισσότερα από 96.000 κρούσματα, βρίσκεται στην πρώτη θέση διεθνώς στη θλιβερή λίστα. Την ίδια στιγμή στη Μεγάλη Βρετανία η πανδημία φαίνεται ανεξέλεγκτη καθώς μέσα σε 24 ώρες κατεγράφησαν περισσότερα από 2.800 νέα κρούσματα, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Στη γειτονική μας Ιταλία, μετά από μερικά θετικά νέα των τελευταίων ημερών που έδειχναν μια ελάχιστη μείωση των κρουσμάτων, χθες ήταν η πιο μαύρη ημέρα των τελευταίων μηνών καθώς 969 άνθρωποι (919, συν 50 από το Πεδεμέντιο που δεν είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη καταμέτρηση) έχασαν τη ζωή τους σε μία μόλις ημέρα. Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι ο COVID-19 έχει μολύνει πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους και έχει σκοτώσει 20.000.

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκη αυξήθηκαν στους 519 σήμερα, από 385 που ήταν χθες, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο. Άλμα κατέγραψαν και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, φτάνοντας τα 44.635, από 37.258 μέχρι χθες την ίδια ώρα. Ο κυβερνήτης, έχοντας στον φόντο τις αυτοσχέδιες νοσοκομειακές κλίνες που έχουν στηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τζέικομπ Κ. Τζάβιτς του Μανχάταν, είπε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται νοσηλεία διπλασιάζεται πλέον κάθε τέσσερις ημέρες, αντί για τρεις που ήταν μέχρι την περασμένη εβδομάδα. Η Νέα Υόρκη μπορεί να δει την κορύφωση στη ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες σε τρεις εβδομάδες από τώρα, πρόσθεσε. Οι αρχές θα προσπαθήσουν να κατασκευάσουν άλλες τέσσερα προσωρινά νοσοκομεία ώστε να ανταποκριθούν στην αύξηση αυτή. Ο Κουόμο ανακοίνωσε επίσης ότι παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων στην Πολιτεία για άλλες δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου

Ηνωμένο Βασίλειο

Τη δραματική έξαρση του κορωνοϊού στη Βρετανία δείχνουν τα στοιχεία, καθώς 181 θάνατοι σημειώθηκαν σε διάστημα μόλις 24 ωρών, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών σε 759.Την έξαρση της πανδημίας φανερώνουν και τα στοιχεία για τα κρούσματα, καθώς έχουν καταγραφεί 14.579, με τα 2.921 να προστίθενται μόλις το τελευταίο 24ωρο.Στη Σκοτία, επιπλέον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 33, ενώ τα κρούσματα αυξήθηκαν από τα 894 στα 1.059. Στην Ουαλία, 34 άνθρωποι έχουν πεθάνει με τους 6 την τελευταία ημέρα, ενώ στη βόρεια Ιρλανδία, οι αρχές επιβεβαίωσαν τρεις επιπλέον θανάτους, εν συνόλω 13.Τα στοιχεία έρχονται λίγο μετά την ανακοίνωση ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ εντοπίστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Και οι δύο υποστήριξαν ότι έχουν ήπια συμπτώματα και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι, σε καθεστώς απομόνωσης. Θετικός στον κορωνοϊό διαγνώστηκε και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όπως έγινε γνωστό, έχει ήπια συμπτώματα και αναμένεται να τεθεί σε καραντίνα, αλλά για 7 και όχι για 14 ημέρες.

Ιταλία

Τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά ημέρα, από την έναρξη εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ιταλία, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η Πολιτική Προστασία της χώρας. Συγκεκριμένα, 919 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 9.134. Η Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για 969, προσθέτοντας σε αυτούς και τους 50 χθεσινούς από το Πεδεμόντιο, τους οποίους δεν είχε αναφέρει στη σχετική ενημέρωση της Πέμπτης. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 4.401 κρούσματα κορωνοϊού, παρουσιάζοντας μείωση από τα 4.492 χθεσινά, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανήλθε σε 66.414. Από την άλλη, 589 ασθενείς κατάφεραν να αναρρώσουν και να πάρουν εξιτήριο, με τον συνολικό αριθμό αυτών που έχουν ιαθεί, να φτάνει στους 10.361. Σημειώνεται πως 3.732 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 26.029 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 36.653 έχει αποφασιστεί ο κατ’ οίκον περιορισμός. Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 37.298 και οι νεκροί 5.402 (541 σήμερα). Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 11.588 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.267. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.497 με 313 νεκρούς. Στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος προσέχθηκε στο Θεό για το τέλος της πανδημίας, στην άδεια από πιστούς πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Γαλλία

