HomeHL-TOPΗράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση τους λόγω κορωνοϊού

Ηράκλειο: Οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ ζητούν την αξιοποίηση τους λόγω κορωνοϊού

Το Υπουργείο Παιδείας σταμάτησε το πρόγραμμα τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει ήδη στην πρόσληψη έκτακτου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού προκειμένου οι δομές Υγείας να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να μην βρεθούμε απροετοίμαστοι.

Ήδη  έχει αποσταλεί στις ΥΠΕ  οι εγκρίσεις για περισσότερες από 1.000 προσλήψεις.
Επιπλέον ζητήθηκε πρόσφατα, η εθελοντική συμμετοχή όλων, προς στήριξη του τομέα υγείας.
Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθημερινά και ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στα Νοσοκομεία, ο αριθμός των εγκρίσεων επικουρικού ή μη, θα αυξάνεται.

Την ίδια ώρα ωστόσο το Υπουργείο παιδείας σταμάτησε τους πτυχιούχους Β. Νοσηλευτων, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μεταλυκειακό έτος-τάξη μαθητείας». Πρόκειται για το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και που στόχο έχει την αναβάθμιση του πτυχίου των αποφοίτων νοσηλευτών των ΕΠΑΛ στο βαθμό 5, μεταξύ άλλων εφοδίων, συνδυάζοντας 4 ήμερες εργασία σε νοσοκομείο και 1 ημέρα προπαρασκευαστική εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα προσέφερε πολλά στους συμμετέχοντες,μαζί με ασφάλιση,ένσημα και μισθό ανειδίκευτου εργάτη.

Ορθώς έπραξε το υπουργείο και σταμάτησε τα μαθήματα του προγράμματος, όπως άλλωστε και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες για την προστασία των συμμετεχόντων και κατά της διασποράς του ιού.
Ωστόσο επειδή μιλάμε για νοσηλευτές που ανήκουν στον τομέα Υγείας, γεννιέται ένα εύλογο ερώτημα:
Μήπως το εν λόγω τμήμα θα έπρεπε να λειτουργήσει κανονικά και οι πτυχιούχοι Β.Νοσηλευτών ΕΠΑΛ να είναι στη διάθεση των νοσοκομείων για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους;;;;Ήδη το πρόγραμμα «τρέχει» αρκετούς μήνες,προσφέροντας αξιόλογη νοσηλευτική παιδεία.

Συμμετέχοντες στο εν λόγω πρόγραμμα στο Ηράκλειο ,μιλώντας στο cretapost, τόνισαν πως «στις μέρες που διανύουμε κανείς Νοσηλευτής δεν περισσεύει».
Μάλιστα οι πτυχιούχοι Β Νοσηλευτών του προγράμματος ΕΣΠΑ, τμήμα νοσηλευτικής Ηρακλείου απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας και στην αναφέρουν:

«Η απόφαση αναστολής του προγράμματος μας στερεί:

Το δικαίωμα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον τομέα υγείας, ειδικά τώρα που υπάρχει τόση ανάγκη από νοσηλευτικό προσωπικό
Μας στερεί έστω και αυτά τα χρήματα που παίρναμε μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ
Μας αποκλείει γενικώς από την αγορά εργασίας
Μας στερεί το δικαίωμα υπαγωγής σε τυχόν οικονομικά μέτρα

«Ζητάμε να γίνουν οι απαραίτητες νομικές ρυθμίσεις μέσω αλλαγής του πλαισίου του προγράμματος ώστε να μπορέσουμε εμείς οι Β. νοσηλευτών να μπούμε ξανα στην αγορά εργασίας και να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον τομέα της υγείας λόγω και της κατάστασης που επικρατεί.
Ο τομέας Υγείας χρειάζεται άμεσα νοσηλευτικό προσωπικό. Προφανώς κανείς δεν περισσεύει. Γιατί ΕΜΕΙΣ;;;
Ζητανε εθελοντές,μας έχουν μπροστά τους και μας απομακρύνουν….»

mathiteia

Διαφήμιση
Διαφήμιση