Άλλοι 299 άνθρωποι πέθαναν σήμερα στη Γαλλία από την ασθένεια Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.995, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσιζε να παρατείνει για δύο ακόμη εβδομάδες τα μέτρα καραντίνας που θα λήξουν, το νωρίτερο, στις 15 Απριλίου. Στον απολογισμό που ανακοινώνουν οι γαλλικές αρχές λαμβάνονται υπόψη μόνο οι άνθρωποι που πεθαίνουν σε νοσοκομεία, όμως σύντομα σκοπεύουν να συμπεριλάβουν και τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας, κάτι που πιθανολογείται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των θυμάτων. Ο Ζερόμ Σαλμόν, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας, είπε επίσης ότι μέσα σε 24 ώρες αυξήθηκαν κατά 13% τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που πλέον φτάνουν τα 32.964. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 3.787 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, κάτι που σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τις 8.000 νοσοκομειακές κλίνες που είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες είναι κατειλημμένες.

Βέλγιο

Το Βέλγιο παρατείνει το διάστημα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, λόγω της κρίσης του νέου κορωνοϊού, κατά 2 εβδομάδες, έως τις 18 Απριλίου, μεταδίδει το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF. Η βελγική κυβέρνηση και ειδικοί του οικονομικού και του υγειονομικού τομέα συμμετείχαν σήμερα σε σύσκεψη για να καθορίσουν τα επόμενα βήματα της χώρας στην κρίση, αφού ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων υπερέβη τα 7000.

Τουρκία

Οι τουρκικές αρχές έθεσαν 12 περιοχές σε καραντίνα, ένα νέο μέτρο που επιβάλλεται στη χώρα, που στοχεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Συνολικά δώδεκα πόλεις και χωριά τέθηκαν σε καραντίνα», δήλωσε, αναφέροντας ότι πέντε από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκονται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις υπόλοιπες. Νωρίτερα, η υπηρεσία υγείας της επαρχίας Ριζούντας, στην βορειοανατολική Τουρκία, τόνισε πως μια πόλη και τέσσερα χωριά στην επαρχία αυτή τέθηκαν σε καραντίνα. Πρόκειται για την πόλη Κεντιρλί, με περίπου 3.000 κατοίκους, και τα γειτονικά χωριά Γιενί Σελιμιγιέ, Μπεστέπε, Εσεντέπε και Μαλτέπε. «Τα σημεία πρόσβασης σε αυτές τις περιοχές θα παρακολουθούνται και δεν θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία υγείας, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο «σε έκτακτες ανάγκες». Επιπλέον, οι αρχές θα καταρτίσουν κατάλογο των κατοίκων των πέντε περιοχών που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως βήχας ή πυρετός, προκειμένου να διεξάγουν τεστ για τον Covid-19, διευκρίνισε η υπηρεσία. Ερωτηθείς από την κρατική τηλεόραση TRT, ο δήμαρχος της πόλης Κεντιρλί, Αλαετίν Σερντάρ, δήλωσε ότι αυτή η απόφαση ελήφθη «μετά το θάνατο χθες (Πέμπτη) ενός ασθενούς» από τον Covid-19 σε αυτή την πόλη. Η τοποθέτηση σε καραντίνα «είναι ένα προληπτικό μέτρο για να διασφαλιστεί ότι ο αριθμός των ασθενών δεν θα αυξηθεί», πρόσθεσε, χωρίς να αναφέρει πόσοι από τους κατοίκους της πόλης έχουν επηρεαστεί. Είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θέτει τοποθεσίες σε καραντίνα μετά την έναρξη της πανδημίας.

protothema.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση